More
  KreuLetërsiBibliotekë"Mes brymës së lotit", poezi nga Rexhep Polisi

  “Mes brymës së lotit”, poezi nga Rexhep Polisi

  ERËRAT E JUGËS

  Në Jug tani fryjnë erërat e Jugës,
  Rrugët kanë ngrirë nga dimri i acartë;
  Gurët e mallit lartësohen drejt qiejve,
  Malli im tretet në qytetin e lashtë…

  Gurët e mallit lartësohen drejt qiejve,
  Ëndrra përkundet në dallgët joniane.
  Me mijëra herë i hipur në kuajt e erës
  Jam nisur në udhën e shpresës asaj ane.

  Në Jug tani fryjnë erërat e Jugës;
  Ka ngrirë pasioni brenda meje;
  Do nisem dhe, në mbetsha udhës,
  Do të prehem në një vello reje…


  KUR TI NUK JE

  Kur ti nuk je,
  Mbrëmja
  Tretet
  Në harresë,
  Nuk është
  Më mbrëmje…
  Kur ti
  Je aty
  Brenda
  Një fshehtësie,
  Si vetë fshetësia,
  Mua më ikin
  Krejt mendimet
  Dhe veten
  E shoh
  Të robëruar
  Tek puthja…


  MIMOZAT…

  Në sythet e çelura
  Të mimozave
  Shoh sytë e tu,
  Që vështrojnë
  Përmes qelqit të shpirtit tim.
  Ti nuk i dallon lotët e mi
  Që njomin dhembjen e verdhë.
  Aroma e mimozave
  Shpërndahet në gjithësi,
  Në qiellin e paqtë
  Fluturojnë ëndrrat tona
  Të bardha, ndërsa
  Sytë e tu magjepsin
  Sythet e çelura
  Të mimozave…


  PRANVERË

  Çelën pemët, rrugët shndrisin
  Gjithandej plot shkëlqim.
  Të rënduar e kam shpirtin:
  As hir, as gëzim…

  Dhe eci rrugëve, kuturu…
  As vetë s’e di ku shkoj,
  Sikur të vije ti këtu,
  Do të ishte tjetërsoj…

  Më mungon buzëqeshja jote,
  Shikimet e tua si shigjetë.
  Eh, s’ia gjetën fundin kësaj bote,
  As filozofë, as poetë…!

  Dhe rri pastaj, mendoj me vete,
  Kërkoj një puthje në ajrin flu,
  Për atë puthje do të çaja dete,
  Veç të më prisnin krahët e tu…


  MURI

  E shemba murin që na ndante shtëpitë,
  I shqeva me dhëmbë telat me gjemba.
  Po, si ta shemb, si?
  Murin që ti mban përbrenda…

  * * *

  I qelqtë ajri me parfum bliri,
  Rruga me argjend hëne larë.
  Krejt e qelqtë kjo mbrëmje prilli,
  Veç ti nuk je si më parë…


  DHEMBJE

  S’i shquaj lotët e mi,
  Veç i ndjej
  Si pikojnë
  Së brendshmi
  Në shpirt.
  Ndjej si digjen
  Pendesat,
  Hidhërimi,
  Fjalët pa kuptim
  Dhe loti jetim…
  Digjet gjithçka
  Brenda shpirtit tim,
  Ndërsa hiri
  Ditën ma nxin
  Dhe ec kuturu
  Në harrim…


  MALL

  Mallin për ty
  E ndera mbi letër.
  Letra s’e mbajti dot.
  E shtrydha,
  Pikoi lot…


  VRASËSIT

  Edhe vrasësit
  Çojnë lule në varreza.
  Lulet në duart e tyre,
  Tyta të errëta…


  PUTHJE DIELLI

  Kam mall për atë puthje dielli,
  Kam mall për atë përqafim…
  Ti vështrimin ktheve nga deti
  E u përskuqe me perëndim.

  Ku ndodhesh këtë mbrëmje?!
  Më kot të kërkoj në largësi…
  Muzgun e puthjes pi me ëndje
  Dhe vdes në perëndimin e tij…


  DIMËR

  Qajnë pemët,
  Rrugët heshtin gjithë lëndim…
  Asgjë s’pipëtin në motin gri,
  As borë nuk bie në qytet.
  Veç pemët qajnë;
  Qajnë prej mallit tim
  Për lulet, për zogjtë,
  Për Njeriun
  Gjithnjë në shtegtim…


  VALË E NXEHTË

  Kur deti puthet me diellin në muzg
  E valët qetohen nga dallgët në breg,
  Mbrëmja vjen lodhur rrugë pa rrugë
  Dhe me trillet e dashurisë më djeg…

  Ti je në bregdet tani,
  Detin pushton me vështrime,
  Ndërsa unë të sjell ndërmend
  E pështjellohem nga mijëra vegime.

  Më tërbon bronxi i trupit tënd,
  Pushi i mëndafshtë në vendin e shenjtë.
  Aty do të doja të përhumbem
  Dhe të zgjohem nga ajo valë e nxehtë…


  MES BRYMËS SË LOTIT

  Të gjithë po ikin,
  Po ikin e s’dinë ku venë.
  Po ikin harruar,
  Të zbrazur, pa shpresë…

  Të gjithë po ikin,
  Larg dheut, drejt mallit…
  Vetëm unë mbeta vetëm,
  S’di si të dal pas të parit.

  Çapitem udhëve përhumbur,
  Mbuluar nga terr i shortit.
  Me sytë nga ikja e të gjithëve,
  Tek çajnë mes brymës së lotit.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË