Kreu Letërsi

Letërsi

“Eksperienca shqisore” nga Arshi Pipa

Mendimi është veprimtaria vetjake e trurit njerëzor. Vetëm njeriu është i pajisur me mendimin, edhe pse kafshët superiore kanë një tru i...

Fabulat popullore shqiptare mbledhur në Tetovë dhe Gostivar

Vëllimi Fabula popullore shqiptare, i mbledhur në Tetovë, Gostivar dhe në vendet rreth e rrotull, është dëshmi për të disatën herë e...

Mallkimi letrar i çmendurisë që kërcënonte Pessoan

Në shqip Fernardo Pessoa me librin “Edukimi i stoikut”, dorëshkrimi i vetëm i baronit të Teives, përgatitur nga Richard Zenith, përkthyer nga...

Margaret Laurence: Portretet e paharrueshme të grave kundër demonëve të tyre

Janë vitet ’70, një grua dyzetvjeçare shkruan në një atmosferë rurale romanin e saj më të suksesshëm, duke kujtuar mundimet e fëmijërisë,...

Anna Akhmatova – Fati personal dhe qytetar i poetes… edhe në përtejvarr

Nga Agron Tufa Poezia qëndron në shtratin e temës, së skicuar më së qarti në poezinë e vitit...

“Me dishepujt e Volterit” nga Vedat Kokona

Në Tiranën e viteve tridhjetë, që kishte nja tridhjetë mijë banorë dhe jo pesëqind e ca mijë si sot, kur shkonih e...

Poezi nga Shqiptar Oseku

NJË STINË E PANJOHUR Krujë gojëdhënë e ngurtësuar katër stinët të lanë vdekur përdhe

Frymëzime djaloshare

Nga Hyjni Ceka 1 Kadarenë e kam shok prej vitesh… Jemi pjekur, së pari, ndën shkallë...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË