More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Mara Venuto

  Poezi nga Mara Venuto

  Shkëputur nga vëllimi poetik “Gjuha e qytetit”
  Mara Venuto është pjesëmarrëse e Takimit Ndërkombëtar Poetik “Trirema e Poezisë Joniane”, Sarandë Tetor 2021.

  * * *

  Përparon nata dhe thyen dhëmbët.
  Një goditje dhe përsëri në këtë kohë ujku
  që përgjum gjenë e gjallë
  ndërsa unë me sytë katër vështroj lart.

  Fjalët janë gjëlpëra pastaj këngëza,
  një lutje dorëzimi pa kushte
  kërkon
  sa dënime, cilat dashuri të shkëmbesh.

  Ecim mbi tokë si krrimba të vegjël,
  kemi besim
  shpëtojmë po ne vetë
  gërmojmë qorrazi derisa ja deti.

  Çfarë mbetet nga vrima pas goditjes së fundit
  të lopatës,
  në dheun e hapur para se fara të bjerë?
  Një tjetër stinë për të na thënë çfarë bën,
  drita e agimit e njohur prej kundërmimit.

  Në lëkurën e braktisur të gjarprit
  gjendet jeta e një moshe të pjekur.

  * * *

  Harrojmë muret e rrënuara, plagët e qytetit,
  floknajën e barit që askush nuk e ka shkulur prej brimave,
  dregëzat mbi mol, ujin e njelmët,
  një denzifektim për të gjallët.

  Harrojmë qiejt e vrenjtur të mbrëmjes
  fenerët e udhëve këto drita të teknologjisë njerëzore,
  një grusht orësh për t’u mbrojtur
  prej diellit të qetë dhe mashtrues.

  NATE E ETHSHME

  Rrëzohet në tokë prej zgripit të një humnere
  butësia përvëluese në të cilën kam lindur
  foleja e placentës shqyer me dorë.

  Prej nga nuk guxon të vështrosh janë ligjet
  që kanë bërë vetë njerëzit, kanë varrosur parqet,
  frutat e përhapura si një batanije poshtë pemëve.

  Nata vjen, vjen e ethshme,
  askush s’e pret.

  Lëviz një gisht, pastaj bulën e veshit,
  rrënjën e errët të flokëve,
  dhe gjithçka përreth vdekjes së ëndrrës,
  çlirimi i rraskapitur i qarjes së parë.

  Shpirti im shpirt kafshe e plagosur
  që i përket dhe arratiset prej gjuetarëve,
  rron kur armiqtë i kanë sytë të mbyllur
  vdes në udhëkryq prej turmës së kalimtarëve.

         
  ERA DO TE NDRYSHOJE

  Digjemi prej shirokës
  me kripë për të mbuluar gojën.
  Do të ndryshojë era dhe do të flasim,
  do të kemi mëshirë për tokën e largët
  nën presionin e rrymave. Do të jetë e mundur
  me pranu të gjitha në paretet e stomakut
  një rrethak pa ringjallje dhe pa përdëllesë.

  Do të jemi vetëm ne,
  arkat më të thella të kumbimit
  që jeta ndërmend, nuk do të na falë
  sado që arsyet turbullojnë sytë.
  Prej një gjembi, marrë kushe di se ku,
  do të na therin gishtat,
  një organ i huaj,
  një kujtim.

  GJUHA E QYTETIT

  Nëpër ura fillimi ndërmend fundin,
  vargu fillon atje ku mbrin,
  në mes drita bie dhe
  struket në prehrin e nënës.
  Nuk ka rritur bij, i ka lënë në terrin e rrugës
  në flakët e vatrës, më i egri prej vatrave.
  Ata jetimë dashurojnë si Zoti vetë,
  nuk mbajnë mend, mëshirojnë,
  shkrujnë mbi pluhur gjuhën e qytetit.
         

  * * *

  Shndërrohemi në deltë lumi
  në fjalë të hedhura në shtatë pika të horizonitit
  peshkim i humbur ku
  askush nuk dëshiron ta kërkojë.
  Mban fjalë zie
  goja që mundet dhe nuk di t’a thotë,
  një ngjalë kujton, gjigante dhe e ngushtë
  kur kalon mllefi i pashpallur mes duarve.

  Vetëm, mbi moçal rend
  një burrë, peshkon krimba të brishtë
  në më të shumtën e kohës gjuan arin dhe armiqtë
  duke u hedhur nëpër gropa.

  * * *

  Bie nata në rruginën e ngushtë
  ku kalohet si shenjetorët
  me krahët e dorëzimit në kryqin e gjoksit.
  Kundërshton ndjenjën e panevojshme
  poshtë zotërisë që thotë falenderim ose vdekje.

  Zbulon jetën duke u zhvendosur nga një vend në tjetrin,
  në qorrsokakun e deriçkës së fshehtë të detit.
  në zbrazëtinë e kësaj që ka qënë
  kur askush nuk kishte një emër,
  emrin dhe kush e quan,
  të pafajshëm në barkun e nënës.

  * * *

  Zëri ynë është shkruar në muret e qytetit
  jehona është një hije prej uji të rrafshët
  dëgjojmë të moshuarit për të na dhënë të drejtë
  tek njëri tjetri shfaqet një dashuri
  e padukshme që netëve lind heonj.

  Në gjumë drita e zbehtë në ballkone
  është një projektim i flokëve të virgjër,
  një zonjë braktis veten mbështetur në kripën e detit,
  por askush nuk e lut.

  Besnikë të riteve të thella nyjet e padukshme 
  zbresin në ezofag dhe shfaqin jetën kështu siç është,
  një komplot i qëndrushëm i viteve që ikin rrufe.

  * * *

  Kërcëllitja mbi shina dhe gjuha e të gjallëve,
  poshtë karrelit të ndryshkur ku nuk vlejti as udhëtimi
  që bëmë.
  Të vdekurit kanë frikë, janë hija e të harruarve
  pushojnë atje ku nuk ndjejnë dhe nuk dëgjojnë,
  hapësira e tokës  është e ngushtë, si krahu i një fëmije
  të mitur.

  Ajëri që kalon ngjall besim, dhe nxehtësinë e ujit në ballë
  në dimër ngrin shiroku, mundi është një faj
  mbi copat e çelikut duke na pasqyruar ashtu siç jemi.

  * * *

  Lëkura është portreti i stinëve,
  vera na harron, mbyt xhixhivallet
  poshtë këmbëve lakmitare buzë detit.
  Është vështirë të jesh fëmijë
  të përdorësh maskë për të parë humnerën
  dhe pastaj të shkridhemi siku jeni humanë.
  Koha sjell jehonën e të qeshurës nga bregu
  komandon duart e rreshkura prej ujit,
  për të larguar me kripë luspat tona.

  * * *

  Nuk ka rrugë që të mund të më lidhi me qytetin
  në rrokje që mbarojnë. Ushtrime të panevojshme
  fjalët e pakta të ligështisë sime,
  paftësi për të thënë atë që do të duhej,
  një frymëmarrje pa gulçime. Më kujtohet
  kur në agshol ktheheshim në port
  vagona të salduar me çelik në trupin e nënës.
  Binarët e hekurudhës i vështronim nga lart,
  krahë dhe këmbë të shtrembëra,
  gjymtyrët e një shpirti që shkëputen.
  Vitet duhet të na bëjnë të ndjehemi të plotë,
  dhe nuk ishim më ne,
  ishim të tjerë.

  * * *

  Çfarë nuk di
  fjalët që nuk njeh
  lënë tek ty dyshimin,
  një dritare gjysmë të mbyllur mbi një humnerë
  me shkurre.
  Ajo skamje për t’u shlyer
  do të doja që të ishte zëri im, asgjë
  për të gjelbëruar tokën në shkurt.

  Shikoni pasiguritë
  ankthin e humbjeve
  ndërsa shquhet poshtë syve një fole milingonash
  dhe bëhet e nëndheshme jeta.

  Një gojë prej nga ku dilet tekembramja shfaqet
  përtej murit të kufirit
  midis copave të tokës ku jemi mysafirë
  për t’iu lutur hirit,
  për të ditur përherë si insktet, ku me shku.

  * * *

  Qielli i sotëm është një sy i lidhur
  ndërmjet fronit dhe gjymtyrëvë të pemës së bajames
  vështroni nëse shfaqet në një tjetër formë
  nga humnera e lindjes.

  Në çfarë termash ngulitet në mendje rrafshina
  dhe gjendja e saj.
  Një zbrazëti e mistershme në të cilën këputet jehona
  rivendosen konceptet, interpretojmë ato.
  Parashikojmë të mos kuptojmë qartë.

  Në ajërin vertikal konsumohet nxehtësia
  brenda një gjendje të thjeshtë
  frutat e braktisura nga degët
  tani gjenden në pellgjet e kuq midis rrugëve

  Ka munguar koha të jem ndryshe
  na lini vetëm.

  Solli në shqip Dashamir Malo

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË