Kreu Arte pamore

Arte pamore

Si veprat e preferuara të letërsisë franceze frymëzuan artin dhe identitetin e Vincent Van Gogh

Steven Naifeh mbi marrëdhënien e piktorit me librat Vincent Van Gogh adhuronte shkrimtarët po aq sa edhe piktorët.

Dr. Bledar Kurti: Napoleoni duke kaluar alpet

Sa herë që përmendet emri Napoleon Bonaparte mendja shkon menjëherë te bëmat kolosale historike që ai arriti gjatë jetës së tij dhe...

Enver Kushi: Një letër nga piktori i madh Fatmir Haxhiu

Kjo letër, që botohet për herë të parë, mban datën 25 gusht 1997 dhe është dërguar nga Fatmir Haxhiu dhe Leti(Farzileti), bashkëshortja...

Dr. Bledar Kurti: Violina e Ingresit

“Emrin e kam Emmanuel. E ndryshova në Man, ndërsa për sa i përket mbiemrit nuk ka ç’t’i duhet njeriu sesi e...

Dr. Bledar Kurti: “Dy Fridat” dhe heroina e dhimbjes

Unë pikturoj realitetin tim. E vetmja gjë që unë di është se unë duhet të pikturoj, dhe unë pikturoj çdo gjë...

Dr. Bledar Kurti: “Rojet e natës” e Rembrandt

Rojet e Natës (1642) është padyshim një prej veprave më të shquara në historinë e artit. Por, ndoshta për habinë e shumë...

Ferid Hudhri: Rizbulimi i Shqipërisë nga artistët europianë

Ndryshe prej përshkrimeve të udhëtarëve, rrëfimeve nëpër libra, revista e botime të tjera, si dhe relacioneve për kancelaritë e kohës, shqiptarët e...

Dr. Bledar Kurti: “Psikika e ringjallur nga Puthja e Kupidit” e artistit venedikas Antonio Canova

Psikika e Ringjallur Nga Puthja e Kupidit, (1787-1793) e artistit venedikas Antonio Canova (1757 – 1822), është një ndër veprat skulpturore më...

Artikujt më të fundit

Behar Gjoka: Pikëtakimet e romanit “Hasta la vista” me “Porta e diellit” të Simonë Teri

Romani “Porta e diellit” i shkrimtares franceze, Simonë Teri, është botuar në Paris, në vitin 1939, pra kemi të bëjmë me një...

Botohet në rumanisht vëllimi poetik “Foresteria” i akademikut Kujtim M. Shala

Dy fjalë për vargjet Nis sot rrugën drejt vetëdijës së lexuesit të vëmendshëm e të zgjedhur një poezi që...

Kosta Nake: Skaner rrëqethës i Sigurimit të Shtetit Komunist

Romani “Ngjizja e papërlyeme” i Agron Tufës Kam përdorur epitetin “i shëndoshë” për këtë roman sepse kam parasysh 731...

“Takohemi në ëndërr”, poezi nga Arben Velo

Mars Nga zbriti si gropë zanoresh, ky qiellpasthirrmat tona në sekonda shirash i dhaCa shkrepje zakonesh, me re mbështjellëkërkojne...

KATEGORITË