Kreu Arte pamore

Arte pamore

Bledar Kurti: Kopshti i kënaqësive tokësore

Nëse ka një vepër arti, e cila ka trazuar kritikën artistike dhe ka sfiduar imagjinatën e historianëve, analistëve dhe artdashësve në mbarë...

Lidhja e pathyeshme artistike e Gustav Klimt me Egon Schiele

Nga Sophie Haydock Vienë, 1907. Një artist i ri, me duart e djersitura nga frika i afrohet një...

Bledar Kurti: Nga vijmë? Çfarë jemi? Ku po shkojmë?

Nga vijmë? Çfarë jemi? Ku po shkojmë? A nuk është kjo dilema e çdo njeriu? A nuk është kjo esenca e ekzistencës...

Bledar Kurti: Dallga e madhe në Kanagawa – Mona Liza e Japonisë

Tetori është muaji i lindjes së Katsushika Hokusai (1760 –1849), një prej artistëve më të shquar japonezë, i cili u njoh nga...

Bledar Kurti: Çfarë është arti?

Pjesa më e madhe e njerëzve mendojnë se e njohin kuptimin e fjalës “art”. Madje mund të pretendojnë se njohin edhe...

Dr Dorian Koçi: Tregimi “Kërxhaliu” i Pushkinit, dy skica origjinale të Pushkinit për luftëtarët shqiptarë dhe kontaktet ruso-shqiptare në Besarabi

Njohja  dhe  rizbulimi i shqiptarëve dhe kulturës së tyre në fillim të shekullit të XIX, është një proces që erdhi gradualisht duke...

Feride Papleka: Omer Kaleshi,të mbetesh shqiptar në metropolet e botës

"Kokat  e prera" në pikturën e Omer Kaleshit tashmë janë bërë të famshme. Ato koka sido që t’i interpretosh mbeten simbol i...

Botohet në anglisht “Shqiptarët në art” i studiuesit Ferid Hudhri

Nga David Hosaflook PhD Në vitin 2012, kam përfunduar përkthimin në anglisht të librit të Marin Barletit, Rrethimi...

Artikujt më të fundit

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

Dr. Fabio M. Rocchi: Stereotipe me prejardhje ballkanike: mbi dy veprat e para të shkrimtarit Elvis Malaj. (Udha e dorës, E: 9)

Elvis Malaj lindi në Shqipëri, por u rrit dhe formua – edhe në aspektin shkollor – në Itali. Në vijim të kësaj...

Anton Nikë Berisha: Rrafsh i lartë i studimit të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe

Albert Riska, Gjurmë të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe. Shtëpia botuese Kristalina- Kh, Tiranë 2022. Dije e gjerë dhe e...

KATEGORITË