More
  KreuLetërsiBibliotekë"Hyjnia e erës", poezi nga Mehmet Jasin

  “Hyjnia e erës”, poezi nga Mehmet Jasin

  Përktheu: Petro Çerkezi

  Mehmet Jasini ka lindur në Nikosia të Qipros në vitin 1958. Është ndoshta poeti qipriot turk më i njohur dhe më i vlerësuar në shkallë ndërkombëtare. Në të njëjtën kohë, ai konsiderohet edhe si një nga poetët më të rëndësishëm modernë turkofonë.

  Poezia e tij është një zë rezistence dhe proteste ndaj luftës, është klithmë e dhimbshme dashurie e tokës mëmë, është shi i trazuar me gjak, është rrugë dhe ëndrra të prera në mes prej lumi gjaku dhe teli me gjemba.

  Mehmet Jasini është njeriu i paqetë dhe shpërthyes, poeti lirik që nuk pushoi kurrë së dashuruari poezinë e jetës së munduar e të plagosur, lirizmin e lidhur me mijëra fije me vendlindjen, Qipron, është antikonformisti ekstrem në raport me jetën politike dhe shoqërore dhe me problemet ndëretnike duke e parë gjithçka me sy kritik.

  Vepra të tij janë përkthyer e botuar në 12 gjuhë europiane, kurse krijime të veçanta në 64 gjuhë. Këto ditë Shtëpia Botuese NERAIDA e solli poezinë e Jasinit edhe për lexuesin shqiptar me vëllimin “Engjëj hakmarrës”.

  Vlerat e poezisë së Mehmet Jasinit, të sjella mjeshtërisht në shqipe nga poeti dhe përkthyesi Petro Çerkezi u evidentuan nga poetja e mirënjohur Natasha Lako dhe folës të tjerë në takimin e zhvilluar me rastin e prezantimit të librit në ambientet e Qendrës Kombëtare të Librit dhe Leximit. 


  NUK KA ITAKË

  Në këtë udhëtim nuk ka liman ku të mund të hedhësh spirancën
  nuk ka vend që quhet Itakë.

  Dëgjo, djalosh!
  Dallgët do ta përmbysin anijezën tënde prej letre
  dhe ti do të gëlltitësh ujin e kripur
  do të notosh në det të hapur do të përpish detin me krahët e shtrirë
  duke ditur se vija e horizontit do të mbetet gjithmonë para teje
  si litar i tendosur.

  Një anije tjetër do të fundoset sërish
  një tjetër dashuri do t’i dorëzohet stuhisë
  ëndrrat e tua, vetëm ato nuk do të fundosen – atdheu yt është një ishull i largët
  një vetmi të përndjek si vetmia e perëndive
  dhe ti zhytur në këtë blu të paanë
  i heshtur si Krijuesi
  do të ngresh kokën e përulur mbi dallgët e zemëruara.

  Nuk ka vend ku të qetësohen vuajtjet
  nuk është koha për lot e të qeshura

  dhe mandej ky shpërthim i së qeshurës për një lumturi kalimtare
  vallë çfarë mund t’i mësojë njeriut? –
  dhimbja do të të maturojë dhe do mësosh më në fund
  të vallëzosh në akull

  të vallëzosh në akull.


  MUSTAFAI I MARIKËS

  Xham i lulëzuar, te shtëpia e kopshtarit,
  ah mos më kallëzo!
  I pashë përmes kërcejve të tejdukshëm të luleve,
  xham i lulëzuar.

  I zhveshur, del nga banja Mustafai, duke pikuar,
  tendoset lastar
  përpara Marikës –
  duhet të jetë i marrë Mustafai
  gruaja fillon të zhvishet dhe ajo dalëngadalë!

  Oh, lulevath, vathët e mbretëreshës,
  në xhamin e kopshtarit
  teksa shtrihen bashkë lakuriq, të mbështjellë
  si dy foshnja në djep
  as grek as turk ligjërimi i tyre
  lulevath lulevath
  asgjë nuk kuptova oh,
  lulevath.
  shndërroji në vathë psherëtimat e tyre!

  Mustafai i Marikës është marrok
  Por më e marrë është Marika.


  KOHË LUFTE

  Po flisja me vete që të mos më dëgjonte njeri
  dhe të gjithë shquan mençuri në heshtjen time!
  Turqishtja ishte e rrezikshme, nuk duhej folur,
  dhe greqishtja ishte absolutisht e ndaluar.
  Të rriturit që donin të më shpëtonin prisnin
  secili me gishtin në këmbëzën e një automatiku.
  Gjithsesi, të gjithë ishin ushtarë të gatshëm në atë kohë.
  Anglishtja ishte gjithmonë në mes,
  një prerës letre i hollë e i gjatë
  mes faqeve të teksteve shkollore,
  një gjuhë për të folur në kohë të caktuara
  veçanërisht me grekët.
  Kishte raste madje që nuk dija në ç’gjuhë të përlotesha
  Jetova një jetë jo të huaj – të përkthyer,
  gjuha ime amtare ishte tjetër, atdheu im tjetër,
  unë vetë një tjetër.
  Edhe në ditët e errësimit të detyruar ishte e qartë
  se nuk do të mundja kurrë të isha poet i një vendi
  i përkisja pakicës – dhe “liria”
  ishte fjalë e pakëndshme në të gjithë fjalorët etnikë…
  Së fundi tri gjuhë u përzien në poezitë e mia
  as turqit nuk mund të ndienin kurrsesi atë që ndieja unë
  as grekët, as të Tjerët –
  Por nuk fajësoj askënd, ishte kohë lufte.


  SHTËPIA E VDEKUR

  Muri i zbardhur atje ku dikur qëndronte ora

  Tavolina prej arre e harruar nga koha

  Gjurmë gishtash që pastruan pluhurin

  Çelësa të humbur

  Kuti postare me brava të ndryshkura

  Letargjia
  e plakës që vuri protezën e dhëmbëve në ujë

  Dhe kjo makinë shkrimi ku im atë daktilografoi poezitë e para, kjo shtëpi ku nëna ime u dashurua dhe vdiq – e pushtuar nga çdo luftë, e pushkatuar, e djegur, me plaçkitjet e pajave të ruajtura në sëndukët otomanë – dhe pasqyrat që i panë lakuriq të gjitha gratë e familjes, pasqyrat, pasqyrat që mbulonin fytyrat me çarçafë – gjithë lulet të vyshkura, të gjitha përveç aromës së trëndafilave të egër kacavjerrës – koha kur gjyshja ime i ruante brenda në peceta me dantella të bardha – kjo fantazmë e vogël
  që këmbëngul të kthehet në vendet ku u vra – hijet e gjata të heshtura të selvive të prera – tani të gjithë banorët e kësaj shtëpie shikojnë fshehtas në mesnatë prej fotove ku ende jehon histerike e qeshura e luftës – një burrë me feste shikon prapa xhamit duke harruar pse qesh – dhe shtëpia pyet veten pse
  më lanë të gjallë ata që vranë gjithçka që më takonte – dhe befas ndizen dritat në dhomën fëminore ku lind kjo poezi.

  Shtëpi e Vdekur Shtëpi e Vdekur Shtëpi e Vdekur

  Poezia vetëm asgjë tjetër
  nuk mund të më detyrojë të kthehem në këtë shtëpi.


  SAHATÇIU I VOGËL

  Gjithë njerëzit i besonin sahatin e tyre,
  secili mbetur në kohë të ndryshme.
  Cila orë ishte e saktë, cila gabim
  në këtë vend pa diell, sa është ora vërtet?
  Pastaj, teksa shtrihej, nga dritarja e largët e përrallave
  çdo minutë kuku kuku kuku kuku –
  Koordinimi i Kohës është punë delikate
  ingranazhet të kafshojnë duart çdo çast.
  Ndërkohë, ai ishte një fëmijë klepsidër rëre
  që zhytej për të dalë duke mbartur të ardhmen
  sirenë-çapkëne, det çapkën
  madje dhe mësues qofsh, më mirë
  nxënës të mbetesh në botë,
  Orët nuk do të të falin asnjë sekondë
  të tërhiqesh në vetvete
  kuku kuku ti djali-zog, ngjyrë e gjelbër ende në syth.
  Baba nënë pleq, prindër të përkushtuar
  erdhi nga provinca, për bukën e gojës udhëve të rrudhosura mëngjeseve, mbrëmjeve, angari dhe kërcënime, keqtrajtime seksuale…
  E detyronin të jetonte një kohë që u përkiste të tjerëve
  dhe sikur të mos mjaftonte kjo

  iu desh të koordinonte orët e gjithë qytetit në këtë orë të shkuar
  [ora e të burgosurve të tij]
  kuku


  DALLËNDYSHE

  Më ndodh shpesh në gjumë që ndiej se po qaj
  dhe nuk e di përsenë,
  ose ndoshta e harroj arsyen kur zgjohem.
  Dhe kur përpiqem të hap sytë ngadalë,
  atëherë faqet e para të gazetave shpërthejnë para meje.
  Ah, të mund të zgjohesha nga poezia!
  Por i gozhduar duke klithur në heshtje
  të këndoj poezinë, t ë k ë n d o j p o e z i n ë.
  Ka raste kur bëj dashuri me një krijesë pa fytyrë,
  ose ndoshta harroj të gjitha fytyrat që kam dashur.
  Janë dhe ca ëndrra që më kthejnë te fëmijëria ime
  para se të shpërthente lufta, përpara se të më vdisnin prindërit
  para se ata që njihja të shpërndaheshin në fund të botës.
  Por të gjitha këto janë kaq të largëta sa nuk mundem
  t’i kujtoj edhe po të përpiqem dhe të dua
  kështu pra fluturoj në gjumë
  për ndonjë vend tjetër f l u t u r o j f l u t u r o j flatroj.

  Por nuk arrij të kuptoj se ku ndodhem
  në ç’qytet, në ç’dhomë, në cilin shtrat, në cilën anë
  ta kthej fytyrën dhe në ç’gjuhë të përgjigjem teksa më pyesin në gjumë – dhe pastaj nuk mundem të dalloj
  ç’zogj fluturojnë në qiell:
  të jetë vallë kalandër, të jetë turtulleshë,
  apo dallëndyshe, po, besoj se dallëndyshe ishte
  ajo që shihnim nga tarraca e shtëpisë sonë në Lefkë.
  [thashë e s h t ë p i s ë s o n ë?]
  Ka çaste që ndiej se qaj në gjumë.

  D a l l ë n d y s h e: shumë herët, nuk e mbaj mend as kohën as vendin


  HUMBJE E HIDHUR

  Po të mos e kisha humbur, nuk do ta gjeja
  Vetëm ai është i pavdekshëm

  Në qoftë se nëna ime nuk do të kishte vdekur kaq herët,
  nuk do të më duhej ta ringjallja
  dhe po të mos më kishte braktisur im atë,
  nuk do t’i kushtoja fare vëmendje…
  (Linda në një shtëpi të destinuar për t’u plaçkitur
  dhe kështu, me luftën, kjo shtëpi e mallkuar
  u bë Toka jonë e Shenjtë.)
  Kush nuk ka humbur kurrë asgjë
  do të bëjë një interpretim tjetër duke besuar
  se kupton gjithçka,
  por si i bëhet të kuptosh poezinë
  nëse nuk e dëgjon të lexuar nga thellësia e zemrës?
  Ashtu si mbetet në sy rrahja e flatrave të zogjve
  teksa fluturojnë
  ndërsa degët e pemëve kanë mbetur prej kohësh të shkreta,
  kështu edhe poezia.
  Por ndoshta nuk do t’i kisha kaluar kurrë
  kufijtë e vetvetes
  sikur të mos isha dëbuar me forcë
  nga parajsa ime e parë e poezisë.
  Tashmë e kuptoj se poetët grumbullojnë
  shumë nga mjerimet,
  heshtja, njollosja e ngadaltë e të gjitha
  pasurive të tyre,
  humbur përgjithmonë, vetëm
  për t’u rigjetur sërish shumë më vonë, si poezi.

  Këtu prehet


  NË PUS SHKRIMI I KEQ

  “Pusi juaj ka pisllëk”, thanë,
  ne vumë pasqyrën, asnjë reflektim,
  hodhëm një gur
  heshtje… (A do të thërrasim zhytës tani?)
  Më janë tharë lëngjet
  gjarpërinjtë, dyzetkëmbëshat, krimbat, plehrat.
  Tani jam një gjiriz
  një vend pa ajër dhe dritë
  (një mijë kate më thellë se një varr i zakonshëm)
  unë, me ndihmën e kalorësve që më shpëtuan jetën, jam flijim, viktimë dragoi. Mbuloni!
  Mbulomëni
  jam një shpirtlig i vdekur.
  (Në emër të mirësisë më bënë aq keq
  sa u katandisa dhe unë i keq.) Ju lutem, mos më lexoni!
  Duke shkruar të keqen pa ndalur ju bëj të harroni të mirën.

  NË KREVAT

  Rrëshqet në këmbët e krevatit dhe kruspullohet përmbys sikur të mos shtrihej me ty.
  Në kutinë e vogël të mbyllur muzikore
  ku kërcen një balerinë,
  fle në fshikëzën e mëndafshtë të këpucëve rozë
  të foshnjës sikur të mos flinte…
  E tërhoqi çarçafin tërësisht nga ana e saj.
  Ti mbete lakuriq. Ajo e mbuluar.
  Dhe nuk mund ta hapësh as kutinë mikroskopike muzikore.
  Ngrihesh dhe shikon një Ëndërrshpjegues
  që të mundesh t’i interpretosh të gjitha këto
  i shtrirë vetëm në shtrat…
  Thua se ishte dikush tjetër
  që shihte në gjumë ëndrrat e tua.

  HYJNIA E ERËS

  Perëndia e erës është elokuent në fund të verës fjalët e tij thumbojnë
  pemët i përgjigjen me dashamirësi.

  Perëndia e erës tërbon dallgët
  nxit retë mbi biçikletë
  dhe pastaj hedh një top të kuq në ujëvarë.

  Perëndia e erës u jep jetë zogjve
  dhe fluturave dhe netëve
  në male kalon duke fishkëllyer nëpër shpellat e stalaktiteve.

  Perëndia e erës i favorizon fëmijët
  u zgjidh kordelet duke kaluar nëpër leshra
  duke u shkaktuar dridhje të çuditshme.

  Perëndia e erës merr me qira shtëpi në ishujt verorë, të fton, këmbëngul
  heq dorë nga të gjitha dhe vjen të të flasë.

  Perëndia e erës u qep flatra fytyrave
  por ai që nuk mund të ngrejë lart
  është shpirti yt që nuk është gati

  t ë f l u t u r o j ë.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË