More
  KreuLetërsiBibliotekë"Poezi për vdekjen", nga Inger Christensen

  “Poezi për vdekjen”, nga Inger Christensen

  Përktheu: Qerim Raqi

  asgjë s’ ka ndryshuar
  ka ditë që qëndroj
  para letrës por
  asgjë nuk ndodh

  *
  jam si një fëmijë
  ushqehem me dhembje
  lëviz dorën
  por s’mund të shkruaj asgjë

  jam si një zog
  që ka harruar llojin e vet
  hap sqepin
  por s’ mund të këndoj

  duket e çuditshme
  e turpshme të mendoj
  për vdekjen kur askush
  nga të njohurit e mi s’ ka vdekur

  kjo më bënë që sa herë
  shikoj veten në pasqyrë
  e shoh vdekjen në sy
  pa derdhur lot

  që është një përgjigje
  e qartë krejt e kuptueshme
  por e pyetjeve
  që nuk guxojnë të shtrohen

  *
  s’ mund të shkruaj asgjë
  letra është bosh sikur dje
  shumë e mbyllur në vete
  e bardhë dhe e heshtur

  po ajo ngjyrë e bardhë
  si bora e vjetër
  kur akulli çahet
  por asgjë nuk depërton brenda

  asgjë asnjë lot
  s’ ka lulebore
  imagjino sikur
  të mos vdisnim

  imagjino nëse gjithmonë
  do të ishim këtu në tokë
  ç’ gjendje tokësore
  do të quhej atëherë vdekje

  dhe cila vdekje quhet jetë
  kur shpirti i të verbërit
  ka kthyer të bardhën
  sytë dhe sheh

  *
  sonte pash në ëndërr se
  isha e vdekur dhe hyra me vrap
  bashkë me qenin tim
  në brendinë e vdekjes

  s’ pash aty askend
  vetëm gurë dhe ca shkurre
  pamjen që e tregonin
  shpesh shtegtarët

  siç thash isha e vdekur
  por aq e lodhur sa sakaq
  në gjumë rash në një shkëmb
  dhe ëndrroja se vdiqa prapë

  më me dëshirë nuk do të vdisja
  atje në mbretërinë e vdekjes në errësirë
  por në shtëpinë time te vetja ime
  aty ku nuk isha e vdekur

  kështuqë duke u kthyer
  bëra një pushim në shkëmb
  ditë të tëra qëndrova ulur
  duke shkruar si këtu tani

  të gjitha vdekjet
  që një njeri i zakonshëm
  do t’ i përjetojë
  gjatë jetës së tij

  kur u zgjova pash
  që s’ kishte ndodhur asgjë
  letra ishte bosh
  por merrja frymë lirshëm

  *
  është vetmitare të mendosh
  për vdekjen në dhjetor
  me cipën e mjegullës
  rreth shtëpisë…

  në park dritën
  kërcënuese nën pemë
  çdo lloj vdekjeje
  që kalon nëpër qytet

  dikush me një peshk
  për të cilin mban zi
  si një teprimë e pashpresë
  me lotët e peshkatarit

  dikush me një zog
  që është në zor që e bartë
  brenda në zemër
  në zemrën e tij të vdekshme

  dikush me fjalën
  që i ka humbur kuptimi
  fjala e thënë testament
  nga e cila dridhet trupi

  trupi gjaku i të cilit
  derdhet nga zemra e tij
  trupit zemra e të cilit
  është thikë e ftohtë

  mbërthyer
  mes yjesh
  ne thërrasim
  brenda arkilovit

  fjalët vdesin
  në buzët tona
  trupi është shtazë
  që do të vdesë

  në dhembje të madhe
  kujtoj befas
  kopshtin e parajsës
  plagët e hapura të varreve

  kovën prej zingu me ujë
  vazon metalike të rrëzuar pas gurëve
  ushëtimën e vjeshtës
  nëpër ajër

  shushërimën ku
  bota e jo-të-vdekurve
  takohet në
  ngushëllimin e pangushëllimtë

  *
  shkruaj për vdekjen
  përshkruaj në poezi
  ndjenjat që
  zgjon vdekja

  para vdekjes
  unë jam një shtazë
  dhe shtaza mund të vdesë
  por s’ mund të shkruaj asgjë

  përpiqu të shkruash
  një poezi për vdekjen
  a ka vdekja ndonjë qëllim
  cilin

  tani kur mollët
  bien kaq larg
  pemës së dijes
  sa ato

  nuk hahen as nga nepci
  as nga uria
  por nga dëshira e lodhur
  është e vetme vdekja

  tani kur mollët u ngjajnë
  modeleve të mollëve
  mollëve ideale
  pa asnjë njollë

  tani kur gjarpëri mund të përkundet
  në kraharorin e të tjerëve
  se te fëmijët e njerëzve
  vdekja është e ndrydhur

  merre vdekjen për dore
  jepi një mollë
  shko atje te varri yt
  kafshoje vetë mollën i pari

  vallëzo pastaj tek varri
  le të të udhëheq arsyeja
  zbrazi depotë e errësirës
  që dalin me dritën e diellit

  fjalët pra vdesin si mizat
  kufomat e tyre hidhen kudo
  prej letrës së bardhë
  lëri pak vend hedhurinës

  i posalinduri është si
  një krijesë mbitokësore
  i cili vetëm kur sëmuret
  i ngjan

  një fëmije
  na lini hapësirë të dashurojmë
  një formë të vdekshme
  të pavdeksisë

  sikur thellësia që nge ujin
  lartë kah burimi
  edhe vdekja i ngre lartë të gjallët
  për t ‘ i pirë ata

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË