More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Elona Çuliq

  Poezi nga Elona Çuliq

  trupi asht gru
  mirazh
  që pikon në një grusht ujë
  gëluem nga shkretina

  trupi mund me u ba turp
  gur dhe tul buke
  që harron gjuhët e tij
  ndal kërko lutu

  lufto
  bëhu prijëse e luftës tande
  e trupit tand

  trupi asht shkak dhe fund
  një kohë që gjakohet në duart
  e njeriut që vret
  e shoqnisë që nuk bzan

  trupi asht stuhi
  yll që vajton
  mbi kurrizin e përkulun të ndërgjegjes

  trupi asht poezia gjuha dhe shtëpia
  mësoje
  thuaje
  pa drojë
  pa bujë


  trupi asht kufini jonë
  ndan skllavninë nga liria
  breg lumi ku prehen shpresat
  e shpirtnave të tmerruem

  trupi asht amaneti jonë
  ndan vdekjen nga jeta
  disa kanë kangjella në sy
  e të tjerë e shohin diellin prej cohës së tendës
  të një kampi
  a prej tavanit të shembun të shtëpisë
  nga bombat

  trupi asht kohë e paditun
  kohë e pazotnueme
  ku andrrat dëshmojnë tmerrin
  dhe mllefin e duerve të përgjakuna
  të atyne që mendojnë se munden
  me zotnue gjithçka

  trupi jonë asht tokë
  një pëllambë ku rranjoset mjerimi jonë
  ku hajnë copat e bukës së teprueme prej zogjve
  fëmijë
  që mund të ishte fëmija jonë

  trupi jonë asht kufini jonë
  dhe i vetmi zot i tij asht Zoti

  Ai sheh


  Hapat tuej të përndritun
  kanë mbjellë në qiellin tem
  një pemë që driton gjithmonë. 
  Ajo nuk njeh stinë e mot, 
  të njeh vetëm ty. 

  Fati jem rrokulliset në pëllambën tande, 
  aty kujtimet bahen shkëndija malli të përmotshëm, 
  mall për vete. 
  Unë, pika e ujit në kërkim të Oqeanit,
  e shuej etjen teme për ty 
  në rranjët e pemës që më driton qiellin.

  Në përmallimet e natës për ditën, 
  e të andrrave për lirinë e zakonshme, 
  kam përgjue vdekjen teme.
  E sakaq drita jote dehte heshtjen e moçme
  të rrugës atjeposhtë,
  që ndritte, 
  o sa fort ndritte kur terrina mbështillte krejt botën!


  Mungesa e tij banon në mua
  ndërton kala të ranta
  ku flen e kuqja e muzgjeve.
  Ai flet me mue me fjalë ngjyem në qiell
  dhe në thellësitë e syve të mi
  ai asht dritë që pikon.
  Tek ai mbështetet faqe e zjarmtë e mallit
  dhe gjejnë qetì pasigurtë e kësaj zemre të brishtë
  ku nuk ka ma dimën
  dhe lulet çelin si pranverë e parathanun.
  Mungesa e tij shkoqë lumenjtë e bamun nyj në mue
  rrjedhë uji
  rrjedhë ai
  rrjedhin jetët që kemi gjallue.
  Sa i ndryshëm
  sa i njajtë
  ky mall që i bën ballë zotave të detit
  e flen përfund këmbëve të mia
  si valë e ngrohtë që vjen nga përtejkoha.
  Mungesa e tij banon në mua
  e unë shndërrohem në kangë.


  a me na vra mendjemadhësia dhe arroganca
  ndaj së bukurës, sublimes
  mendimi që mundena me pasë gjithçka e dona
  prejse e meritojmë
  padurimi me pasë shumë e tash
  mosfalenderimi për çka na jepet dhe çka na merret
  mospatja e një lutjeje kujt me ia drejtue
  për ata që nuk njohin Zot tjetër veç vetes

  ka me na vra alibia
  me të cilën qendisim jetët tona për publikun
  ajo jetë që jena e nuk mundena me e tregue
  me e jetue lirshëm
  jeta ka me marrë hakun e vet ndër ne
  për mohimin e ekzistencës
  për prangosjen e shpërfaqjes
  dhe ka me kenë vonë për me u pendue

  ka me na vra poezia
  ajo që e kena vjedhë në kopshtije të hueja
  ajo që e kenai stisë për me fry egon
  ajo që nuk asht por zoritena me kenë
  ajo që ia mbytë zjerminë e shkëndijes metafora

  ka me na vra fjala
  që nuk e thona e nuk e shkruejmë
  sepse kena frikë nga e vërteta
  ka me na vra liria
  iluzioni i njeriut të madh
  atij që asht ma shumë se mishi e gjaku
  atij që asht ma shumë se gjurma
  dhe hija e vet

  ka me na vra lutja që nuk e thona
  SOT

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË