More
  KreuLetërsiBibliotekëLirika nga Martin Camaj

  Lirika nga Martin Camaj

  VJETI 1968

  Ndjenjat e mia janë farë maranxhash
  e plasin nën diellin e fortë
  mbi rrasë.

  E vetmja dashuni ime,
  pse m’i len ndjenjat
  të plasin nën diellin e fortë
  mbi rrasë?

  Ndjenjat e mia janë farë cipresash
  e plasin nën diellin e fortë
  mbi rrasë.

  Dashunia shkon e më len
  pa dheun e pranverës
  e mbes i vetëm në kohën e pa ngjyrë,
  e mbes i vetëm pa stinë
  në vjetin njimij nandqind
  e gjashtëdhetë e tetë.


  HERA

  (Ai mal akulli kishte nji emën
  e s’mund ta thom,
  ai mal akulli kishte nji emën tabú.)

  Para se mbylleshin sytë në gjumë, Hera,
  pashë malin e akullit të bardhë
  te kambët e mia.
  Hera e fortë, shkrije akullin
  te kambët e mia
  me diell, Hera!
  e qitni nji bimë të blerë
  aty te kambët e mia.

  Mos e le akullin të rritet
  ndër netët e ftofta e të preki
  kambët e mia.
  Në kohën e hijeve më merr në gji
  deri në dritë, Hera!
  Me zemër të flakët e me diell,
  me trup të blerë, Hera,
  deri në dritë me mue.

  (Ai mal akulli kishte nji emën
  e s’mund ta thom,
  ai mal akulli kishte nji emën tabú.)

  München, 1968


  LUMTUNIA

  Pranë meje rrjedh lumi
  i qytetit të madh.
  Nga uji del fryma e pishave
  të ngime me rrëshinë
  dhe dej pëllumbat e fjetun
  nën diellin e verës së vonë.

  Dritat e syve tu të mbyllun
  dy molla të tejpashme
  me bërthamë të kuqe në mes
  përshkojnë rrezet e diellit
  nalt në qiell.

  Dhe rrezet e diellit zbresin
  përsëri shkallave
  npër rrembat e ajrit
  deri nër tokë
  dhe në ujin e lumit
  dhe në botën time të lashtë.

  Prandaj dhe lumtunia në mue
  asht nji rrotull e bardhë.

  München, verë 1968


  LIDHJA

  Ngrite dorën e këputi rranjët e shlira
  që të lidhin me dheun tand, e Mbara,
  para se me vlue mushti ndër degë.
  Njeriu, që i thonë Uliks, po vien
  me trajtën e re tue pru me vete
  ullij të zez nga Jugu.

  Hapësia asht jeta: a e ndien?
  Njeriu, që i thonë Uliks, njeh
  rrahjet e zemrës sate kur ti pushon
  me fëtyrë të sjellun, pa e pa.

  Ti nisesh e njeriu, që i thonë Uliks,
  njeh hapat tu në hapësinë
  me fëtyrë të sjellun, pa të pa,
  e të ndien.

  25.5.68


  PESHA

  Pesha e skamnisë
  po më ndrydh, Hera.
  Pranë meje lumej grunoresh
  e unë jam i unshëm.

  E jam sytrishtë, Hera,
  kur shoh mes grunoreve
  ty, tue ecë si frymë
  me bukë në krah.

  München 16.6.68


  ME TY

  Jam si jam, thëngjill
  që digjet në gji, dy, tri herë
  e mandej bie në letargun

  e mendimeve, Hera,

  dhe hini mbulon qenjen time.
  Mbrenda në gjallninë e jetës
  jam me ty.
  Dhe jam me tokën
  nën peshën e bimëve gjithfare
  në këtë verë.

  Në takim me ty
  hini bie prej zemrës sime
  e nuk jam i zi e shëndris.

  München, 29.6.68


  FATI

  Shikoje fatin, Hera, ndër yj
  që duken në largësi.
  Andej dhe lumtunia u nis
  kah na, yll i shkëputun,
  e rrokulliset prej agimi
  në agim.

  Magjypja vren dorën tande
  e flet e flet
  për yllin e largët n’udhëtim.

  Besimi rritet në tokën e butë
  mes pemëve tjera
  te bregu i lumit
  nën diellin e fortë qershor.

  Besimi rritet n’atë tokë.


  KËSHTJELLI MBI UJË

  Nuk kemi shtëpi askund, Hera,
  e ajri sillet rreth nesh
  në fushën e gjanë
  e ajrin’a ndan.

  Nuk kemi shtëpi askund
  dhe rrezet e hanës këpusin
  gishtat e duerve tona në rrugë.
  Me gurët e banesës sonë
  losin fëmija e rritun
  brigjeve mbi ranë.

  Ndigjo këtu, Hera!
  Larg mbi ujë në det e kam
  nji kështjell të msheftë
  punue me hala peshku e alga
  e shëndrit si ar gjithnatën.

  Kur të lodhesh prej njerëzve
  që shtrydhin gjurmën tande në kalim,
  eja atje natën, mbi ujë e rri
  në kështjellin tim.

  Edhe nën mëngjes ti ke me gëdhi
  në nji kullë guri mbi dhe.


  GAZI I NDALUN

  Gazi i ndalun shëndrit sytë tu
  e ledhatimi i tyne zbulon
  nji anë të shpirtit tim.
  A i sheh ti retë?
  Ato s’e kqyrin tokën
  tue u nxi nga hijet e fundit
  të ditës e kthejnë në liqej
  e bahen ujë.

  Hera, gazi i ballit tand
  po humb në mue
  e bahet zjarr.


  PO S’ERDHE TI

  Po s’erdhe ti,
  vien nata.

  Më kujtohet dita jonë
  – rreze mes gjetheve në pyllë.
  Hera, kthe përsëri aty
  ku na zuni nata.

  Po s’erdhe ti,
  vien nata.

  Kur të zbardhen majet e alpeve
  pres zanin tand
  te dita jonë.

  Po s’erdhe ti,
  vien nata.


  NGRITJA

  zâ brini ndër alpe
  ulet muzgu, Hera, e pushon
  në ne.
  Malli im lëshon rranjë në ty
  dhe ndiej si rritet gjelbrimi
  në patalogjet e blera.
  dhe rritet zemra ime
  e flurim ngjitet përpjetë
  ka maja gurore
  në kapin e qiellës, në re,
  ke lumtunia ime.

  Sonte atje nalt do të shoh
  andrrën e pakufi të ngjyrave:
  zi, gjelbër, blerë,
  ngjyra si grunë e si qiell
  tue u derdhun në ty.


  AGIMI I DITËS SË RE

  Jam i lumtun, Hera,
  që zjarri bie zjarr
  e bebëzat e synit tand
  shëndrisin
  n agimin e ditës sonë.

  Ngjyra e sendeve ndrroi
  n’agimin e ditës sonë.

  A ndien? Vera jonë
  leviz n’ajrin e kullutë
  n’agimin e ditës sonë

  e ka me na zanë vjeshta
  me pemë të pjekuna ndër duer.


  E VETMJA DRITARE

  E vetmja dritare mbeti e çelun
  në banesën time vorri:
  shoh nji yll, nji zog rrëmbyes
  tue qindrue në ajr.

  Hera, due luftën e zogut
  kundra yllit,
  luftën e yllit kundra zogut.
  Due sosjen e shpendit
  due ramjen e yllit
  në shplakën e dorës sime,
  në trajtën e gurit
  të paçmueshëm,
  rrezen e diellit në te
  për nji jetë, Hera.

  Poqese këta nuk ndodh
  e mbylla dritaren vetë.


  TI QË KALON

  Me kohë u rrxue nji gur
  nga mali im
  dhe shkeli vetëm filizat e ahave
  e mandej pushoi, i randë, në mue
  dhe shtresat e ndjenjave e banë
  themel qindrese së tyne në botë.

  Ti që kalon para meje
  mos vre me kureshtje
  ndërtesën e ndjenjave të mia,
  por ndiej gurin që pushon në mue
  dhe merre me mend peshën e tij
  në parzmin tand

  pse çdo stinë e vjetit tim
  të pakryem
  ka rranjët e veta në ty.


  PASHË NJI QYTET TË VJETËR

  Pashë nji qytet të vjetër
  mesjetar
  se si lulëzon në blerim.
  Mandej erdhe ti
  dhe harrova qytetin
  e blerimin dhe u ula
  me ngranë
  qershiza të zeza
  pranë gjive tu,
  qershizat e rrituna
  rranxë mureve të qytetit
  mesjetar,
  atje ku tash bie shi
  i qetë, i qetë.

  Sy tu e qartë si qiella
  më shikojnë e bashkë
  i ndiejmë piklat e shiut
  mbrenda nesh dhe jashtë.
  Kokrra qershizash, zi, zi
  mbrenda nesh
  e në kupën përpara nesh
  e në gji.


  ANDËRRTARI

  Ecte udhës shtegëtari përpjetë
  kalin tue mbajtë për kripi.
  Kishte kambët e përgjakuna:
  dy ditë rrugë kish bâ zdathë
  me kalë për dore
  e asnji dhimbë s’kish ndie,
  i tretun në mendimet e veta.
  E qeshë kishte me vete
  tue kujtue kalesën
  dhe sende tjera, si për shembull:
  si mbruhet buka në magje
  e si rritet brumi, tue u ajë.
  Ashtu rriten edhe vashat
  dhe parzmin me dëshira
  nuk iau nxuni as shtëpia e atit
  e duelën nji nga nji nuse.
  Dhe qeshte me vete
  për shijen e vashave të katundit
  që muerën për burra
  djelm të hajshëm, të zbehtë
  me sy grizhle të zvogluem
  si nejt e zez të tryezave,
  si nej të zez në drrasa.

  Mandej vrente trishtueshëm
  udhën e gjatë, pa pasë kohë
  të mendojë
  se a mbaron ndokund.


  KAM SHIKIMIN TAND NË SHPIRT

  Kam shikimin tand në shpirt
  dhe melodinë e pavdekshme
  të gjakut në pasion.
  Freskia mëngjesore
  dhe bari i lagun fryjnë
  zemrën time të zgjueme
  nga prania jote në te.

  Kam shikimin tand në shpirt.

  Filli i zanit tand
  depërton gjymtyrët e mija
  dhe trajtat tua rrijnë
  të pashlyeme
  në bebzat e syve të mij,
  që lahen për të parën herë
  në jetë
  në këtë mëngjes me diell.

  Kam shikimin tand në shpirt.


  MJEDJES

  Erandja e makthit të katundares
  të Nënshkodrës mbas vargjeve
  të duhanit herë hera
  ta ndjeva ndër vargje të dlirta
  në kohën e parë. Në kohën e parë
  më tërhoq vetmia e mbramjeve
  tua të qeta
  dhe në zemrën tande idhnake
  s’besova kurr.

  Shum vonë zbulova mbas fjalëve
  të kristalta
  drojen e zbërthimit të bulzave
  para ngrijes dimnore, në fillim,
  dhe para diellit të fortë, mâ vonë.
  Shum vonë për ty, Poet.

  Zemrat njerzore i mbylle
  me druj çeliku para vehtes.
  Vetmitar mes njerëzve tu
  shujtoheshe me frytet e heshtjes
  e na solle shpinën ftoftas
  mue me shokë, pa kend tonin
  në nji leteraturë.


  KULLOSHTRA

  Fijet e para të barit dhe kingjat
  prej barqeve të ngrofta të dhenve vijshin
  bashkë. Kulloshtra e re e fijet e para
  të barit përziheshin bashkë e u zijshin gjatë.
  E kur mâ të rijt pyetshin: pse kjo gja?
  Gjegja ishte e thjeshtë: pse âsht mirë.

  Breznitë e reja skeptike pyesin për së dyti:
  e pse âsht mirë? Zani i etënve – jehonë
  kumbon: pse âsht mirë!
  E vrajnë të vjetrit pse donë me vra
  në shpirt kujtimin e të njomit të bukës
  mbas nji dimnit të gjatë të fëminisë.

  Bari i njomë kulloshtra në zjarm
  e dielli tue u ulë në luginë
  âsht e vetmja lirikë e tatgjyshit
  e s’don ta ndrrojë me vargjet
  që shkruejmë ndër letra, na.


  RELIKET E KOHËS

  E kujtoj fëmi endè para kandilit
  ftyrën tande mâ të ndritun se flaka.
  Dhe e dijsha se ke me u bâ e hijshme
  kur pijshe ujë etshëm mbas shujte.
  E dijsha se vjeshta ka me mbushë pusat
  me pika shiut plot e për maje.

  Tash del hana e re çdo muej
  e më bjen me vehte jehonën
  e vonueme të kohës sate.

  E pyes vehten: si mundet ajo
  me kthye buzë pusave të ngimë
  ku tash janë mure punue me gur
  të latuem dhe ndoshta ndrisin dhe kandila të ri
  ngarkue me tym.

  Dhe dashunoj mâ tepër ate grue
  pse endè merr pranverën e jetës
  në atë trup të mbuluem me tesha
  të ashpra zhguni
  pse ajo âsht nji rreth në vargonin
  e jetës seme që e due të tanësishme.


  DHE PLOTNI TË PËRSOSUN

  Vapa e mbasdites ngjitet prej gropave
  e shenanve të thatë në kodrina te era.
  Ti zemër, e era bashkë përzieni
  rrezet e diellit njanën me tjetrën
  e të gjithë bashkë gatoni gëzimin
  per darkë.

  Asht vapë e pushoni në prehnin e saj
  e në parzëm, ti dhe era, zemër.

  Ajo quhet Mena dhe e dashunoj
  për zytë e zez që ka: ata shkëlqejnë
  nën hijen e vetullave e ballit
  të mrekullueshëm dhe gëzohen
  për njimij kënaqsina të vogla.

  Ajo, zemra eme dhe era përftojnë
  lumtuninë në vapën e thyemjes së ditës
  dhe timtat e orës e ora
  përbâjnë nji tansi të pandame sendesh
  dhe plotni të përsosun.


  XXX

  E ndjej frymën tande në buzë
  e drue se jet afsh vere
  e digjet në re.
  E dora në sup
  ndoshta bahet flutur
  e tret në livadhe.

  Zani yt do tëbesë
  i gjatë, i gjatë, në mue.


  FORTUNA

  Prej gjinint të ujit ngriten
  mija sende e rroken me vala.
  Nata e errët
  mbulon turbullimin e detrit.

  Kush harroj mbramë
  barkat në breg
  nesër nuk i gjen mâ atje.

  Andrrat e mija të shqetësueme
  ikun në terr.

  Agimi tash vien
  e zbardh andrrat e mija
  mes detit të qetë
  mbi barkat e humbuna natën.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË