More
  KreuLetërsiBibliotekë"Muzikë e ngadalshme", poezi nga Jon Fosse

  “Muzikë e ngadalshme”, poezi nga Jon Fosse

  Përktheu nga origjinali Qerim Raqi

  Muzikë e ngadalshme

  Dua të dëgjoj engjëjt që vijnë nga miqtë e mi të vjetër
  të qetë si bora, të kthjellët si bora
  Dua ta shoh borën që shkrihet dhe bëhet ujë
  Ta shoh duke u zhdukur
  dhe duke ardhur, si shqiponja
  Dua t’ i shoh shqiponjat duke ardhur
  Dua të dëgjoj zhdukjen
  dhe të dëgjoj muzikën
  në lëvizjen që e krijojmë
  dhe që na krijon, aq qartë, në errësirë.
  Ecim e ecim
  dhe të gjithë të vdekurit janë me ne
  edhe të vdekurit ecin e ecin
  gjithçka ecën e ecën
  të vdekurit që janë të zhdukur
  të vdekurit që pothuaj janë të zhdukur
  çdo gjë ecën e ecën
  dhe çdo gjë ekzistuese
  ecën e ecën
  zogjtë fluturojnë qiellit
  peshku noton nën ujë
  ne ecim e ecim
  gjithçka ecën e ecën.

  Kush është ai që shkruan? Jam unë
  apo është dikush tjetër që shkruan në mua
  dhe shkruan shkrimin tim
  përmes meje, ndoshta jam unë që shkruaj

  nëse jam unë që shkruaj
  atëherë është një unë, që çdoherë, ndryshon, sepse
  në lëvizjen e shkrimit ekziston gjithmonë
  një unë që shkruan dhe ky nuk jam unë
  apo ndoshta jam
  por ky unë ndryshon nga çasti në çast
  prandaj s’mund të jem unë

  nëse jam unë që shkruaj
  atëherë është një unë që është shuma e këtyre unëve të ndryshëm
  që megjithatë, në çdo shkrim, është një unë i qartë
  kështu është: nëse do të shkruaj
  dhe dua të jem afër asaj që nuk është
  duhet qe uni të jetë i qartë
  apo i kuptueshëm në krejt paqartësinë e tij
  dhe ky unë ekziston pikërisht
  vetëm ne atë që shkruhet apo është shkruar dhe pastaj është zhdukur
  secili shkrim ka unin e vet
  dhe pa këtë unë shkrimi e humb lëvizjen
  dhe drejtimin

  ky unë i ndryshëm, që megjithatë është shumë i kuptueshëm
  ky unë i ndryshëm, që e krijon shkrimi, që krijon shkrimin
  është diçka dhe ndoshta këtë diçka e tregon shkrimi


  Dashuri, një ditë marsi

  pështjellimi
  nuk kalon nëpër dashurinë praktike
  që fundoset zemrave tona të pikëzuara
  dhe bëhet përditshmëri, bëhet refuzim gjithnjë i ndryshueshëm
  urrejtje gjithnjë e më e madhe
  për gjithçka dhe për të gjithë
  Të pakuptueshëm
  si uji
  jemi ne
  mu në mes shprehive
  të përditshme mallkimeve


  Lëvizje dhe dritë

  I
  të shoh tek je ulur
  në zhgënjmin tënd të vazhdueshëm
  madje edhe ky
  trishtim
  kjo gjithçka që është vetëm një lëvizje e lirë
  zhgënjim i përsëritur

  II

  dhe gjithçka e dukshme
  në dritën tënde
  aty ku je ulur në dritën tënde
  dhe frymon, aq qetë, e dashur

  III

  ka tepër dhembje, por
  drita është rreth dhembjes
  si gojët e hapura
  në një vallëzim të kufizuar
  që mblidhet
  në dritë.

  IV

  goja ime e vogël
  hapet drejt një goje të madhe
  dhe përsëri ngjyrat gjelbërohen
  Të shoh tek qëndron në dritën tënde
  shumë e hapur me dritën
  me duart e bëra grusht
  tepër e fortë është drita
  Shtrëngo grushtat
  dhe hapi duart ashtu, ngadalë
  drejt gojës sime të vogël
  Na mbajë të shtrënguar në dritë
  dhe u bëftë vullneti yt
  V

  Por kur qeshja është aty
  dhe ne befas jemi tjetërkund
  ku gjithçka është
  krejt ndryshe
  por edhe krejt njësoj —
  krejtësisht tjetër
  nga ajo që kemi ditur një kohë të gjatë
  Atëherë ne jemi, përsëri së bashku
  në një lëvizje më të madhe
  e cila gjithashtu mund t’ i ngjajë dashurisë,
  si dashurisë sonë, në qetësisë e saj,
  mund t’ i ngjajë edhe qeshjes tënde, ti e imja
  e qeta vajzë

  VI

  Ne dëgjojmë të njëjtin tingull
  atje
  larg
  A është i njëjti
  tingull që dëgjojmë
  apo vetëm besojmë në këtë
  Dëgjojmë të njëjtin tingull
  apo është dhembja
  që dëgjon
  në ne
  Që na dëgjon?

  VII

  Brenda nesh
  është qetësi
  si një lëvizje
  e kujdesshme valëzuese
  kah dhembja
  dhe tërë frika
  që kemi qenë gjithnjë


  Në ujë

  kur duart janë hapur
  në një gurë
  që bie dhe ne shkojmë
  poshtë gjithnjë poshtë derisa ti
  dhe unë jemi ujët, të qetë, të vendosur, pothuaj
  të gëzuar jemi
  aty ku
  pulsojmë rreth ujit, me
  gurë në duar, me duart si
  gurë
  në njëri-tjetrin, ti dhe unë
  si gurë
  në ujë, në dhe për njëri-tjetrin


  Një rrënim i vazhdueshëm

  nuk është diçka e veçantë në këtë
  por ndodh që unë mendoj për veten time
  si një kopsht me gurë
  gurë të vënë mbi gurë
  në një kufi. Mendoj për veten si një kopsht me gurë
  gurë mbi gurë
  marrë nga një mur
  nga një plazh i kam marr gurët
  dhe jam krijuar, nuk ka asgjë të
  veçantë në këtë, por më ndodh, ashtu si ju ndodh me siguri edhe të tjerëve, të
  më humbasë pesha
  dhe krejt ajo që shoh është koka ime
  si një kafkë e gjallë e verdhë, e bardhë
  në një rrënim të vazhdushëm
  në zbrazëtirë
  dhe krejtësisht pa peshë
  Pastaj sytë e mi, të mbyllur
  apo të hapur, që i ngulin sytë
  dhe shikojnë


  Sy në erë

  Nuk e di çfarë po ngjan, por sigurisht është
  diç që ne mbase mund ta kuptojmë
  mu në mes të asaj dashurie
  që hapet, si një dritare
  kaltërsie drejt një errësire. Atëherë hape edhe ti
  dritaren tënde drejt errësirës që bie
  në tërë atë që shoh
  dhe ne marrim frymë brenda nesh
  drejt një vendi gjithnjë në riardhje
  dhe gjithnjë në largim
  ku duar të vjetra përthekojnë lutjen e tyre
  në një muzikë depëturse
  muzikë të ngadalshme Oh, jepna
  atë muzikë të ngadalshme Jepna muzikën e ngadalshme
  të cilën s’ e kemi dëgjuar kurrë më parë
  por gjithnjë e kemi ditur që është aty Muzika e ngadalshme
  që ishte aty para rrobave tona
  rrobave të vjetra që kemi synuar gjithmonë t’ i kemi
  dhe na tregojnë për atë që kemi qenë gjithmonë
  që kurrë s’ kemi qenë
  Lutem për një lëvizje të re të vjetër
  që ekziston
  për t’u zhdukur
  si një ditë vjeshte
  që zhduket
  në errësirën e vet prej shiu
  Ma jep një lëvizje
  dhe le të humbasim në të

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË