More
  KreuLetërsiBibliotekëVariacione poetike nga Feride Papleka

  Variacione poetike nga Feride Papleka

  « … poezia : arti për të na afruar me atë që ndodhet përtej nesh ».

  Odysseas Elytis (Nga ligjërata për çmimin Nobel, dhjetor 1979 )

  Vetërrëfim

  Unë nuk do ta kuptoj kurrë
  Në është dëshpërimi
  Apo shpresa
  Që më frymëzuan këto poema
  Ajo që di
  Është se nuk e di
  Prej nga zbritën
  Duke rënë pa formë
  Përpara syve të mi
  Të stolisura me një zë të padëgjuar:
  Ndoshta është e kohshmja
  Që përpiqet të bëhet
  E tejkohshme…

  1
  Poema ime është
  Një Je est un autre**
  Që shfaqet e druajtur
  Si në ëndërr
  Duke shqyer errësirën
  Për të dalë në dritë
  Trupi i saj :
  Një i SAPOLINDUR.

  2
  Një poemë duhet të jetë
  Përgjigje
  Që shpaloset dhe fshihet
  Strukturë e hollë
  Ku dëgjohet
  Edhe zhurma e barit
  Që rritet
  Dhe na mëson
  Ritmet e jetës.

  3
  Ndoshta poema është
  Një tension melankolik
  Që jeton në fshehtësi
  Një kambanë
  Që tingëllon prej së largu
  Fytyra fëmijësh
  Që pasqyrohen në ujë
  Manushaqe të reja
  Të çelura në livadh
  Një lumë që zbret nga mali
  Një heroizëm.

  4
  Në një poemë të vërtetë
  Gjithçka lëkundet
  Si një gjethe
  Mes uraganit
  E dukshmja
  Bëhet e padukshme:
  Shpërthimi i fjalës
  Kërkon hapësirë
  Për të treguar
  Në jemi të humbur
  Apo fitimtarë.

  5
  Me sa duket poema është
  Një jashtësi
  Që ndriçon brendësinë
  Me një sy origjinal;
  Një timbër
  Që dridhet në kraharor
  Një shpresë e përjetshme
  E mbështjellë me një dritë
  Ngjyrë jete.

  6
  Një poemë mund të jetë
  Tekst asimetrik
  Dhe njëherësh simetrik
  Që paraekziston tashmë
  Duke u dëshmuar njëherësh
  Farë dhe embrion
  Si një planet i vogël
  Që rrotullohet në univers.

  7
  Poema ime është
  Një çupëlinë e hutuar
  Në një plazh
  Që sodit detin
  Dhe ëndërron
  Yjtë mbi kokë
  Si kurorë
  Mbretëreshë pa fron;
  Mbase është aurorë
  Që vezullon
  Mbi këtë balonë të portokalltë
  Që quhet Tokë.

  8
  Një poemë duhet të jetë
  Një thirrje
  Që ia beh papritur
  Nga një kënd i trishtuar
  E që transformohet
  Në vajtim
  Për të vdekurit e pafajshëm
  Të kësaj bote
  Kaq të madhe e kaq të vogël
  Që quhet ndryshe
  Shtëpia jonë
  Fshati ynë.

  9
  Ndoshta poema është
  Model dhe kundërmodel
  I hedhur në hapësirë
  Që përzien
  Jetë dhe vdekje
  Dritë dhe errësirë
  Këngë dhe vaj
  Në një kohë të harruar
  Vetmitare.

  10
  Në një poemë të vërtetë
  Ka heshtje
  Që flet
  Jo heshtje e agonisë
  Por heshtje stuhie
  Bukuri që vuan
  Me një gjest të vendosur
  Në gjakim të shpirtit.

  11
  Me sa duket poema është
  Rebele
  E rrëmbyer
  E pabesë
  Që vjetrohet shpejt
  Dikush që vrapon
  Për të gjetur vetëdijen
  E nënvetëdijes.

  12
  Një poemë mund të jetë
  Parashtrim tepër i çastit
  Që depërton hijet
  Dyshimet
  Pyetjet
  Episodet e dehura
  Dhe mbush zbrazëtinë
  Dhimbje e kënaqësi bashkë
  Një mynxyrë.

  13
  Poema ime është
  Një organizëm
  Vertikal
  Horizontal
  I pjerrët
  Që hesht
  Që dialogon
  Që ecën
  Që ndalet;
  Fatalitet
  Që edhe mund
  Të më vrasë
  Unë s’mund t’i shmangem
  Është e pashpjegueshme.

  14
  Një poemë duhet të jetë
  Një aparat magjik
  Që ndërton
  Vatër që ngroh
  Një vështrim i ëmbël
  Dhe marramendës
  Engjëll
  Orë profane
  Trajektore e padukshme
  E pandërprerë:
  Gjendje e kulluar.

  15
  Ndoshta poema është
  Një mahnitje deri në çmenduri
  Që zbulon fjalë gjysmë zgjuar
  Duke zhbërë imazhin narsisik
  Dhe duke endur
  Të vërteta të njëmendta:
  Bukuri e papërshkrueshme
  Që fshik vdekjen!

  16
  Në një poemë të vërtetë
  Ka një rregull
  Që rri pezull
  Një luftë virtuale
  Drejt një sekreti
  Dhe një skaji pa emër
  Një ecje kundër rrymës
  Të pakuptueshme
  Si shfaqja e reve
  Në një qiell të kaltër
  Pikturë e shpirtit.

  17
  Me sa duket poema është
  Një material pa konture
  I stampuar në eter
  Tekst që dëshiron një formë
  Arsye e mosarsyes
  Vështrim i humbur
  Jashtë kohës
  Pika pa sipërfaqe
  Etre sans destin ***

  18
  Poema mund të jetë
  Një ndjesi e çuar dëm
  Që gjen zemrën e vet
  Një ide
  Që vërshon
  Në kërkim të fjalëve
  Duke u ngallmuar
  Në një varg të epërm
  Çlirim i menjëhershëm
  Nga ankthi i vdekjes.

  19
  Poema ime është
  Një dashuri sublime
  E ndritshme dhe e errët
  Pa kontekst
  Që nuk vdes kurrë:
  E shquar, abstrakte
  E pavarur
  Si drita.
  20
  Një poemë duhet të jetë
  Kohë për t’u dashuruar
  Një lartësim
  Midis ëndrrës dhe zhgjëndrrës
  Një tingull në largësi
  I ardhur nga përtej mjegullat
  Që gjallërohet
  Sa takon brigjet e kohës
  Realitet i thellë
  Rrugë fati
  E shtegtarit pa atdhe
  Një fitore
  Përballë rrezikut
  Covid-19.

  21
  Ndoshta poema është
  Një flakë e vogël marrëzie
  Ngurruese, e hijshme
  E habitur
  Jashtëzakonisht e mrekullishme
  Që lë një shenjë të dukshme
  Për një të ardhme
  Natyrore.

  22
  Në një poemë të vërtetë
  Ka dy njerëz
  I pari është me kokën në re
  I dyti me këmbët në tokë:
  Dyluftim i përgjakshëm
  Shenjues apo i shenjuar?
  Prani apo mosprani?
  Figurë apo trup?
  Përçartje.

  23
  Me sa duket poema është
  Një lundër e përmbysur
  Dhe deti i imagjinatës
  Me busull të humbur
  Në orët natore
  Të gjithë poetët dëgjojnë
  Heshtjen
  Dhe i kuptojnë
  Vlerat e urtisë.

  24
  Poema mund të jetë
  Një përmbifjalë
  Që papritur
  Bëhet

  Vështrim
  Trup i tërë.

  25
  Poema ime është
  Ai mëngjes i mbinatyrshëm
  Në një datë të shenjtë
  Kur një murmurimë
  E ardhur nga një bebe
  Që ishte im bir
  Si një ndriçim hyjnor
  Më zgjoi
  Muzika e tingujve të mistershëm
  Që nxirrte fryma e tij
  Dhe lëvizjet e vrullshme
  Të doçkave e të këmbkave
  Në ajër
  Si të donte të përvijonte
  Udhët e ardhme
  Formonin një partiturë të tillë
  Sa asnjë orkestër në botë
  Nuk mund ta vejë në muzikë.
  E fshehur nga vështrimi i tij
  Shpirti im ishte përmbytur
  Me një lumturi të panjohur:
  Arsye e qenies sime.


  *Shkruar në Paris frëngjisht gjatë ngujimit të madh 2020 nga pandemia. Tekstin frëngjisht do ta paraqis në një shtëpi botuese që më ka ofruar botimin në Francë, por atë të përkthyer në shqip nuk e pranojnë në vendin tim; ndonjë shtëpi botuese thotë nuk botojmë autorë shqiptarë, disa thonë duhet të paguash, ndonjë tjetër thotë se e ka bërë planin e botimeve…
  **Pohim i famshëm i poetit Arthur Rimbaud, shprehur në një letër.
  ***Roman në frëngjisht i shkrimtarit hungarez, Imre Kertész (1929-2016), fitues i çmimit Nobel në letërsi, 2002.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË