More
  KreuLetërsiBibliotekë"Lojë dritash pa heronj!", poezi nga Jonida Hitoveizi

  “Lojë dritash pa heronj!”, poezi nga Jonida Hitoveizi

  Katharsis

  Atë natë u ktheva në një Trojë të djegur,
  e shkretuar prej çdo shkëlqimi 
  Të gjithë florinjtë me të cilët stolisja vetminë
  materie krejt e pavlerë, më mbeti në duar 
  Mes mureve të lartë,
  ndizeshin e ndizeshin pëshpërima të pakuptimta
  zëra që tingullin kurrë s’ua kisha dëgjuar
  Thembra ime ishte pasioni çmendurak i një gruaje që kërkonte domethënie, 
  kuptime të humbura nëpër kratere hënore
  i të gjitha grave si unë,
  që qëndrojnë mes mureve si enë të mbushura 
  me thëngjinj që ndizen papritur
  Ah, sa shumë u dogja atë natë
  krejt këmbëzbathur, e tejdukshme 
  e njëherazi aq e padukshme sa veten kund s’mund ta prekja
  Isha Trojë prej hiri e gjitha në të gdhirë
  Bashkë kishim vrarë gjithçka
  të gjitha dëshirat, pasionet e gjakut,
  atë ç›ka mund të bëheshim…
  Pengje të betejave që nuk na përkisnin aspak
  Mes hirit, një thëngji qëndronte duke bërë dritë!


  David!

  E kujtoj atë vend David!
  Fushave bari ishte tharë
  qielli, ngjyrë shkretëtirash kish
  tempuj të rinj ngrinin përditë ata që kërkonin amëshim
  E ashpër ish jeta edhe aty David!
  Ti i pate zhdukur gjigandët që vinin nga qielli
  e sërish unë dridhesha prej frikës, 
  pafuqisë së këtij trupi tokësor
  E kujtoj atë vend David!
  Ti më the se aty qëndronte Zoti për të gjithë ne
  Më pajise me porosi 
  sesi përqark botës veten të kërkoja
  Unë humba David,
  Barin e fushave, shkretëtirën
  Mbi tempuj ra vetmia, 
  Kurrkush nuk hyn më brenda tyre
  Gjigandët u shndërruan në xhumaxhuxhë
  përditë e më shumë zotërojnë të humbur e të vetmuar.
  E humba vendin ku duhej të gjeja Zotin, David!
  Një tempull ku ta ruaj veten s’kam!


  Unë rri tek dera dhe trokas (Zbulesa)

  Krejt të verbër lindëm
  për të dëgjuar përshpirtjet e asaj nate
  kur hëna u duk në qiell për herë të parë
  Gjithçka mbiu krejt e re, 
  Krejt për herë të parë, 
  Edhe ti, edhe unë
  Koha nuk ishte shpikur ende për t’u varur në kalendar 
  (për të matur më tej të gjitha mungesat e gjata)
  Tek dera ime, tre trokitje u dëgjuan
  Tri herë më pohove se në parajsë bëhej dashuri
  Tri herë tregove me gisht perëndimin
  Tri herë më the se ishe krijesë e një kohe të ligë
  Premtove se në asnjë takim s’do mund të sillje gëzim
  I shenjuar për t’u përsëritur në të gjitha burimet ku uji nuk ndërron kurrë
  Ti s’mund të kesh tiparet e ujkut
  Unë mjelmë s’mund të bëhem dot!
  Uji nuk ndërron kurrë 
  Krijesa të një fati të paracaktuar
  Tri herë u duk hëna në qiell këtë natë!


  Dua të të harroj

  Dua të të harroj kështu,
  si pikë uii që rrjedh drejt lumit Lete 
  për të lagur livadhet e Asfodelit
  Harrimi ynë s’ka nevojë për krijesa mitike
  është i thjeshtë, 
  krejt i zhveshur 
  nga çdo lëndë që përbën kujtime
  Shuk drite, me të cilin hënën mund ta gjuajmë të dy
  nga vende krejt të ndryshme
  që kërkojnë mistikisht të njëjtën përgjigje,
  të njëjtën çarje prej nga rrjedh uji në lumë
  vetvetes për t’i shpëtuar.
  Kolonë zanore vetmie
  në të cilin përsëritet pafund e njëjta notë
  Takohen e ndahen fatet tona
  ripërsëritemi unë e ti,
  nëpër kohëra të mpleksura që rrjedhin,
  rrjedhin gjithmonë drejt lumit Lete!


  Vdekje të vogla

  Nuk dua ta vras pëllumbin e bardhë
  Nuk dua ta vras me peshën time 
  Çast prej mjegulle krijuar
  lëshon kraharorit bulëza dëshirash 
  për të shkuar tek vetja
  për të ardhur tek ty
  për të kuptuar pse pëllumbi i bardhë tinguj nuk ka
  Nuk dua ta vras!
  Ka heshtje të tjera balte
  heshtje të bardha uji
  heshtje që rënkojnë të gjitha plagët, 
  ato që janë shëruar, 
  ato të rejat që mishit hapen
  si sqepa të uritur për dritë
  Që dot s’e vras 
  nuk e vras….


  Flutërza që digjen në frymën time!

  Të biesh në lartësi të atilla
  ku mungon tërësisht graviteti,
  duhet fat i një tjetër lloji
  që nuk lidhet aspak me këmishën tënde të fatit
  Pashë më pashë t’i biesh gjithçkasë dhe asgjës
  që kurrë nuk i ke kuptuar
  Duhet fat perëndish veten të soditësh në hiç
  Aq hiç, sa një grimcë
  grimcë krejt e tejdukshme
  të mund të vërtitet veç anës dritës
  (drita, dritën s’mund ta shoh)
  Atëherë mund të rrëfesh diçka
  për të kuqërremtën
  e atij perëndimi që sodisje tek shtëpia në fshat,
  baltën e kuqe
  rrëpirën argjilore ku sfidoje ekuilibrin e këmbës njomëzake
  Pastaj një fije në formë elipsi
  dhe
  Hiç!
  Rreth e qark dritës
  mungesa flutërzash që ngrihen e digjen
  që digjen e bien në frymën tënde!


  Gur dhe ujë!

  Po ti, pret ndonjë gjë? 
  Në mes të kohës kemi mbërritur,
  mbërritur kemi në pragun e saj,
  si uji i mbetur prej shiut mbi një gur.  
  Shpresë e ujit që digjet
  për të mos mbetur
  thjesht simbole të një matrice të gabuar
  e cila nuk prodhon dot asnjë zgjidhje
  Mes nesh, ndër ne,
  zjarre që presin dimensione të reja
  si sot, veç ne jo të tjera duar, të ngrohin
  Po ti a më pret?
  A pret ndonjë gjë?
  Kujtimet e ujit, memorien e gurit
  e gjithçkaje të tretur, të lindur nga balta
  Të tokës, të zjarrit, duart e tua
  mishi dhe gjaku, i trupit tim
  Të njoh prej gjithçkaje të humbur
  si pikëzat e ujit që treten mbi gur!


  Lojë dritash pa heronj!

  Kalëroj përmbi dritën e yllit që u shua
  ëndrrën e një gjumi të gjatë
  Vetmitare në qiej britma e shpirtit tim
  tinguj të tjerë heshtojnë nëpër natë
  Yllin e parë pata kërkuar
  dritën nga e mori vallë?
  Prej drite të shoh
  nëpër ëndërr të gjitha trajtat i merr 
  derisa sa shuhesh ngadalë si dru i ndenjur në shi!
   
   ………….
  Mbi dritën e yllit që u shua kalëron ëndrra e një nate gjysmë të grisur
  Krejt vetmitare britma e shpirtit tim 
  brenda ëndrrës, dritë mëton të bëhet
  askund s’mund të shihet
  kurrëkund s’dëgjohet
  Të tjera vdekje drite heshtin nëpër natë
  Unë yllin e parë pata kërkuar
  dritën ku e gjeti, nga e mori vallë?

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË