More
  KreuLetërsiBibliotekë"Kohë e poemave të mëdha", poezi nga Mirash Martinoviq

  “Kohë e poemave të mëdha”, poezi nga Mirash Martinoviq

  Përktheu nga gjuha malazeze Qazim Muja

  Duke lexuar “Persët” e Eskilit,
  këto ditë… shoh ditët tona…

  MARIUPOL

  Ai qytet
  Nuk është më
  Mbi tokë
  E lanë atë
  Banorët
  E fundit
  Ai qytet është fshirë
  Nga faqja e dheut
  E të tjerët të vdekur
  Në varre
  Masive
  Dhe fëmijët
  Mes tyre
  Lodrat
  Nga të cilat
  Nuk u ndanë
  Shkuan me ta
  Në vdekje
  Qyteti nuk është më
  Mbi tokë
  Ai qytet është
  Në qiell
  Jerusalemi Qiellor
  U ngjit mes
  Qyteteve të pavdekshëm
  Mes Gjonëve
  Dhe Augustinëve
  Shndritë
  Mes yjeve
  Njerëzit do e
  Presin
  Të vijë
  Të zbresë
  Në tokë
  T’i turpërojë
  Shkatërruesit
  Ai qytet u gjend
  Ndër qytetet
  E padukshme të Kalvinit

  U ngrit
  I plagosur
  Dhe i masakruar
  I paarritshëm
  nga çdo armë
  Vuan plagët
  Tokësore
  Me të vdekurit
  Dhe banorët e gjallë
  U ngrit
  Deri te Zoti
  Zoti e përqafoi
  Shkatërruesit
  I përqesh
  Dhe kur të kapërcejë
  Çdo plagë
  Zoti do t’i
  Japi krahë
  Do e lëshojë
  Nëpër kujtesën e
  Njerëzimit
  Atëherë nuk do
  Mund
  Ta arrijë asnjë
  Granatë
  Zjarri
  As shkatërruesit
  Tani është
  Në vend të sigurt
  Në qiell
  Tani është
  Te Zoti

  2 maj


  KORI I PLEQVE PERSË

  Kaherë s’ka lajme
  Ata shkuan larg
  Për të mbërritur lajmet
  Kaluan shumë kufij
  Vendet e huaja të shkatërrojnë
  Të vrasin
  Nënat e pafuqishme
  Fëmijët e sapolindur
  Asnjë luftë pa të
  Nuk mundet
  Ah luftëra të neveritshme
  Dëgjohen vajtimet
  Dëgjohen gjëmimet
  Në qytetin e zbrazët
  Hijet enden
  Fantazmat
  Shpirtrat e tyre
  Si një luzmë bletësh
  Rreth kosheres boshe
  Qyteti u bë varr
  Hijet lëvizin qytetit
  Ushtria e madhe iku
  Athua do kthehet


  NË SUZA

  (Atosa, nëna e Kserksit)

  Në Suza tensionim
  Suza e shkretë pa njerëz
  Dikur një kryeqytet i fuqishëm
  I Persisë
  Vdekja në ajër
  Në çdo cep të qytetit
  Futet në dhomat mbretërore
  Me thesare të pasura
  Kah do që shkoj
  Takoj hijet
  Komandantët që
  U nisën
  Në krye të ushtrive të fuqishme
  Me armën që mendja e njeriut
  E shpiku
  Dhe armëtarët e ndreqën
  E largët është toka ku shkuan
  Asnjë zë apo lajmëtar nga andej
  Mendoj ashtu si
  Një nënë e kujdesshme mendon
  Ëndrrat më shqetësojnë
  Fantazmat nuk më lënë të qetë
  Luftërat
  Grumbuj të vdekurish
  Kudo trupa
  Të shpërndara
  Pa kokë dhe pa duar
  Pa sy
  Zotat i largojnë fantazmat
  Më falni një gjumë të qetë
  Do bëj flijime falënderimi
  Për t’ju mëshiruar
  Kot po lutem
  Nuk ka perëndi
  E braktisën Suzën
  Prania e tyre nuk ndihet
  Suza u mund
  Pleqtë
  Në fund të jetës
  Fantazmat sundojnë qytetin
  Suza është një qytet fantazmë
  Pranë altarëve në tempuj
  Kudo fantazma
  Sikur nuk është më
  Ushtria jonë
  Sikur nuk janë më
  Komandantët e saj
  Eh shkuan me shumë élan
  Dhe me shpresë
  Në largësi të panjohura
  Duke shpalosur flamuj ushtarakë
  Duke kënduar
  Këngët e fitores


  LAJMËTARI

  (Përderisa ka njerëz, bedenat qëndrojnë)

  Mezi arrita gjallë në Suzë
  Për të dhënë lajmin e keq
  Që barta përtej
  Kodrave dhe maleve të larta
  Nëpër fushat me baltë
  Rrugëve nëpër të cilat
  Shkoi ushtri jonë e fuqishme
  E armatës trime të etur
  Për luftëra
  Pushtime e etur
  Për pre
  Me komandantë trima
  Dhe një mendim
  Të vetëm
  Për të shkatërruar Heladën
  Por perënditë ishin
  Më të shpejta në mendje
  Kserksi i harroi
  Perënditë
  Harroi
  Drejtësinë
  Dëshira e vetme ishte
  Të pushtojë Heladën
  Me zinxhirë skllavërie ta prangosë
  Por fati i luftës u kthye
  Forcat që
  Me çdo gjë menaxhojnë
  U kthyen kundër nesh
  Ushtri e fuqishme u kërdis
  Falangë e pa trembshme që
  Vdekjen mbillte në çdo anë
  Unë isha dëshmitar
  I shkatërrimit tonë
  Në Salaminë na
  Braktisi fati
  Na e mbylli rrethin
  Flota
  U shkatërrua
  Njëmijë anije
  U fundosen
  Mijëra luftëtarë
  Vdiqën

  U hapën mijëra varre
  Në dhe të huaj
  Të largët


  FRYMA E MBRETIT DARIUS

  Edhe pse nga kjo anë
  E di
  Por më thuaj Atosë
  Ti je akoma atje
  Çfarë ndodhi në të vërtetë
  I shoh pleqtë që habiten
  Ata kanë respekt
  Për mua të vdekur
  Ata nuk do më shqetësonin

  Nuk kam asgjë të mirë të të them
  Zoti im i mirë
  Lavdi e Perandorisë Perse
  Ti që s’e kalove kufirin
  Ti që i dije
  Ligjet
  E Zotit e të njeriut
  Djali ynë nuk e dinte këtë
  Dhe nuk iu përmbajt
  Asaj që përcaktojnë
  Zotat dhe natyra
  Përtej Hellespontit
  Bëri urën
  Brigjet i lidhi me anije
  Deshi ta frenonte detin
  Zotave nuk u pëlqej kjo
  Kush e frenoi detin
  Kaq shumë ushtri provokoi
  Qiellit nuk i pëlqej kjo
  Vuri në lëvizje fuqitë që
  Me forcë goditën
  Djali ynë është arrogant
  Atosë
  Ai provokoi perënditë
  Zemërimin e Qiellit
  Ndaj ushtarëve tanë
  Shpirti im po fliste me të
  Dëgjoi por nuk deshi
  Të bindej
  Donte një popull të lirë
  Ta hidhte në skllavëri
  Të thyente shpirtin e tyre
  Kjo nuk është e mundur
  Këtë nuk e duan zotat
  Ai mbolli tërbimin
  Prandaj mblodhi
  Frytet e së keqes
  Të vdekurit nuk bëjnë asgjë
  Shumë e dashura bashkëshorte
  Tani po bartë barrën më të rëndë
  Fatin e Perandorisë Perse
  Të vdekurit janë ndërgjegjja e zgjuar
  Te të gjallët
  Por të gjallë pak
  Kanë mbetur
  Unë duhet të kthehem
  Atje nga
  Nuk ka kthim
  Ajo që mendon se më thirre
  Është ndërgjegjja jote, Atosë
  Ti më thirre
  Dhe ia arrite
  Por kush
  Do i thërrasë të vdekurit e shumtë
  Që mbetën në Salaminë
  Dhe ata afër Platesë
  Dhe ata në vende të tjera
  Asnjëherë në një ditë
  Nuk vdiqën aq shumë edhe
  Më shumë mbetën në Beoti
  Thesali dhe Maqedoni
  Duke vdekur nga uria
  Shumë u mbytën
  Në lumin Strymon
  Në ujërat e tij të shenjta
  Peshqve për gosti
  Kur disku i diellit
  Shkriu koren e akullit
  Kush do t’i zgjojë
  Ushtritë e vdekura
  Atë ëndrrën që ëndërrove
  Se djali ynë Kserksi
  Vuri në zgjedhë dy gra
  Një grua persiane
  Dhe një tjetër greke
  U bë realitet
  Grekja theu zgjedhën
  Që ia vuri në qafë
  Atë e shtyu
  Dhe ra

  Por ku u zhduk tani?
  I famshmi i fuqishmi Darius
  Ishte për një çast dhe iku
  Hadi nuk të lëshon
  Të gjithë janë tani atje te ti
  Do i takosh herët a vonë
  Ty zotat të lejuan për pak
  Por kush do u lejojë atyre
  Të vijë
  Të vijë lulja e tokës Perse
  Në livadhet tona tokësore
  Të lulëzojë
  Edhe një herë
  Për pak
  Ajo dëgjoi zërin e Dariusit
  Mardoniusi nuk do kthehet
  Që me një ushtri të vogël mbeti
  Të luftojë
  Ai është i vdekur
  Të vdekur të gjithë ata që shkuan
  Po t’u ngritshin monumente
  Ata do mbulonin Persinë
  Ai që përhapte blasfemi
  U dallua mbi të tjerët
  Duke shkatërruar tempujt grekë
  Duke thyer perënditë
  Statujat e tyre të shenjta
  Duke mos e ditur se
  Shpirti i tyre kalon
  Në luftëtarët e tyre
  Që t’u japë forcë dhe krahë
  Prandaj dhe fituan
  U bënë tempuj të gjallë
  Strehimore e perëndive
  E kujt është Susa tani
  E shkretë
  Pa njerëz dhe perëndi

  KORI

  Në çfarë përfundimi, i fuqishmi Darius,
  çojnë fjalët e tua?


  SHPIRT I DARIUSIT

  Mos e sulmoni më kurrë Greqinë!
  Edhe po të jetë ushtria juaj më e fuqishmja.
  Toka është aleati i tyre.
  Dhe nga kjo anë
  Më kujtohen shpesh
  Termopilet dhe Maratona

  Isha perandor
  Perandoria ime ishte
  Nga lindja e deri në perëndim të
  Diellit
  E ku jam tani?
  Atosë
  Ku është Perandoria ime
  E ku dielli


  ZËRI I ESKILIT

  Me ne nuk ishin
  Zotat
  As Zeusi e as Posejdoni
  As të tjerët
  Në Maratonë
  As në Salaminë
  Ishim ne
  Me vetveten
  Në vendin e vet

  Me ne ishin
  Fëmijët tanë
  Athina
  Qytet i lirë
  Lule nga
  Fushat tona
  E dinim që do binte
  Ai gjigant
  Perandori e gjithëfuqishme

  Me ne ishin
  Lumenjtë tanë
  Dhe malet tona
  Gjuha jonë
  Fjalët dhe lutjet
  Me ne ishte
  Çdo gjë e jona
  Të gjithë të vdekur prej kohësh
  Në këtë tokë
  Të lindur
  Çdo sinor
  Ata pa shenjë
  Dhe emër
  Dhe ai fshatari
  I cili
  Mes nesh
  U shfaq papritmas
  Pa armë
  Me parmendë
  Filloi të kosiste
  Armiqtë
  E dija
  Se do fitojmë
  Sepse në të fliste
  Tokë e shenjtë
  Emri i tij ishte
  Eketlo
  Vezullonte në të
  Shpirti i Heladës
  Kjo ushtrinë tonë
  E ngriti
  Deri në qiell
  Çdo ushtari
  I dha krahë
  Zotat nga ne
  Ikën
  Mbetëm vetëm
  Po mbështeteshim
  Te perënditë
  Kush e di çfarë do ndodhte
  Kështu
  Nuk kishim
  Në kë të mbështetemi
  Përveç në vetvete
  Prandaj fituam
  Edhe në Maratonë
  Edhe në Salaminë
  Njeriu e
  Mundi gjigantin
  Që ishte i plogësht
  Dhe i rëndë i palëvizshëm
  Të gjithë të vdekurit ishin
  Me ne
  Punonin për të gjallët
  Krahas kësaj ishim
  Të lirë
  Për këtë
  Fituam

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË