More
  KreuLetërsiBibliotekë"Fatamorgana", poezi nga Jolanda Kodra

  “Fatamorgana”, poezi nga Jolanda Kodra

  Shënim: Kjo është një nga vjershat e pabotuara të mamasë që i kushtohen temës së mallit dhe të mungesës. Nuk e ka datën e shkrimit, po aluzioni për “t’ëmblat vite që ikën e vanë”, domethënë për moshën e rinisë, dëshmon se duhet të jetë shkruar aty nga vitet pesëdhjetë, kur nëna ime i kishte kaluar të dyzetat dhe diktatura ishte veçanërisht e ashpër (K.Kodra)


  Ku je ti, ku je, o dhe i largët
  Që ëndrra e poetëve gjithnjë i fali jetë,
  Vegim i ëmbël bukurie të mistershme
  Që i lumturon shpirtërat e paqetë?

  Nga shkëlqimi i diellit i rrethuar
  Apo nga mjegulla e melankoli,
  Ti je mbretëria e muzës së amshuar,
  Atdheu i gjithkujt do bukuri e poezi.

  Aty kalojnë ndër fusha pa mbarim
  Magjistarë, zana, nimfa; enden në çetë
  xhinde dhe xhuxha. Pallate plot shkëlqim
  nëpër agime rrezatojnë dritë.

  Vello të trëndafilta, të bardhë e të kaltër
  Mbulojnë lehtë livadhet ngjyrë smeraldi.
  Zogj të mrekullueshëm çajnë qiejt e pamatur
  Në horizontin që s’njeh asnjë cak.

  Murmurijnë ujërat, flasin me njera-tjetrën
  Gjethet një gjuhë të mistershme dashurie,
  Një lule e mahnitshme që s’këputet
  shpërndan për rreth një aromë fshehtësie.

  … agime shkreptimtare, perëndime flake,
  Mbasdite t’arta, errësi e yjëzuar,
  Hije të pyllit, të kadifenjta male,
  Mjegulla të paqarta, ngjyra të vagëlluara…

  Mbi kalin e vet  fluturak që nis vrapin,
  Midis blerimit dhe trëndafilave,
  Rend e bukura Anxhelikë[1]  dhe flladit
  Ia kumton të dashurisë shqetësimet.

  Në atë vend  gjithçka është harmoni,
  Dhe Kalibani[2] ka një bukuri.
  Një flakë aty digjet në përjetësi,
  Një  flakë e ndezur  që në lashtësi.

  Shpirtrat  e shqetësuar  dhe të pakuptuar
  Në atë  breg të përjetshëm gjejnë qetësi,
  Duke parë  bukurinë e amshuar
  Që sundon e qeveris  në atë mbretëri.

  Atje Pani[3] me fyellin  e vet plot magji
  Qetëson zemrat, shpirtërat  tërë zemërim,
  Zbut çdo kujdes, shuan çdo mëri,
  E çon njeriun  drejt të  lartit synim.

  Në përkëdheljen e butë mëngjezore
  Çdo realitet i zymtë  gjen shndërrim,
  Një dritë  ideali aty shkëlqen  prore,
  Shpirtit të etur i jep qetësim.

  Edhe unë  në t’ëmblat  vite që ikën e vanë
  Lakmova ëndrrën e bukur  që ti je,
  Të pashë, të desha ty, fatamorganë,
  Tani po të kërkoj e s’të  gjej më.


  [1]*  Është fjala  për mirazhet  që shfaqen në shkretëtirë. Këtu ka kuptim simbolik.

    Personazhi i “Orlandit të tërbuar” të Ariostos.

  [2]  Xhind i së keqes  te “Shtërngata” e Shekspirit.

  [3]  Perëndi mitologjike.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË