More
  KreuLetërsiBibliotekë"Kthimi i ngadhënjyesve", cikël poetik nga Mateja Matevski

  “Kthimi i ngadhënjyesve”, cikël poetik nga Mateja Matevski

  KAMBANA

  Kumbon diku. Në largësi tretur.
  Tingujt janë valë ere
  Nëpër barishte përndjekur

  Kumbon diku. Pa pushim ashpër e butë.
  Shurdhëri kudo. Vetëm ritmi
  Përplaset brigjeve të hekurt.

  Kumbon diku. Më fshikullo lart, maje resë.
  Ikni nëpër kuvlinë tingullore
  Heshtazi e pa shpresë.

  Kumbon diku. Kumboj dhe klith.
  E mbyllur kudo. I rrëmbyer
  Pas tingullit, i etshëm jam, e thith.

  Kumbon diku. Më qëllo. Sa trim jam, sa i mirë.
  Kohë, qëlloje dhe ti kujtimin
  Ashpër e pa mëshirë.

  Kumbon diku. Qysh moti dhe tani.
  Dhemb kudo, qiell. Barishteve
  Të njoma, mua më shtri.

  përktheu nga origjinali Resul Shabani


  SHIRAT

  1. Frikë

  Ia mbërrijnë të lodhur e të plogët kuajt e hapësirës
  ky gjëmim i largët i parandieshëm i të folurit të harruar
  paprá trokojnë vetë para dritareve të mbyllura
  humbur godasin me thundrat e mpira pa potkoj
  o tokë mbi ty rrëshqet dheu i yndyrshëm i qetë
  trokojnë nëpër terr përzierë

  Ku para kësaj mase para këtij horizonti
  të pambuktë pa trajta
  para këtij mishi të errët të tokës e natës
  përzierë thellë i mishtë e i tultë njëherësh
  vërshimë e syve dhe vdekje e hapësirave

  Ku o ku ti unë ti det zhurmues i pafund
  ti monoton
  fushë horizontalisht lodhur
  dëshiruar për një kthjellim të pingultë erërash
  Ku o ku
  ti brumë i ngjeshur shiu e toke
  o njeri unë
  gurë ndër duar e baltë në sy
  përktheu nga origjinali Fatos Arapi

  1. Kënga

  Prej nga dhe ku vjen ti o e panjohura e paharruara
  Këngë, ti fëmijë e pashpresë naive
  shigjetë barërash dhe zog i baltës
  shteg i thatë i pafund nëpër shi
  Shteg i argjendtë nepërkë lodruese
  ku po më prin

  Përherë e parandier në ujëra e në errësirë
  ti krifë e butë kreshtë e ashpër
  mospërfillëse guximtare
  përherë mish damari i tokës e natës
  e jele e mprehtë shpate rrëqethje e syrit
  shtegut t’argjendtë them oj ti fëmijëri,
  çomë ti këngë pleqëri përjetësisht e paharruar
  ti iluzion më i madh pa metaforë
  dritare e hapur ngathët ashpër e thellë
  për gjithë ngjyrat e amshimit

  Merrmë nën këtë brerimë shiu ti shteg
  për të më kthyer qetë në këtë liman të vogël
  në këtë fole të ëmbël ëndrre.
  përktheu nga origjinali Ali Aliu

  1. Kuajt

  Ia mbërrijnë të ngathët e lodhur kuajt e hapësirës
  (shira të zbehtë pa shteg e memecë)
  para grazhdeve të shuplakave të mia në dritare

  Hani u them ushqehuni jeni të djersitur
  dhe të lagët nga avulli i nxehtë që kullon
  nga vithet e natës.

  Lodroni e hingëllini
  kërce ti zog me krahët harruar
  pelë këmbëdrere vallëzuese e stërlodhur
  nëpër këtë dritare të kërcejmë
  bashkërisht dhe aty përsëri
  e përherë pa u ndalur
  në kthjelltësinë e hijesuar të hapësirës.

  përktheu nga origjinali I. Spasse


  BLIRI

  1.

  Kur vendosa ta pre
  kur vendosa
  balli plot rrudha dërsinte
  zemra gulçonte
  kur vendosa
  nuk ishte i lehtë vendimi
  të pritej vërsniku im me të cilin jam rritur
  nga lastar e kam ndjekur gjer në trung fluror
  me të kam luajtur në maje
  unë isha mbështetja e tij e ai djepi im ishte
  ai vrulli im qiellor
  unë mbrojtës i tij nga buburrecat mizat dhe krimbat
  Më e shpejtë ishte rritja e tij më e madhe se imja
  shtëpinë ma gërryente
  rrënjët e thella që tokën pushtonin
  në gjurmë më rrëmihnin
  dhe u çanë netëve pa gjumë dhe mure dhe dyer
  shkërmoqën themelet çatia u plasë
  nga rrënjët e degët e tij
  Dhe ahere mbetur
  midis dashurisë së madhe e frikës
  që më ngrinte gjakun
  presën e sëpatës e mata
  si për zogun në grykën e tij
  përktheu nga origjinali Fatos Arapi

  2.

  Në fillim thashë si në lojëra fëmijërore
  ca me mburrje ca me drojë
  ta përgushja lartë
  por fuqia m’u shndërrua në naxhake e sëpatë
  që vrapon pas trungut të harlisur në lëndinë

  Dërsira derisa e arrita derisa e kapa
  i lodhur u dorëzua butshëm në dorën tradhtare
  si qengj i stërlodhur shpend i tejvogël
  zunë të bien degët të roiten gjethet
  lëngu të përzihet me lotët e djersën
  duke zbritur teposhtë nga toka nga fundi i dhembjes sime
  u takuam mbi gardhin
  mes barit të shkelur nga stivat e druve
  të dy të krasitur pa dridhje pa degë
  me trupa të prerë stivuar në kthina
  derisa foletë fluturuan pa zogjtë e tyre
  pa hijet e tyre pa shpatullat tona
  në humnerën e Gjithësisë ç’rrënjosur nga pangopësia.

  përktheu nga origjinali Ali Aliu

  3.

  Shtrirë mbi bar sodis renë verore
  ku m’u shfaq hija e blirit
  që ende dridhet në kujtimin e qiellit e gjumit
  shtëpia tani lartohet shkarkuar nga pesha e zogjve
  me themele të qetë mbi rrënjë të vdekura
  as dyert më dridhen as muret më tunden
  nga gjëmimet e bimës dhe erës rebele
  E qetë është gjithçka që më zë syri
  që nisë të zvarritet nën barërat e kalbur
  rrëshqet pas dridhjes së fletëve
  Qetësi e paqe gjersa tani dergjemi
  dy trupa të prerë dy dhimbje dy burime të tharë
  ku zogjtë më nuk fluturojnë nuk shpërthejnë më këngët
  Përse duke prerë atë përgjysmova veten
  në cung shndërrova shtatin e dorën time
  E derisa nuk bashkohen të dy në rrugën e tymit
  atje n[ fund të barit më ndjek qortimi i mendimit
  me aromën e blirit
  përreth shtëpisë së verës.

  përktheu nga origjinali I. Spasse


  LIQENI

  Ti më je ai liqen. Ajo lule prej ujërash dhe qielli
  zgavër në shtatin e fushës zog në përqafim të kodrës
  A je ti ai i lashtë ai diell ajo fjalë
  që vjen prej bregu në breg prej vale në valë

  Të kërkoj liqî gjatë po ku më je ti
  në syrin e dallgës në gushën e gurit
  vesë e fshehur në shuplakën e bjeshkëve
  zë i shqiptuar moti në hirin e ujërave

  Ti liqen je shtathedhur gëzof i lëmuar i një kunadhe
  dhëmb ujku, gjeth morine e kambanave blegërim’
  ti liqen je prehje dhe n’treqind bashkë kryengritje e madhe
  kur me shtatin e ftoit do të të frytënojë ajo shqim

  Ti kurrë nuk m’je këtu ti shkëmb i shkrirë
  nga syri i diellit nga fryma që lëshoi era
  ti argjend i gjallë i të pandodhurave vera
  ti bar i kositur ti lulëkuqe ti lulëzim shkume t’dlirë

  Ti më je liqen ikonë që lindi kaherë
  nga paleta e diellit nga buzët e ndonjë murgu
  ti ushtar shtatëvjeçar ti je varrosje kurbeti
  ti nuse ti pritje ti venitje e amshuar në ne

  Ti më je ai liqen. Ti më je ai tani.
  I shtrirë në barëra në ule në shkëmbin virgjër
  por vala jote është zog që fluturon pa hije
  dhe tanimë gjithçka është shkumë edhe ylber edhe erë

  Dhe prore je liqen. Këtu je e prore s’je
  me një breg me rreth me hallkën sytë që m’i shtrëngon
  mbi një maje në një fund në një kaçubë
  prej nga bisha misterioze vazhdimisht larg më shikon

  Ti më je ai liqen. Ajo bukuri dhe grua me hire shumë,
  Mesditë me rërë. Katarakt me krah të harruar.
  Mendoj se je i pranishëm. Por bregu është plot me shkumë
  thua s’je liqen thua s’ke ekzistuar.

  E megjithatë ti je liqen pikëllim i gdhendur në fushë
  përqafim i kodrave diell prore i vetëm
  me një breg me një rreth vetëm me një shikim
  me shikim kah vetja drejtuar si edhe guri si edhe flaka

  përktheu nga origjinali Adem Gajtani


  KTHIMI I NGADHËNJYESVE

  Zjarret e mëdhenj lajmëruan kthimin e trimit
  Pas luftërave dhjetëvjeçare
  Troja tanimë është bërë shkrumb e hi
  Kurse trofetë dhe arin e bien në Eladë ngadhënjyese
  Kremtojnë Mikena dhe Arga
  Gëzohen Itaka dhe Pili
  Duke pritur ndër ullinj anijet e ngarkuara
  Para fitores së Agamemnonit shtrihen brohoritje dhe lule
  Dhe brirët triumfatorë ftojnë për të kremtuar

  Por Kasandra më kot mundohet ta zmbraps sundimtarin e ri
  Nga shkëlqimi i oborrit
  Nga portat dhe shtrati
  Se të parandiesh s’do të thotë të pengohet
  Lugina e thatë e gjakut, që ashtu i rrëmbyer do ta
  Rrethonte kotësinë e marshimit të gjatë
  Ajo vetëm mund të shikojë përtej ëndrrave të saj
  Sulmin tradhtar të tehut
  Në gjakun e shpresës së mallkuar
  Dhe në gardhin e saj të brishtë
  Shenja e kuqe e fjalës që rrokulliset
  Me pafuqinë e saj në pezhishkën e kohës

  Dhe qe ngadhënjyesit e rinj me trofetë e tyre
  Kah qielli i përgjakur i çojnë kupat
  Prej ku pikon dhe në paqenësi rrjedh
  Gjaku i fitores shterpë.

  përktheu nga origjinali Resul Shabani


  S’DO KETË LUFTË NË TROJË

  1.

  Ka nisur rrethimi Rrethimi zgjat prej kohësh
  dhe gratë llërë bardha të bukura ikin para hijeve të tyre
  gjersa pleqtë e urtë Prijamit i thonë
  kujdesu për djemtë
  është e egër toka jonë, dorë burri kërkon
  kurse Hekuba gishtërinjtë thyen
  gati bëhet për bekim
  një parandjenjë e hirtë barkun ia pret

  Mbi anijet e zeza deti fatkeqësi të grumbulluar sjell
  por ajo edhe fushës së thatë hijen tonë e përgjon
  nën qefinin prej barojash helm

  Tani ëmbëlsia e fjalës njerëzore është e pafuqishme
  shpuar prej shtizës së urrejtjes
  Vaji i nënave armën e përbuz

  Dielli i zjarrtë dëgjon perënditë
  puset e shpresës duke shteruar
  dhe krahë të zeza prej qielli na lebetitin
  hekurin duke pritur

  2.

  Nga të katër anët na sodisin na përgjojnë na përndjekin
  frymëmarrja e tyre e nxehtë na i dogji krahët
  dhe qyteti i bardhë ngjitet sipër qiellit
  duke zbuluar vetëm para tij kraharorin e plaguar

  Rrethimi vazhdon Shikimin na e gërmon
  në ëndërr rrëmih gjersa hija e zezë e natës endet kudo
  emri i saj në fyt na mbetet
  Fjalë shprese kërkojmë shenjë yllësore porosi qiellore
  por dinaku djalë i Laertit kurthin po ngrinte
  njeriu pranë njeriut dhe jonjeri amshuar
  do na zbardhin te pragu i shembur i agut dhe ëndrrës.

  Agamemnoni krenar mburojën e tij tregon
  dhe shtizën e fortë lart e çon
  duke përsëritur vesin e zi të hekurit
  Tmerri pyeti gjersa shpejtoi kot zëri i shpëtimit
  a do ketë luftë në Trojë
  a do plasë luftë në Trojë
  Por kasnecë të zinj nga larg na vijnë
  me lajme të zeza nën yjet shterpe kalojnë
  dhe zhduken në errësirë

  3.

  Rrethimi vazhdon
  Gjithçka është gati për dhembjen e njeriut
  gënjeshtër e Shëmtuar është bota e flakur
  mbi fundërrinat e urrejtjes
  Aty frika na zbardh e na flak
  larg e më larg nga drithi dhe plugu
  Dhe qe ku pyllin përsëri po na presin
  ta ngrenë turrën e perëndive katran
  për talljen me dhembjen e njeriut në logun e kohës mjerane

  A do t’i shterojë dikush udhët e rrezikut
  ethet e pagjumësive shurdhe
  përgjimet e zeza të tokës së trembur
  Posa të të kujtohet mungesa e saj
  edhe luftëtarët do t’u suleshin shtretërve të braktisur
  Hefesi çalaman përsëri do ta farkojë e zbukurojë hekurin
  e Zeusi i gjithëfuqishëm përroskat e gjakut i drejton
  luginave të thata të zemrës

  Ka nisur rrethimi Rrethimi zgjat prej kohësh
  E kemi me vete dhe përtej vetullave tona

  Kërcënimin dhe mallkimin i përgjon vajtimi
  gjersa të gjitha sytë kah Troja janë kthyer
  kah kraharori yt kah imi
  shpuar në kohë të liga
  Dhe lebetitë prej shprese dhe frike
  edhe hiri në fushë
  edhe guri në qytet
  S’do ketë luftë në Trojë
  S‘do ketë
  Qumështi po gufon për foshnjën e palindur
  në barkun e trembur të botës
  A do ketë vallë

  përktheu nga origjinali Resul Shabani

  Shënim: Titulli i poezisë është marrë nga drama La guerre de Troie n’aura pas lieu të Jean Giraudoux

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË