More
  KreuLetërsiBibliotekë"Takim, vështirë se takohem!", poezi nga Rachel Bluwstein

  “Takim, vështirë se takohem!”, poezi nga Rachel Bluwstein

  përktheu Mimoza Erebara

  Agimi

  Një pagure uji në dorë,
  një lopatë mbi shpinë,
  Një grabujë, një kosh –
  E, drejt’ e në kampet e largët, në punë.
  Veç malet më shohin tek humbas
  Hapësirave të tyre, tutje, tej
  Dhe bashkë me mua lenë pas
  Këngë me vargje Jete si një betejë
  Qoftë kjo, kënga ime e fundit të fundit,
  Para se të korrat të shkëlqejnë nën diell,
  Nën pluhurin e rrugës tënde,
  Tokës sime!


  Të vdekurit e mi

  “Vetëm të vdekurit nuk vdesin”

  Vetëm të vdekurit më kanë mbetur që janë akoma besnikë
  Vdekja nuk mund t’i vrasë më, as me më të mprehtën thikë

  Në kthesën e autostradës, në mbyllje të ditës që unë e lej
  më rrethojnë në heshtje, në heshtje me mua ecin, deri atje- tej,

  Kravata që s’mund të rrijë shtrembër, mes nesh, është një pakt i vërtetë
  Vetëm se, ajo që kam humbur, e ndjej, që është ajo, që e zotëroj përherë.


  Kopshti ynë

  tek Chana Meisel

  Mëngjes herët dhe pranverë,
  të kujtohet ajo stinë, ajo ditë?
  kopshti ynë rrëzë malit Karmel,
  përballë blusë së gjirit që farfurit?

  Ti që qëndron e qetë nën një hulli,
  dhe unë, si një zog strukur nën shi,
  ulur në majën e pemës përbri
  Presim të gjitha degët që nxijnë

  Poshtë, sharra si me gjëmime reje
  më arrin në pemën time,
  dhe unë që bie si shi nga lart, drejt teje
  me fragmente poezie.

  E mbani mend atë mëngjes, atë gëzim?
  Ata ishin – dhe u zhdukën, në harrim,
  si pranvera e shkurtër e vendit tim,
  pranvera e shkurtër e viteve plot miqësi.


  Marrë nga libri “Shalli i lutjeve”

  Pema e dardhës

  Komplot pranvere ky, kur
  një burrë zgjohet dhe nga dritarja sheh
  një dardhë që lulëzon,
  dhe në çast, mali që rëndon mbi zemrën e tij,
  tretet dhe zhduket, shkon.

  Oh ju, vetë do të kuptoni! A ka një burrë të pikëlluar
  që mund të mbajë zemrën me kokëfortësi
  tek një lule e vetme që u tha
  në stuhinë e vjeshtës të vitit të kaluar?
  Kur pranvera tani, shkëlqyese dhe plot dritë,
  i dhuron një kurorë gjigante me lule
  në dritaren e tij?


  Takim, vështirë se takohem!

  Mezi e pres këtë takim, por mjaftohem,
  me një vështrim të shpejtë, e fragmente fjalësh të paqarta,
  Me valë lumturie pa cak dhe dhimbjejesh zemërvrarta
  harroj çdo gjë dhe gjithçka, dhe shpirti më tërbohet.

  Diga e harresës ndërtuar për mbrojtje, për këtë ditë,
  është sikur të mos kishte qenë kurrë.
  Bie në gjunjë në breg të detit plot zhurmë
  Dhe shpirtin tim të ngopur plot etje pi.


  Në vendin tim

  Nuk të kam kënduar, vendi im,
  nuk i solla lavdi emrit tënd
  me vepra të mëdha të një heroi
  ose me plaçka që vijnë pas një beteje.
  Por në brigjet e Jordanit
  duart e mia kanë mbjellë një pemë,
  dhe këmbët e mia kanë bërë një shteg
  nëpër fushat e tua me dashuri mbjellë

  Modeste janë dhuratat që ju, ju sjell.
  Unë e di këtë, mam’.
  Modeste, e di, vajza jote mund të ketë
  Vetëm një shpërthim kënge prej shpirtit thellë
  Ditën kur drita e shpresës ndizet,
  e një lot i heshtur faqeve rrëshket
  Për ty e shtrenjta ime,
  që në varfëri jetën tënde përcjell.


  Le të jetë gjykimi

  Le të jetë gjykimi, zemra të jetë e përulur,
  le të jetë gjykimi ashtu siç është,
  pa luftë, pa zemërim,

  Lartë në fushat veriore,
  bora mbulon kokrrën e pjekur
  fshehurazi, në heshtje,

  Duroni turpin tuaj me zemër të përulur
  Njëlloj si ato farat të jetë,
  fara që presin verën.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË