Kreu Arte pamore

Arte pamore

Bledar Kurti: Nga vijmë? Çfarë jemi? Ku po shkojmë?

Nga vijmë? Çfarë jemi? Ku po shkojmë? A nuk është kjo dilema e çdo njeriu? A nuk është kjo esenca e ekzistencës...

Bledar Kurti: Dallga e madhe në Kanagawa – Mona Liza e Japonisë

Tetori është muaji i lindjes së Katsushika Hokusai (1760 –1849), një prej artistëve më të shquar japonezë, i cili u njoh nga...

Bledar Kurti: Çfarë është arti?

Pjesa më e madhe e njerëzve mendojnë se e njohin kuptimin e fjalës “art”. Madje mund të pretendojnë se njohin edhe...

Dr Dorian Koçi: Tregimi “Kërxhaliu” i Pushkinit, dy skica origjinale të Pushkinit për luftëtarët shqiptarë dhe kontaktet ruso-shqiptare në Besarabi

Njohja  dhe  rizbulimi i shqiptarëve dhe kulturës së tyre në fillim të shekullit të XIX, është një proces që erdhi gradualisht duke...

Feride Papleka: Omer Kaleshi,të mbetesh shqiptar në metropolet e botës

"Kokat  e prera" në pikturën e Omer Kaleshit tashmë janë bërë të famshme. Ato koka sido që t’i interpretosh mbeten simbol i...

Botohet në anglisht “Shqiptarët në art” i studiuesit Ferid Hudhri

Nga David Hosaflook PhD Në vitin 2012, kam përfunduar përkthimin në anglisht të librit të Marin Barletit, Rrethimi...

Enver Kushi: Bota e magjishme e piktorit Fatmir Haxhiu

Fatmir Haxhiu i përket atij brezi piktorësh, që bënë epokë në gjysmën e dytë të shek. XX. Ai i qëndroi besnik...

Mendimi krijues – Auguste Rodin dhe “Mendimtari”

Nga Joe McGasco Në çdo epokë të artit, gjenden punime të cilat i tejkalojnë sferat e koleksionuesve të...

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË