More
  KreuLetërsiBibliotekë"Metafora" poezi nga Giuseppe Schirò Di Maggio

  “Metafora” poezi nga Giuseppe Schirò Di Maggio

  …ANDALLI \ ANDALI (CZ) …01
  …BADHESA \ VILLA BADESSA (PE) …02
  …BARILLI \ BARILE (PZ) …03
  …ÇERVIKATI \ CERVICATI (CS) …04
  …ÇIFTI \ CIVITA (CS) …05
  …EJANINA \ EJANINA DI PRASCINETO (CS) …06
  …FALLKONARA \ FALCONARA ALBANESE (CS) …07
  …FARRNETA \ FARNETA DI CASTROREGIO (CS) …08
  …FERMA \ FIRMO (CS) …09
  …FIRMOZA \ ACQUAFORMOSA (CS) … 10
  …FRASHNITA \ FRASCINETO (CS) …11
  …GARAFA \ CARAFPA DI CATANZARO (CZ) …12
  …HORA E ARBËRESHËVET \ PIANA DEGLI ALBANESI (PA) …13
  …KARFICI \ CARFIZZI (CZ) …14
  …KASTËRNEXHI \ CASTROREGIO (CS) … 15
  …KATUNDI \ GRECI (AV) …16
  …KAZALLVEQI \ CASALVECCHIO DI PUGLIA (FG) …l7
  …KEJVERICI \ CAVALLERIZZO DI CERZETO (CS) …18
  …KËMARIMI \ CAMPOMARINO (CB) …19
  …KUNTISA \ CONTESSA ENTELLINA (PA) …20
  …MAQI \ MACCHIA ALBANESE (CS) …21
  …MARÇEDHUZA \ MARCEDUSA (CZ) …22
  …MARRI \ MARRI (CS) …23
  …MASHQITI \ MASCHITO (PZ) …24
  …MBUZATI \ SAN GIORGIO ALBANESE (CS) …25
  …MUNGRASANA \ MONGRASSANO (CS) …26
  …MUNXIFSI \ MEZZOJUSO (PA) …27
  …MUNXHIFUNI \ MONTECILFONE (CB) …28
  …PALLACI \ PALAZZO ADRIANO (PA) …29
  …PICËLIA \ SANTA CATERINA ALBANESE (CS) …30
  …PLLATANI \ PLATACI (CS) …31
  …PORTKANUNI \ PORTOCANNONE (CB) …32
  …PUHËRIU \ PALLAGORIO (CZ) …33
  …QANA \ CERZETO (CS) …34
  …QEFTI \ CHIEUTI (PG) …35
  …RURI \ URURI (CB) …36
  …SËNDAHSTINA \ SANTA CRISTINA GELA (PA) …37
  …SPIXANA \ SPEZZANO ALBANESE (CS) …38
  …STRIGARI \ SAN COSMO ALBANESE (CS) …39
  …SHËN BENEDHITI \ SAM BENEDETTO ULLANO (CS) …40
  …SHËN JAPKU \ SAN GIACOMO DI CERZETO (CS) …41
  …SHËN KOLLI \ SAN NICOLA DELL’ALTO (CZ) …42
  …SHËN KOSTANDINI \ SAN COSTANTINO ALBANESE (PZ) …43
  …SHËN MARXANI \ S. MARZANO DI SAN GIUSEPPE (TA) …44
  …SHËN MITRI \ SAM DEMETRIO CORONE (CS) …45
  …SHËN MËRTIRI \ SAN MARTINO DI FINITA (CS) …46
  …SHËN PALI \ SAN PAOLO ALBANESE (PZ) …47
  …SHËN SOFIA \ SANTA SOPIA D’EPIRO (CS) …48
  …SHËN VASILI \ SAN BASILE (CS) …49
  …UNGRA \ LUNGRO (CS) …50
  …VAKARICI \ VACCARIZZO ALBANESE (CS) …51
  …VINA \ VENA DI MAIDA (CZ) …52
  …XHINESTRA \ GINESTRA (PZ) …53
  …54

  …01

  Evropa me mijëra ngjyra
  Evropa e kufijve të hapur
  Evropa e gjuhëve
  Evropa e bankave
  Evropa e së ardhmes
  do të vijë edhe këtu.
  Mikpritës i përpiktë,
  do të veshësh tët bijë
  me kostumin tradicional
  e do ta dërgosh në sheshin kryesor
  me kanistrën më të re
  t’i dhurojë Evropës
  sa toka jote prodhon:
  vaj verë djathëra.
  Nuk mund t’i dhurojë,
  vajza jote e pafajshme,
  shenjën e dallimit tënd më të lashtë
  fjalën arbëreshe
  të bjerrë dhuratë të shpirtit.

  …02

  Mos u nis kaq shpejt, vëlla,
  s’ më jep as edhe kohën
  të të shtroj bukë e verë
  të të flas për jetën time
  për vetminë time e për psenë.
  Mos rrimë këtu te dera.
  Mos u tremb të hysh.
  E di se mund të t’ dukem si trau i sprasëm
  i një argshi të vjetër tani mbërthyer
  nga bunaca e pandjeshme
  e këtij oqean-homologimi,
  por çdo t’i bënj? Mundet në realitet
  të bëhet ndonjë gjë?
  Ngushëllimi i pranisë sate – unë e di –
  do të më rëndojë më shumë vetminë
  që do të pasojë mënjëherë nisjen tënde.
  Vetmisë pra do t’i shtoj vetmi.
  Zinxhiri im.
  Pastaj më qëndron po të mbyllem në vetvete
  me shoqërinë e pakëndshme
  të regëtimës mekanike të orëve.

  …03

  Më deh. Ka gradë alkolike të larta
  kjo mirpritje jote.
  Gjaku i tokës sate. Transfuzion.
  Unë këtë verë të pagëzuar
  me dashuri vëllazërore
  nuk e mbaj mirë!
  Tryeza e shtruar. Buka që gjeshe ti
  por lulet e fjalëve
  kundërmojnë më fort se rigoni.
  Qesh. Më thua se sekretin e jetëgjatësisë
  e ruan në shpellat e tua – barkushe të zemrës.
  Unë s’ di ç’ të të them.
  S’mund të flitet me objektivitetin e verës.
  Por dy fjalë duhet t’i vë në tryezë.
  Jam i sigurt se asgjë e asnjeri
  s’ mund të të ndërrojë
  gjer që në kurmin tënd do të qarkullojë
  limfa arbëreshe që të përcakton!

  …04

  E di, mos ki merak!
  S’ ke nevojë të kuqesh!
  Kjo botë jona nuk është
  bota e çudirave!
  Një ditë të erdhi turp
  për veten tënde e për fjalët e tua
  dhe lipe shkurorëzim nga gjuha jote e parë!
  Një perëndi fitimtare veproi mbi ty shndërrimin
  e sot ke vetëm gjuhën tënde të dytë.
  Mund të mburresh me kaq për ndonjë
  pikë qëndrese:
  ca pleq belbëzojnë akoma
  ndonjë shprehje të gjuhës së parë!
  Por rri në pritë – ka qënë përherë në pritë –
  furtuna e tmerrshme e asaj perëndie fitimtare:
  një vrundull më të vendosur
  e as dhe pleqtë s’ do të të qëndrojnë më.
  Por ti mos ki merak!

  …05

  Vendose male të gjalla si mure për mbrojtje
  e humnera të pakapshme ku me vrull
  rrjedhin ujëra luftëtare pengesa
  kundër hyrjes së armiqve. Por armiku
  i sotëm televiziv që nuk mundi
  nga toka të vijë, me dhunë hyri
  nga ajri o nëpërmjet kabllos e tani
  është mysafir i përhershëm i gostive
  dhe i festave të tua. Por kush gërryen pak
  ngjyrën e jashtme të shtëpive të tua
  zbulon zemrën tënde të kuqe arbëreshe
  e kush fshin pluhurin nga gurët e tu rrugorë
  ndien kumbimin e valleve akoma
  për të dashurën tënde të lashtë.

  …06

  Qëndrove në moshën tënde të re
  dhe as ke nevojë të fshehësh vitet:
  me siguri të ruajti kështu
  dashuria dhe dëshira e atyre që të vinin rrotull.
  Qëndrove besnike në parimet e dëlirësisë
  edhe në kohë në të cilat
  të shkëshillohej të ndodheshe e vetme.
  Mund të vazhdosh ashtu për mot e monë.
  Por trembem se mos të të paraqitet
  nga rruga kryesore – në një mesditë
  plot diell të hutuar –
  ndonjë lajkatar magjepsës
  që të rrëmben me turbomakinën e kuqe-flakë

  volumin e stereos të gjithë-ngritur
  që mbyt thirrmat e tua të kota.

  …07

  E di se të jap zymtësi kur të flas
  për sëmundjet e tua
  e se duhet të të vërejë jatroi

  një “TAK”, një “çek ap”, analizë e gjakut
  e urinave dhe e ndo gjëje tjetër –
  se duhet të mbash

  por e ke mbajtur prej kohësh,
  sidomos kur s’ kishe gjë tjetër të mbaje –
  dietën mesdetare
  se duhet të bësh lëvizje
  t’i shmangesh stresit të jetës moderne!
  Rreziku është serioz
  sepse ke mundësi të zhytesh
  në një përjetësi heshtjesh
  ku as edhe heshtja ndihet,
  ti që mund të shpëtohesh
  ngase akoma e largët është fusha
  që bën të rrafshë çdo gjë që prek.

  …08

  Të gjej të vetme në këtë pyll lisash
  plot me druajtje nga ankthet që nata
  të derdh më tepër se çdo nxënësie të mundshme
  e nga vegimet e tmerrshme që dita
  të bën të të kërcejnë përpara.
  Më thua me pikëllim se ke humbur
  edhe ngërdheshjen e pavullnetshme
  të buzëqeshjes së hidhët.
  Brenda pyllit edhe dielli është i rremë
  dielli që të ndërton shkallë drite

  të çahen në duar nëse i prek –
  e që kurrë s’ mund të të ndihmojnë
  të ikësh nga lëmshet e nënpyllit.
  Por në vonon akoma princi yt shpëtues
  do ta gjejë krejt të ngurosur kurmin-tënd-lis
  me copa veshjeje të ngjitura
  si flamur disfate.

  …09

  Poeti* ynë vdiq gjatë rrugëve shtetërore
  mbi shtroja hekurishtesh të përdredhura
  me vegime botësh të shajnitura. Megjithatë
  shpresa o e ardhmja s’ mund të ketë
  kundërmim benzine përzier me gjak
  por fryme të mirë njeriu
  që do të të trashëgojë brez pas brezit
  me të folmen tënde tipike.

  *Poeti Vorea Ujko, papas Donenico Bellizzi, lindur në Frashnitë nië 12.6.1918, famullitar i Fermës për 46 vjet, vdiq, pas një aksidenti automobilistik, në Bari më 24.1.1989.

  …10

  Horizonti yt detar është Joni
  i pjellë nga ujërat e tua amniotike
  i pagëzuar me lotët e tu
  të fortë kripe.
  Mbi ankthin tënd të rindërtuar
  ngrite ballkone të reja të vëzhgoje
  horizontet e kuqe deti
  që lindja në agim të bie.

  Kur m’u çajtën ujërat
  ishte stinë e mesme – më thua –
  e të lindurit e mi shpejt morën
  rrugët tokësore të mërgimit
  ashtu që sot druaj
  pranverat dhe vjeshtat stinë
  në të cilat bijve që më qëndruan
  zakonisht u zgjohen
  dëshira dashurie të jashtme.

  …11

  Tokë kufitare.
  Shoh se jeton
  jetë të shumta në përzjerje.
  Shoh se si kunj në mish
  ke botën e autorrugëve
  me flamujt dhe mitet e tyre.
  Botë fitimtare kjo!
  Ndoshta do ta paguash me çmim të lartë
  rreshtimin tënd me kohët.
  Të uroj të mos qëndrosh më vonë
  si plakë e çmendur
  që me ndihmën e duarve
  u trashëgon gjërave të pashpirta
  fjali të pakuptueshme
  ndërsa uturima e motorëve
  e mbulon të tërë
  dhe gjestet e saj duken
  gjuhë shurdhmemeci.
  Ribëj llogaritë, të lutem.

  …12

  Në pragun e këtyre shtëpive
  të zbardhura me ngyrat e jugut,
  të gjej ulur
  ndrikull e tërhequr nga fjalët.
  Natyra jote është prej mishi dhe guri

  guri më i qëndrueshëm se mishi.
  Ashtu ke parë e ke dëgjuar
  me qenien tënde prej guri të qëndrueshëm
  e ke vuajtur dhe pasur gëzime
  me zemrën tënde mishi
  trashëgim të çdo brezi.
  Mishit i përket pasiguria e së tashmes
  gurit qëndresa e këmbëngulja.
  Përsiatje nga mësimet e jetës!
  Por shpërthejnë papritur
  thirrrma lirie:
  nipat e tu kthehen nga shkolla
  në këtë orë mesdite.
  Të uroj t’i shohësh të kthehen
  ndonjë ditë e pra përditë
  me çantën plot ushtrirme arbëreshe!

  …13

  Veprat arkitektonike më të bukura,
  veprat artistike me nam shekullor
  … “Sheshi Shën Marko”
  “Kambanari i Xhotos”
  “Kulla e pjerrët e Pizës”
  “Xhokonda e Leonardos”
  “Moisiu i Mikelanxhelos”
  “Kapela Sistina”…
  janë për mua, që s’ kam vepra monunentale
  t’u nxjerr para turistëve,
  gjuha ime!
  gjuhë e prerë e përçmuar
  e ndotur e copëtuar
  e thartuar me të mbeturat e shpendëve
  si monument i lënë pas dore
  e nxirë me smog
  në rrezik të vazhdueshëm të prishet
  por megjithatë
  vepra ime arkitektonike më e bukur
  kryevepra artistike e qytetërimit tim!

  …14

  Duart e stinëve të kanë dhënë formë
  të ngjashme me kohën dhe ti
  të kohës sjell rrudhat e jashtme
  por mban ende shpirtin djalë
  ashtu si përjetësia ta dha:
  është kjo vetëdija që nuk ke humbur.
  Kështu i ke bërë ballë dredhive të thurura
  nga bijtë e shumtë të kohës: minutat orët ditët
  muajt vitet shekujt. Koha jote armike,
  së cilës gjatë luftimit
  çdoherë i lë një rreckë prej teje!
  Por s’ ka rëndësi për ty mplakja – besoj –
  nëse akoma të duan këta djem e këto vajza
  të dalë somenatë
  nga një lindje e gëzuar pranvere.

  …15

  Me përëndinë tënde të dhënë të mundur
  nga breza bastvënësish
  këtu ti mbahesh fort në garën e mbijetesës.
  Ke lëkurë të trashë të regjur
  nga pesëqind dimra e pesëqind vera.
  Po të duash mund t’i bësh ballë edhe
  qytetërimit gërryes të acideve.
  Po të duash mund të dëftosh
  mburojat e tua shekullore: Koroniatët e tu.
  Po të duash mund të shpëtohesh
  nga valët herciane elektromagnetike
  të shkurtra të gjata të mesme,
  pa vatur prapa në mesjetë.
  Duhet se edhe ne të modernizohemi
  me valë herciane elektromagnetike!
  Por le të ta them hapur:
  sot më jep gëzim të di
  se nimfat arbëreshe nuk kanë ikur
  nga pyjet e tua e se akoma
  i ngjeshin ijët me ujërat e përrenjve.

  …16

  Nuk të them për dhëmbët e mi
  të çarë me përkëdhelje të rënda

  vëri në hesapin e një sasie shekujsh –
  as për torturat për të mohuar shpirtin
  as për shpëlarjen e trurit që të ndërroja mendje
  as për provat të më shkulnin gjuhën.
  Ku mund t’i bëja ballë i bëra ballë;
  ku pat të lija – natyra ime njeriu
  ma lejonte – lashë.
  Të them vetëm se në sot mund të të flas
  me gjuhën që tani dëgjon, do të thotë
  se mbi gjënë më të rëndësishme nuk u nënshtrova:
  mbi të drejtën të kem fjalën time.

  …17

  Do të zgjohesh
  me të parën qarje të ndërgjegjes sate
  dhe syhapur do të kërkosh
  horizontin tënd të humbur.
  Do të vishesh pra me fjalët e tua
  e me ndjenjat e tua do të rindërtosh
  zjarret e mençurisë sate.
  Edhe së largu do të duket zgjimi yt.
  Ndoshta do të jesh pastaj në gjendje
  t’u bësh ballë goditjeve të erës

  vënë si je përpara syve të fushës –
  e ndoshta s’ do të druash
  përqafimet plot gjumë të reve
  që vijnë nga të katër anët e botës.

  …18

  Po rri këtu në këtë anë bote
  shkëndijë e hedhur nga shpërndarja
  e një populli të lashtë.
  Këtu ngrita muret e shtëpisë së re
  e nga e para shkëndijë ndeza një flakë
  që zgjat akoma.
  E megjithëse ajo imja
  është vatër e vogël
  duhet ta dëgjosh festën që shpërthen
  kur gjithë familja përmblidhet.
  Atëherë ushtojnë
  si xixa të atij zjarri të lashtë
  fjalët tona me tingull aloglot.

  …19

  E kisha me mua shpirtin tim
  kur dola nga shtëpia të veja në punë.
  Më pas sa nuk e ndjeva më me vete:
  ndoshta e humba – thashë – po ku!
  Zura fill ta kërkoja.
  Jo se ish aq i çmuar
  si mund të duket
  por ish një kujtim i atit tim
  që e kish pasur nga ati i tij,
  me një fjalë e kuptuat se kish arritur tek unë
  brez pas brezit. Fakti është
  se nuk e kisha më me vete.
  Kërkova në fabrikën FIAT;
  kontrollova në lokalet publike;
  vërejta përposh makinave në vendpushime;
  në stacionin e trenave. Asgjë.
  Vajta edhe në plazh, por si bën
  ta gjesh në mes të asaj çorbe rëre
  të ngridhur njerëzish!
  Më jep një shqetësim të hollë të mos e gjej.
  Hë, mos lozim, thuamëni kush ma mori!

  …20

  Ke plagë ende të hapura,
  të vetmet rrënime të dukshme.
  Tërmetet e tua më të rrezikshme
  janë depërtimet e holla aq të shumta
  të një mënyre të re të eksistencës.
  Do të mbarojë pastaj se,
  në pleqërinë tënde, bijtë e tu
  do të të mbyllin në institutin “Kujtesë”,
  ku do të kesh të gjithë ngushëllimet,
  por jo ndijimin se je e gjallë.

  …21

  Ti pate nderimin më të madh
  të vëje në jetë Shpikësin
  e arbëreshisë militante.
  Me këtë nderim të madh
  ke jetuar, jeton e do të jetosh.
  Në pra rreth teje sot
  heshtja rri amull
  të mjafton
  kur ke festë
  të ngrësh flamurin e De Radës tënd
  për të dhënë iluzionin e vazhdimësisë.

  …22

  Bijë e dashur,
  duke vërejtur me sy të njomë të huajt,
  të vuri me barrë
  bujku i mirë lëti që vinte
  nga katundi këtu afër. Pastaj u martove
  duke zgjidhur problemin kryesor të jetës sate.
  Por duke kërkuar të kuptohesh me të

  është e logjikshme ngase është yt shoq –
  ke filluar edhe të mendosh me trutë e tij.
  Tani keni një mendim të vetëm
  e një mënyrë shprehëse të vetme,
  moj bijë ish-arbëreshe.

  …23

  Të eksistosh është bukur.
  Të dish se eksiston edhe më bukur.
  Në pra unë jam një shënim pa vlerë
  për turistin e ngutshëm o nuk gjendem

  vëmë – në hartat gjeografike
  o në librin e madh të historisë
  ka rëndësi vetëm për studiuesin
  që bën hulumtime.
  Më mjafton të paktën
  të jem pjesëz e një ideje të madhe
  o pjesëz e shpirtit tonë të përbashkët
  për t’u ndier plotësuar e i kënaqur.
  Por ndalo e dëgjo:
  titujt e mi të eksistencës
  ia lajmëron botës kambana ime bizantine.

  …24

  Pallatet e tua katrore prej guri mashkull
  pushtet i së shkuarës mbi të tashmen ,
  shtëpitë e tua përdhese prej guri femër,
  larg nga qendra, në heshtje të përditshme
  që kur të zotët përbrenda i mbyllën
  varfërinë e pra ikën!
  Për problemet e prostatës – pleqëria! –
  për astmën e fjalëve
  për shkujdesjen e ndërlidhjeve të brezave
  për pafuqinë të zgjedësh
  nga aq shumë sëmundje atë më të vogël,
  dinë diçka planet e tua të ndërgjegjes.
  Megjithatë, nga mjegulla
  që të mbështjell në vjeshtat,
  dëgjova një mbrëmje të iknin për rrugë
  fjalë arbëreshe si xixa zjarresh
  të sinjalizojnë identitetin tënd
  që ende nuk ke humbur.

  …25

  Lutje të Varibobës*
  që ngrihen nga temjanicat
  e shtëpive në mbrëmje
  mbledhur me mundim
  një ditë pune tjetër
  gezimi të shihen
  të gjithë bashkë të gjallë
  të pranishëm dhe me frymëmarrje
  në erën e ëmbël të shtëpisë
  njerizuar nga kripa e djersëve
  bij shoqe shoq
  pleq gjyshër lidhje
  ndërmjet së shkuarës dhe së tashmes
  me ogur të domosdoshëm për të ardhmen
  kjo mbrëmje që si tjerat
  do të zhduket e thithur nga koha
  më parë se të lëjë një rreth
  të dukshëm ankthi
  mbi njeriun që ndien kohën
  si angështitë e veta
  Virgjër Shën Mëri e Varibobës
  cila kokërr rruzareje
  është kjo mbrëmje që bie
  dhe cilit mister i përket
  ankthi njerëzor i përsëritur
  veçse litanive
  të një të vetmi mister të hidhur
  amin për Varibobën e gjallë
  që lë gjurmë
  në hirin e mbrëmjes
  amin për Varibobën që vë
  shpresën në majë të natës
  kapërcyer mundimet
  pasionet dhe frikën e botës
  amin për Varibobën
  poet të këtij parrajsi
  këtu të pranishëm e të ndërlikuar
  aq të prekshëm e njerëzor
  amin për lutjet e Varibobës
  psherëtima përjetësie
  amin përgjithmonë.

  *Jul Variboba, prift e poet, autor i Gjellës së Sh. Mëris Virgjër, lindi në Mbuzat më 1724 (‘25) e vdiq në Romë më 1788.

  …26

  Edhe pak një urth i padukshëm do të më mbulojë
  e një xhungël rrënjësh të reja
  do të marrë ushqim edhe nga çatitë.
  Në pyll-homologim do të zhdukem.
  Ndoshta do të dëgjohet një ditë
  midis gërmadhave të mia të rizbuluara
  kazmëza e arkeologut që kërkon
  me tingull vdekjeje një shenjë
  për të deshifruar identitetin tim të bjerrë.

  …27

  E ardhmja e natës agimi. Ti e prite.
  E ardhmja e agimit dita e plotë. Ti e jetove.
  E ardhmja e ditës mbrëmja. Ti u zhyte në të.
  E ardhmja e mbrëmjes nata. Ti me të u përzieve.
  Në ciklin e vazhdueshëm të ndjenjave të tua të ndryshme
  u ndodh – aty për aty pa vënë re – mungesa
  e një agimi e një dite e një mbrëmje e një nate:
  një zbrazëti e kujteses!
  Humbe një nga të tre shpirtrat e tu.
  Sot meshon greqisht e dashuron italisht.
  Në librat vetëm rri shkruar si ngjarja ndodhi
  se ti shpirtra pate tre.

  …28

  Foletë e tua shqiponjash,
  tani me indiferencë të nxjerra
  në diell o në stuhi,
  mbajnë ende gjurmë të ndërrimit të pendëve.
  Bijtë e tu ktheheshin në fole
  pas fluturimeve të para ushtrimi. Një ditë

  e prisje, por jo kaq shpejt –
  u hodhën drejt largësive.
  E di se nxore thirrje,
  se vëzhgove çdo gjë që lëvizte
  përmbi tokat dhe shkëmbinjtë.
  Aritmitë e zemrës sate – më thua –
  për iluzionet optike të papritura!

  U kthyen vetëm një parë herë, të ndërruar
  aq sa dukeshin të lindur në fole të tjera,
  dhurata duke prurë të çuditshme.
  Largësitë u kishën bërë tani
  grumbull kohe pa kujtesë.
  Pastaj midis nesh u vendos nderimi
  që u jepet njerëzve të huaj.

  29

  Të bukura atëherë dhomat e tua
  dhe e bukur gjindja jote e marrë
  nga ato orë të gjalla të pranishme.
  Sot rreh një jetë tjetër jo konsekuente
  ndërruar orët, ndryshuar mekanizmat e dhëmbëzuar
  dhe gishtat prej metali që i shënojnë.
  Dhomat e tua i shoh akoma këtu, por zëra
  nuk dëgjoj me timbër arbëresh.
  Në ndonjë qilar rri i pluhurosur
  një ndijim i lashtë i një rënkimi nga zemra.

  …30

  E orës sime të sprasme nuk di një gjë:
  nëse do të ndodhë për shkak të sinkopës
  o nëse vdekje me agoni do të kem
  natën ditën mbrëmanet menatnet kushedi!
  Indiferencë Shkujdesje Ironi tri vajtore
  do të më qajnë duke më uruar
  kujtim të përjetshëm!
  Vdekur pastaj, dhëmbje të vona
  kot do të më kushtojë
  konferencieri i paguar:
  drejt duhej të vërehej
  në ditët e shëndetit tim të rremë!

  …31

  Kush mund ta dijë në ka lindur qeliza e huaj
  që do të rritet jashtë mase në kurmin tënd
  duke zgjidhur një çfarëdo vendi të koordinatave
  të tua trupore. Një qelizë e çmendur
  është e pangopur e ua ngjit të tjerave
  pangopësinë. Më thua se si masë parandaluese
  ke ndjekur rregullat për përdorim të bashkëngjitura
  me lindjen tënde: vend i gurtë,
  krahë të mbrojtur nga një mal,
  nja dy përrenj poshtë në hone,
  horizont i hapur nga njëra anë
  për të mbajtur larg klaustrofobinë
  e për të vërejtur në sy sibaritët në radhë.
  Rregullat për përdorim i ke ndjekur; të mbetet
  të kontrollosh qelizën e prishjes,
  që mos ta bjerë teknika, për shembull,
  o kundërmimi therës i industrisë
  o larësi i sprasëm hedhur në treg
  o telenovela e ardhme në Tv.

  …32

  Yjësi e Qerres
  yje të vrapit të saj
  polare e festave të tua
  aftësi gjithë arbëreshe
  të merret në vendim çdo gjë
  për ta paraqitur në tregun e turizmit
  pa ditur se më se gjithë paguan
  përdorimi i gjuhës
  që mban të gjalla zakonet
  e që brumos edhe ajrin që thithet.
  E tani do të ulërijmë me gjuhën tonë nxitje
  qeve më të fortë
  sa me qerren e tyre të fluturojnë
  më se fërshëllima e erës e të arrijnë të parët
  dhe përçuesve të tyre t’u jepen
  dafinat e fitores, ndërsa një Pindar i ri
  me vargjet e tij me përsosje arbëreshe
  do t’i bëjë të pavdekshëm duke i treguar
  admirimit të pasaardhësve.
  Yjësi e Qerres
  në qiellin e këtij katundi arbëresh.

  …33

  Ndoshta ë ky vendi
  ku mund të shuhen pasionet,
  ku mund të mbyllen sytë si një perde
  mbi kronikën e përditshme e dhelpërinë
  dhe mund të hapen me përpjekje për t’u lindur
  në një botë jo të sëmurë nga të metat.
  Ndoshta këtu do të harrojmë, sepse të largëta,
  decibelet shqetësuese të së tashmes.
  Ndoshta këtu do të marrim
  spontaneitet e do të rikthehemi në fëmijëri,
  katund i butë për zemrën e me shqiptim puhie.
  Do të ribëhemi njerëz gati për mbrujtje.
  Por në orën e caktuar, fijeve të shtrirë
  në mbrëmjen katundare
  u vërsulet sigla rrëmbyese e televizionit
  dhe katundi rimerr lidhjet me jetën.

  …34

  Do të veshësh petka me lajle,
  do të zmadhosh sytë me rimel të fortë,
  do të lyesh buzët me të kuq të ndezur
  jashtë skajit natyror të të duken më mishtore,
  do të ngjyesh thonjtë e mprehtë – thika dashurie –
  do të vësh në krye një kapelë të çuditshme
  e në këmbë këpucë të lustruara me taka të larta;
  do të dukesh vërtet një magjistare moderne
  gati të bësh një të vetme magji të rëndësishme:
  se njerëzit e tu të bëhen të fortë si Skënderbeu-Supermen
  se njerëzit e tu të dashurojnë gjërat që ti dashuron,
  se njerëzit e tu të flasin gjuhën që ti flet,
  se njerëzit e tu të shkruajnë gjuhën që shkruan ti!
  Por si mund të thyesh konkurrencën
  e magjistareve pas-moderne
  tepër të specializuara në magji ultra gjumësjellëse?

  …35

  Të gjej këtu në pragun
  e dritares së këtij deti,
  flokë toke e gruri, kundërmim dielli,
  e re në lëkurë
  sikur të kishe lindur dje.
  Ashtu përfytyron rini
  as u vë veshin psherëtimave
  mbi ditët e tua të tashme.
  Në këtë orë të ndryshimit të puhisë
  vjen nga deti Adriatik flladi
  që pak më parë
  ka përkëdhelur mëmën shqiptare të lashtë.
  Pra vishesh me mjegull dhe melankoli.

  …36

  Dëshiroja të dija
  për hapje-mbylljen tënde të përditshme
  të dyerve dhe të flegrave
  sy veshë gojë të shtëpive të tua,
  për orët që ndërrojnë petka
  e shkojnë të shpejta nëpër rrugët,
  për ndijimin e pandryshueshëm në ajër
  që japin ndërrimet e tua të dukshme

  i dukshëm edhe shpirti yt i pandryshuar –
  e për faktin se çdo gjë që di për ty
  është sikur ta dija që kur nuk e mbaj mend.

  …37

  U veshe me një emër të hijshëm
  e ke të hijshme dukjen
  kur manteli yt është qielli
  dhe shtroja jote bari me pupla.
  Shëndeti yt prandaj
  në shikimin e parë duket i mirë,
  por mos kërko, jatrua, të palposh
  nyjëza në gjirin e saj o ta hapësh
  për analiza vaginale:
  sëmundjet e saja do të kenë tani
  ecuri në drejtim të njëanshëm
  nëse nuk i jepet në transfuzion
  një vullnet i ri.

  …38

  Takova këtu një vajzë spixaniote
  që mburrej për rrënjët e saja
  përpara meje që ushqehesha
  me fjalët që i dilnin nga goja.
  E i thamë së bashku arbërisht
  shprehjet e zakonshme
  se gjaku nuk bëhet ujë
  se gjaku ynë është i shprishur
  se jemi gjithë të një gjaku!
  Por unë dëshiroja të flisja
  për buzët e saja arbëreshe
  për sytë e saj arbëreshë
  për shtatin e saj të hijshëm arbëresh
  për ecjen e saj arbëreshe
  për mendjen për ëndrrat për dëshirat
  për gjithçka që kish arbëreshe e jo vetëm
  për gjakun tonë të përbashkët
  që edhe nga afër
  na mban njeri-tjetrës larg!

  …39

  Poezi e Serembes*
  sy të zinj të vajzës
  që takuam me shikimin tonë
  premtim dashurie të përjetshme
  poezi e Serembes
  degë ulliri flamur paqeje
  për këto shtëpi të paprekura
  në kujtimin e kujt u nis
  poezi e Serembes
  trëndafil dhe gjemb të mbledhur së bashku
  simbol i ëmbël e i hidhët i jetës
  poezi e Serembes
  shëtitore e hijesuar
  faltore ndjese
  për dashuritë e pakëmbyera
  je ende tani ky katund
  i shpirtit tonë arbëresh
  çast i jetuar në një realitet të përpiktë
  me dëshpërim a entuziazëm të mënjëhershëm
  poezi e Serembes
  ke marr me vete
  këtë katund të shpirtit
  të dashur e të urryer për sa i jepte
  e për sa nuk i jepte ushqim
  lakmisë sate për horizonte më të gjerë se sa
  mund të të ofronte një dritare e vetme e hapur
  mbi këtë botë tonë me një përmasë të vetme
  e andaj më mirë Amerika
  zbulimi i një bote të re – Toka Toka!
  por kush më mirë se ti di
  se zbuluesi ka nevojë
  për Amerika të reja që të zbulohen ngaherë
  e se bota njëpërmasore
  e vendit ku ke lindur
  është ajo që më se gjithë
  ndoshta ka nevojë të zbulohet
  poezi e Serembes
  pa varr ku të këndohen
  si lutje vjershat e tua
  mbi të cilin
  trashëgimtarja e dashurisë sate antike
  vajza me sy të zinj
  të vendosë një lule
  e trishtuar nga fati yt i çuditshëm
  shpirt që endesh akoma
  lajmëtar i arbëreshisë.

  *Zep Serembe, poet lirik nga Strigari (1843), vdiq ne Brazil me 1891.(1843/1891).

  …40

  Përparimi kur arrin tek na është përparim i pazakontë
  duket se nuk është në vendin e tij duket lënë aty
  përpara derës që më i vullnetshmi ta hyjë në shtëpi.
  I shkëlqejnë gjithë pjesët e tija kromatike e nuk shihet
  asnjë pikë ndryshku; nëse e prek të jep një ndijim
  të ftohti dhe gishtat e tu i lënë një kapuç ngrohtësie.
  Vegël e çuditshme përparimi afër bujkut plak
  fytyrë të rrudhur, duar shermende hardhish sapo të krasitura.
  Send i çuditshëm përparimi afër gruas me xhëllonën
  që nga fëmijëria i fsheh moshën të duket
  e pandryshueshme përballë lodhjes. Çfarë do të bëjnë
  ata me përparimin, nëse nuk ndodh se u shërben bijve
  të cilët me siguri tani dinë ç’do të bëhet me të!

  …41

  Poeti yt kërkon poezi nëpër rrugicat
  ku ulur rrinë plakat duke gjetur
  punë femërore për duart e tyre rrënjë ulliri.
  Poeti yt kërkon poezi midis bankave të shkollës
  ku djemtë e vajzat presin njeriun që do t’u ndezë
  dritën e mendjes. Poeti yt kërkon poezi
  midis gurëve me bujqit përqendruar
  t’u japë fryte fara e një dite të tërë pune.
  E pastaj fillon të ecë brenda natës
  dhe dritat e ndezura që shihen
  janë sytë e tij përjetë të hapur.
  Poeti yt është këtu si je ti i gjallë e i përjetshëm
  dhe shqetësimi i tij ështe i barabartë me tëndin.

  *Poeti Karmel Kandreva nga Shen Japku (1931 – 1982).

  …42

  Ç’ mund t’i japim ne sot kësaj dite
  që pretendime s’ka, por është këtu
  se këtu duhet të jetë
  me kufijtë e saj nga një mesnatë në tjetrën
  brenda të cilëve një mundim endet,
  një mendim lëviz, birret një fjalë.
  Ne mund të rrimë këtu duke pritur
  për gjithë orët e saja e asgjë
  s’ do të ndodhë me rëndësi.
  Një ditë si tjerat.
  Ngushullim i dobët të dihet
  se është gjithmonë një unazë e zinxhirit
  pa të cilin s’ mund t’ arrihet
  në evoluimin e së sotmes që do t’ arrijë nesër.

  …43

  Krenohesh për paraardhësit nga Morea
  sikur të thuash se rrjedh me vijë të drejtë
  nga princërit e Anglisë
  o nga dyert më të shquara
  e fisnikërisë romake.
  Ti, që nuk di aspak se gjuha jote
  mund të shkruhet dhe mund të lexohet,
  ti thua Morea për të më treguar pa ditur
  vendin dhe kohën e Pellasgëve të lashtë
  bij të drejtpërdrejtë të perëndive.
  E është këtu që ti do t’arrish:
  do të më bindësh mua se Morea jote e ti
  nuk mund të rrjedhni veçse nga perënditë!
  Por kë do të habitësh, mik i dashur!
  Unë plotësisht i bindur jam!

  …44

  Eliksir fuqie të qëndrueshme jepi
  flatrave të pasigurta të hovit tënd
  eliksir bindjeje të qëndrueshme jepi
  njeriut që do të largojë dyshimet
  nga sytë e fëmijëve të tu
  eliksir guximi të qëndrueshëm jepi
  njeriut që do të rrënojë mure
  ndarëse të breznive
  që trashëgimia të shkojë nga ati në bir
  eliksir jetëgjatësie jepi
  njeriut që do t’i japë rëndësi shkollës
  sepse lind aty studimi i fjalës
  eliksir përjetësie jepi
  shpirtit tënd të madh arbëresh
  që të mbajë të pranishme të shkuarën
  dhe e ardhmja të jetë nga ana e qytetërimit.

  …45

  Fati i pranishëm në lindjen tënde:
  të ishe Atdhe!
  E atdhe qe për njerëzit që atë kishën humbur,
  për të ikurit që deshën
  të mbajnë të paprekur ngjyrën e lirisë,
  që deshën të mbajnë besim
  në stilin e lutjes së tyre.
  E do të jesh gjithmonë atdhe
  i së sotmes arbëreshe që ecën,
  nëse në kryeqytetin tënd – Kolegjin –
  restauron përmendoret e së shkuarës sate,
  rihap pinakotekën e mysafirëve të shquar,
  nxjerr pluhurin
  nga biblioteka e intelekteve të tyre,
  pikë e palëvizshme për ata që kanë dëshirë
  për të ardhme e përparim.

  …46

  Në shkon tek ti një don Kishot arbëresh
  i armatosur me fjalë fluturake
  dhe me entuziazëm jashtë mase,
  në cilin krua do ta ftosh të pijë?
  Në atë të realitetit
  që të zbresë nga ideali
  e të shikojë botën me këmbë të ngjitura në dhe
  o në kroin e urtësisë
  që kali-fantazi i tij
  të zbutet e të bëhet i arsyeshëm
  për disiplinën e frerëve?
  Don Kishoti do të pijë në kroin
  e dashurisë së magjepsur
  e do të bjerë në dashuri për Dylqinjat e tua,
  por nuk mund t’i dashurojë;
  do të dashurojë vetëm fjalët arbëreshe
  që do të dalin me shqiptim të përpiktë
  nga buzët e tyre të ëmbla!

  …47

  Rrënohesh.
  Edhe pak në ti do të qëndrojë
  vetëm skeleti i shtëpive ushqim i varfër
  për myshkun e mureve.
  S’ ke mjete për të fituar jetën.
  S’ ke mundësi për të rimarrë frymë.
  Asnjë perspektivë.
  Bota e cirkut të madh të qytetit grabit
  ata pak bij të tu.
  SOS. Komë e thellë.
  Vrazhdësi.

  …48

  Kjo erë livani
  që lë pas teje
  këto këngë arbëro-bizantine
  që ecjen tënde ritmojnë
  këto të veshura pontifikale
  që kurmin tënd rrethojnë
  me hijesi mbinjerëzore
  më japin mornica nga emocioni
  princeshë lindore.
  Është e kotë që ta fsheh:
  unë bie në dashuri për ty
  për çdo psherëtimë livani
  për çdo ndryshim melurgjie
  për çdo shkëndijim
  të kokrrizave ari të petrahilit tënd
  princeshë lindore.
  E edhe kur ceremonia do të mbarojë
  e ti do të vishesh
  me xhins e fanellëz të firmosur
  do të më pëlqesh njësoj
  sepse – ta themi qartë –
  kemi një zëmër të lashtë
  por mendja rri në shekullin e ardhshëm.

  …49

  Eja kur vishem dimri e kam rezerva
  e mëlmesë të ndanj me miqtë
  para dashurisë së një vatre.
  Do të të dhuroj me një frymë
  horizonte të ngjashme me frikën
  që ndoshta shpirti i dendur i temjanit
  do të të heqë
  e ndoshta para teje midis ikonave
  do të shohësh të vallëzojë
  lindja e paharruar.
  Por mos më bëj pyetje pa takt
  për qenien time të sotme o të nesërme:
  unë me siguri di vetëm kush isha dje.

  …50

  Rri me duar në kryq te hija
  që ky diell vazhdimisht i javës
  vizaton me shtëpitë: mund të më marrësh
  për njeri të papunë o pensionist
  që s’ ka tjetër mundim veç t’i ndërrojë
  vendin karriges të mos bjerë
  hijen që mblidhet.
  Problemet e mia i shkrij herë herë
  në gatishmërinë e kripur të shpirtit tim;
  por nuk duhet të bredhim; edhe pak
  do të bëjë hyrjen e tij pontifikale
  Mijëvjeçari i Tretë e nuk dua të rri
  me krahë te muri të vërej indiferent.
  Në pritje, do të vesh xhaketën time më të re
  e në sythin lulja-ime-Skënderbe’ prej bronzi
  do të bëjë figurën e saj të mirë.

  …51

  Veprimet e vogla të përditshme
  orët e punuara me durim zejtari
  gjestet e punës të zmadhuara
  para një publiku fëmijësh
  sa sidoqoftë të qëndrojë kujtesë

  -se asnjë gjest i arbëreshit
  s’ është pa histori –
  tingëllimi i zgjatur i zërave
  që vërshojnë në mesditën diellore
  ndijimi absurd
  se gjithë sa dëgjon sheh e prek
  duhet me forcë të zhduken
  sado që të jenë aq të gjalla aq në shëndet
  dhe nuk di në cilën përmasë
  të gjitha këto mund të përsëriten
  po të vijë rasti të përsëriten,
  të çel në buzë një gaz të çuditshëm
  e i buzëqesh ajrit të bjerrë
  sikur se ky ajër i bjerrë
  të ketë futur ndonjë gjë absurde
  në përbërjen e pamjes plot gjallëri
  që të rri përpara syve.

  …52

  Më duket se jam si qelq i brishtë
  e të udhetoj në këtë Jugitali
  bashkë me disa të tjera qelqe të brishta.
  Por imja është brishtësi e dyfishtë:
  kam një arsye të parë, kam një arsye të dytë.
  Jugu im i dyfishtë.
  Të qenit tim prej qelqi ushqehet
  me çdo thërrimë drite e të dritës pëson
  humorin e ndryshëm. Ashtu jetoj e rri
  me druatjen time delikate,
  sepse mund të shndërrohem në mijëra pasqyra
  të mijërave diejve të thërrmuar
  sapo rrëzuar përdhe e thyer
  nga një frymë më e vendosur e erës.
  Të brishta kështu edhe shpresat e mia!

  …53

  Agimi ngjyrë e pëlhurave të mia të tejdukshme
  më lind nga duart në gjest dhurate
  me esencën e gjineshtrës kulluar nga nata.
  Dua ngjyrën e virgjërisë sime,
  por nuk di gjer kur mund
  t’u bëj ballë fjalëve me mjaltë
  të tregtarëve artikujsh kozmetikë
  që digjen me dashuri përpara derës sime.
  Mosha ime e vërtetë është lëkura ime e butë.
  Edhe një përkëdhelje mitare
  lë shenjën e saj.
  Çdo mbrëmje do të mbyll natën gjer në agim
  sa esenca e gjineshtrës të mos shpërndahet
  në shkëlqimin akademik të yjeve.

  …54

  Ju dua toka arbëreshe,
  me dashuri pasioni,
  si më i ndezuri dashnor,
  e megjithëse njoh grimin e zbukurimeve,
  kremrat kundër rrudhave,
  duart papritur të mbajtura mirë

  -lënë për pak mënjanë
  punët shtëpiake o të arave -,
  të veshurat sipas modës së sprasme,
  çorapët mëndafshi që hollojnë kofshët
  dhe fshehin gërvishtjet e kallameve
  a venat blu të ditëve,
  më rrini mirë edhe kështu
  sepse jeni akoma në gjendje të ndezni
  zjarre më të larta se dritat
  e festave katundare,
  jeni në gjendje të jepni mornica sanguine
  më se darkat spontane në të cilat
  toçitet vera nga toka në gjak,
  më rrini mirë edhe kështu
  sepse nuk do të plakeni kurrë,
  ngase e përjeshtme është rryma juaj jetësore
  dhe aftësia juaj
  për rifitimin e rinisë.

  (nga Botimi i parë, Hora e Arbëreshëvet, 1990).

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË