More
  KreuLetërsiBibliotekëFrancesco Petrarca: “Këngëtorja”

  Francesco Petrarca: “Këngëtorja”

  I përktheu nga origjinali: Klara Kodra

  IA MERRTE FLLADI

  Ia merrte flladi flokët si flori
  Dhe ia mbështillte me të ëmbla nyje.
  E hirshmja dritë në ata sy si yje
  Shkëlqente; dritë që u zbeh tani.

  Ngjyra e fytyrës shprehte dhëmshuri
  A ish ashtu a më ngjante mua vallë? –
  Po krimbi i dashurisë zemrën e gjallë
  Ma breu e u ndeza flakë për çudi.

  S’ish prej njeriu ecja e saj e rrallë,
  Po prej engjëlli; e fjalët plot ëmbëlsi
  Kumbonin sikur s’ishin zë njerëzor.

  Frymë qiellore qe ajo; diell i gjallë
  Kur e pashë dikur; në s’është tani,
  Ndonëse i zbutur, prapë shpon harku mizor.


  MË VJEN NDËRMEND

  Më vjen ndërmend, madje kurrë s’është larguar
  Ajo që as Leteja* zemrës s’ma ka ndarë,
  Si e pashë në vrullin e rinisë së parë,
  Kur zemra e saj me zjarr pat flakëruar.

  E shoh përballë, të përvujtë e të menduar,
  Fisnike e me një bukuri të rrallë
  Aq sa thërras: “Ajo është! Është gjallë!”
  Dhe të ëmblën fjalë ia lyp për të dëgjuar.

  Herë përgjigjet, herë nuk bën zë.
  Si njeri që gabon dhe e kap të vërtetën,
  I them vetes sime: “E ke gabim.

  Më njëmijë e treqind e dyzetetetë
  Më gjashtë të prillit, natën, n’orën një,
  Ai shpirt i lumtur iku fluturim”.


  *Lumi i harresës në mitologjinë greke.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË