More
  KreuLetërsiBibliotekëNga poezia botërore (Përktheu Anton Papleka)

  Nga poezia botërore (Përktheu Anton Papleka)

  Luis Sepulveda, 1949

  USHTRIM NGA A DERI TE Z

  Në Shqipëri
  Në këtë orë një njeri qan
  Për vetminë e një fotografie

  Atë e ndan
  Marrëzia kategorike e shekullit
  Atë e ndan

  Nga vetmia e një fotografie
  Për të cilën një njeri tjetër qan në këtë orë
  Në Zimbabve

  (Nga “Antologji e poezisë kiliane”)

  Bill Manhire, 1943

  NË NJË BAR TË UDHËS SË QUMËSHTIT

  Unë rroj në skaj të gjithësisë
  Siç bën secili prej nesh. Nganjëherë them me vete
  Se për këtë duhet të falënderoj jetën:
  Unë kundroj yjet atje larg
  Dhe i përpëlit lehtazi qepallat,
  Zëri im nxjerr një psherëtimë të kënaqur.

  Tërë kënaqësia ime vjen nga ajo që duket pak;
  Më pëlqejnë gjërat e pabujshme.
  Unë zbres në Galeritë e Muzgut
  Dhe vështroj pushtuesit marsianë,
  Të cilët, të llahtarisur nga ligjërimi ynë,
  Tregojnë me gisht diçka që duan.

  (Nga “Antologji e poezisë neozelandeze”)

  Ewa Lipska, 1945

  VENDI IM

  Sot vendi im i ngjan
  Një miniere thëngjilli, që ende nuk është mbyllur.

  Një peizazh mjeran. Thuajse një falimentim.

  Ai ka bërë gjumë të keq. Për këtë na bëjnë me dije
  Gazetat e mëngjesit.

  Në murin rrethues ka mbetur
  Një copëz nga një afishe e grisur :
  Historia nuk pranon reklamim.

  Një çupëz e mbështetur në një shkop
  Vrapon drejt pavdekësisë së shpirtit.

  Vendi im kalon përmes një vendi
  Që në pulpën leshtore
  Ka një tatuazh
  Me një shqiponjë
  E cila përpiqet të fluturojë
  Përpiqet të fluturojë
  Përpiqet të fluturojë.

  Nga “Antologji e poezisë polake”)

  Claude Tabarini, 1949

  NJË KORB…

  Një korb në një degë,
  I habitur nga bora e madhe që ka rënë.

  Një lypëse
  E molisur,
  E mbështjellë me shalle
  Aq sa koka e saj mezi duket,
  Vetëm një dorë tund me mllef
  Një sapllak të zbrazët si qielli.

  Murlani ulërin.
  Sy të çakërritur aguliçesh!

  (Nga “Antologji e poezisë zvicerane”)

  Vincenzo Cardarelli, 1887-1959

  PULËBARDHAT

  Unë nuk e di ku e bëjnë çerdhen pulëbardhat,
  Ku ulen për t’u çlodhur.
  Unë jam si ato,
  Fluturoj pareshtur.
  Vetëm sa e përçik jetën,
  Siç përçikin ato dallgët
  Për të kapur shujtën e tyre.
  Dhe ndoshta si ato e dua paqen,
  Paqen e paanë të detit.
  Por fati im është të rroj
  Me mendjen gjithnjë te rrebeshi,
  Ashtu siç bën rrufeja.

  (Nga “Antologji e poezisë italiane”)

  Inger Christensen, 1935-2009

  BORA…

  Bora
  Nuk është borë
  Kur ajo bie
  Në qershor

  Bora nuk ka rënë
  Aspak
  Nga qielli
  Në qershor

  Bora ka brofur
  Vetvetiu
  Dhe ka çelur lule
  Në qershor

  Si mollët
  Kajsitë
  Gështenjat
  Në qershor

  Të humbasësh udhën
  Në borën e vërtetë
  Që është bora e rënë në qershor
  Bashkë me mugujt e me lulet

  Kur njeriut i duket se nuk do të vdesë kurrë

  (Nga “Antologji e poezisë daneze”)

  Lubomir Levçev, 1935-2019

  KAPRIÇIO NR. 1

  Po bëra karrierë ndonjë ditë
  (Dhe thonë se kjo gjë është e pashmangshme)
  Po u ngrita aq lart
  Sa të më telefonojnë nga të gjitha anët
  Atëherë do të emëroj vdekjen
  Si sekretare.
  Kur ju do të doni të flisni me mua,
  Ajo do të thotë se unë nuk jam këtu.
  -Sidoqoftë unë desha të flisja me…
  vetëm një çast…
  -Jo, – do të thotëa ajo.-
  Ai nuk është më këtu!

  Gjatë kësaj kohe të pambaruar,
  Unë do të vështroj nga dritarja
  Gjethet që bien
  Ose që blerojnë sërish,
  Kubenë e largët të kishës
  Që i ngjan një filxhani të kthyer përmbys
  Për të lexuar fatin në llumin e kafes,
  Vajzat që shohin në dyert prej xhami
  Dhe ju që mendoni se unë nuk jam më në këtë botë.

  1968
  (Nga “Antologji e poezisë bullgare”)

  Carlos Drumond De Andrade, 1902-1987

  KADRIL

  Joao-ja dashuron Terezën që dashuronte Raimundo-n
  Që dashuronte Marinë që dashuronte Joakim-in
  Që dashuronte Lilin
  E cila nuk dashuronte asnjeri.
  Joao-ja u nis për në Shtetet e Bashkuara, Tereza
  U bë murgeshë,
  Raimundo-ja vdiq në një aksident, Maria mbeti lëneshë,
  Joakim-i vrau veten dhe Lili u martua
  Me J. Pinto Fernandes-in
  Që nuk kishte marrë pjesë në këtë histori.

  (Nga “Antologji e poezisë braziliane”)

  Gloria Gervitz, 1943-2O22

  RABINI ZOUCHA

  Pak para se të vdiste, rabini Zoucha ka thënë:
  Kur të mbërrij te dyert e qiellit,
  Askush nuk do të më pyesë:
  “Përse ti nuk ke qenë Moisiu?”
  Por : “Përse nuk ke qenë Zoucha ?
  Përse nuk u bëre ai që vetëm ti
  Mund të kishe qenë ?”

  (Nga “Antologji e poezisë meksikane”)

  Murathan Mungan, 1955

  TË GJITHA YJESITË…

  Të gjitha yjesitë e natës
  Ishin përkulur mbi bregun e detit
  Mbi rërën drithëruese
  Ato vështronin fytyrën tonë
  Si në mëngjesin e parë të botës

  Nata harroi mbi kraharorët tanë
  Një grusht me dritë hëne
  Dhe unë lashë mbi kraharorin tënd
  Gjumin tim më të thellë
  Dhe mbeta aty
  Dhe mbeta aty

  (Nga “Antologji e poezisë turke”)

  Manuel E. B. Argüello, 1924

  GRUNJËRAT E PJEKURA

  Ti u ktheve dhe unë të dëshiroj
  Unë nuk të prisja
  Por ti erdhe vetë
  Katuli

  E qeshura jote
  Gjeografia jote prej vajze të re
  Shkëlqen si një zjarr i parandier.
  Trupi yt vashëror,
  Kodrat e tua,
  Kofshët e tua,
  Pylli zanafillor,
  Flaka që ti më jep
  Pa kurrfarë detyrimi,
  Dyert e hapura,
  Trallisje e errët,
  Ishull i zjarrtë.

  (Nga “Antologji e poezisë paraguajane”)

  György Somlyó, 1920-2006

  FABUL KUNDËR FABULAVE

  a
  Nuk ka rëndësi ajo që na ndodh

  Ka rëndësi ajo që ne jemi
  Çfarëdo që të na ndodhë

  b
  Çfarëdo që të na ndodhë
  Gjithmonë ka rëndësi ajo që ne jemi

  Nuk ka rëndësi ajo që na ka ndodhur

  ab
  Nuk ka rëndësi ajo që na ka ndodhur
  As ajo që ne jemi
  Çfarëdo që të na ndodhë
  Gjithmonë ka rëndësi ajo që mund të bëhemi

  (Nga “Antologji e poezisë hungareze”)

  Juan Gustavo Cobo Borda, 1948

  A MOS E KAM ÇUAR DËM JETËN?

  Ndërsa miqtë e mi të ndershëm sa më s’ka,
  Përmbysnin diktaturat,
  Organizonin revolucione,
  Dhe me trupin e mbuluar me plagë
  Hynin në trashëgiminë e rëndomtë
  Të historisë lationo-amerikane,
  Unë lexoja libra të ndaluar.

  Ndërsa mikeshat e mia të bukura
  Bëheshin erë para djaloshit të pavendosur
  Që mezi mund t’ua shprehte
  Sesa shumë nevojë kishte për to,
  Unë vazhdoja të lexoja libra të ndaluar.

  Tashti, unë e di :
  Në ata libra të ndaluar
  Ishin dashuritë më të marrosura, luftërat më të drejta,
  Gjithçka që në ditët e ardhshme
  Do të linte në hije aq kauza të zbrazëta.

  (Nga “Antologji e poezisë kolumbiane”)

  Franz Hodjak, 1944

  OVIDI NË EKZIL

  I harruar nga të shtatë kodrat nga qielli i lartë
  Mbi Tibër i harruar nga hijet e pishave
  Nga kopshtet festive i fshirë nga kujtesa
  E Forum Romanorum-it
  I shpërfillur nga njohësit e letërsisë dhe nga mecenët
  I braktisur nga shkëndija e fundit e lumturisë nga fama
  Dhe nga emri i braktisur nga çdo shpresë
  Madje edhe nga shakaja më e mbrame

  Vetëm armiqte tij i kanë mbetur besnikë

  (Nga “Antologji e poezisë rumune”)

  Regino Elado Boti, 1878-1958

  DRITË

  Unë pres diamantin tim,
  Unë jam diamanti im.
  Ndërsa të tjerët bërtasin,
  Unë hesht, skalit, pres ;
  Unë krijoj art në heshtje.

  Ndërsa të tjerët marrin zjarr,
  Unë zhvilloj betejën time ritmikisht
  Dhe nuk e shes emrin tim për pesë pare.
  Unë jam diamanti im,
  Unë pres diamantin tim,
  Unë krijoj art në heshtje.

  1921
  (Nga “Antologji e poezisë kubane”)

  Henri Meschonic, 1932-2009

  KUR SHKRUAJ…

  Kur shkruaj
  Unë nuk e di kush shkruan
  Unë pres unë kërkoj
  E vetmja gjë që di
  Është se ti je aty
  Se ekziston qenia ne
  Një pjesë e së cilës jam unë
  Dhe ti je pjesa më e bukur
  Unë kam sy
  Vetëm për të të parë ty

  (Nga “Antologji e poezisë franceze”)

  Jure Kastelan, 1919-1990

  TË VDEKURIT SHTËPIA

  Vendi i të vdekurve nuk është varreza
  Ai është në shtëpitë tona.
  Në thellësi të pasqyrave. Në ujë, ata shohin veten.
  Të heshtur.
  Ata mbajnë veshjet tona, lexojnë, shfletojnë libra.
  Pamabrimisht të padukshëm.
  Lakmitarë, të dërrmuar, të pagjumë. Pambarimisht
  Të verbër. Të mbuluar me pluhur, të lodhur.
  Gjithnjë kalimtarë. Duke rënkuar. Të padëgjueshëm.
  Ata na e marrin bukën nga dora.
  Ata na marrin rrobat, na përgjojnë dhe sidomos heshtin,
  Me veshët pipëz, ata heshtin, heshtin.
  Me veshët pipëz. Asnjëherë brenda nesh. Jashtë nesh.
  Kudo të pranishëm. Pa jetë, ata ekzistojnë.
  Ne të gjallët jemi kalimtarë
  Në shtëpinë e vdekjes.

  (Nga „Antologji e poezisë kroate“)

  Ruth Fainlight, 1931

  NGULMIM

  Kurë nuk do ta kisha besuar se do të shkruaja për hënën në moshën time
  As që hëna e plotë ende mund të më linte zgjuar, si në ethe, të përndezur,
  Një natë të tërë vere ashtu si dikur.

  Por kjo hënë ngulmuese, shkëmb i ndritshëm në qiellin e errët, prani
  e pazakontë
  Përmes perdeve të hapura, kërkon që t’i përgjigjet dikush. Për një çast,
  e ndjeva veten të tubulluar, të pavendosur, si të isha ende një çupë çapkëne.

  Pastaj me atë siguri që kishte hëna, e vështrova edhe unë. Ndërsa ajo ngulmon
  Me dashamirësinë e saj, unë ve re se asgjë nuk ka ndryshuar: Të jem motra sypafjetur
  Dhe vetmitare e hënës është fati im i përhershëm.

  (Nga “Antologji e poezisë britanike e fillimit të shekullit XXI”)

  Antonio Gamoneda, 1931

  DASHURI

  Mënyra se si të dashuroj unë është e thjeshtë:
  Unë të shtrëngoj pas vetes
  Sikur të kishte pakëz drejtësi në zemrën time
  Dhe sikur të mund të ta falja bashkë me trupin tim.

  Kur t’i shpupurish flokët,
  Diçka e bukur merr formë midis duarve të mia.

  Dhe nuk di asgjë më shumë se kaq ose aty afër.
  Dëshiroj të jem në paqe me ty, të jem në paqe
  Edhe me një dëshirë të panjohur
  Që nganjëherë më rëndon në zemër.

  (Nga “Antologji e poezisë spanjolle”)

  Ivo Vodsedalek, 1931

  Mbi fronin pranë dritares
  Unë vura një pjatë të bukur majolike
  Të mbushur me kumbulla të freskëta
  Pastaj i pajtuar me fatin u ula dhe ndenja aty
  Duke lexuar nganjëherë rrëfenja biblike
  Nganjëherë duke këqyrur retë
  Por të shumtën e herës hidhja një vështrim të trembur
  I mbaja sytë te dritarja përballë
  Ku për disa çaste ia behte
  Trupi i zhveshur i Verës që bënte gjimnastikë

  (Nga “Antologji e poezisë çeke”)

  Joao Luis Barreto Guimaraes, 1967

  SHPATA E SELIMI III

  Ligjërata e skalitur në tehun e saj
  Me një bukurshkrim të përsosur
  E shpon armikun. Nga ata të dy
  (Shpata dhe trungu i njeriut)
  Vetëm ky i fundit ka vdekur –
  Shpata rron ende në Pallatin Topkapi
  Ajo e ka humbur atë lëvizje
  Që e bëri të lavdishme
  (Atë gjest të prerë e të moçëm
  Me të cilin ajo shprehu zemërimin e saj)
  Shpata e përmbushi kohën e saj për të derdhur gjak
  Kur një trung njeriu u ndesh me një trung njeriu
  Ajo u dënua me një jetë të amshuar
  (Në burgun e një vitrine) duke e pasur zili
  Çdo trup që pikërisht në këtë çast
  Dashuron dhe vallëzon pambarimisht
  (Si një dervish) në parajsë

  (Nga “Antologji e poezisë portugeze”)

  André Schmitz, 1929

  BETOHEM PËR FJALË TË NDERIT

  Betohem për fjalë të nderit
  Se nuk kam të bëj fare
  Me veten time.

  Unë nuk jam pronari
  I trupit ku banoj.

  Këta sy që ditë e natë vështrojnë
  Zogj të çuditshëm
  Dhe magjepsen nga bukuria e botës
  Nuk janë dritaret e shtëpisë sime.

  Vendi ku ndodhem ai që jam
  Nuk është atdheu im.

  Jam biri i një fëmije
  Që ende nuk ka lindur,
  Bashkëshorti i sertë i një gruaje që e takoj
  Dhe nuk më përket asnjë grimë.

  Diku një vashë e re
  Orvatet të jetë nëna ime.

  (Nga “Antologji e poezisë belge”)

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË