More
  KreuLetërsiBibliotekë"Ti zbret si lumë…", cikël poetik nga Odise Kote

  “Ti zbret si lumë…”, cikël poetik nga Odise Kote

  E PASHË NË ËNDËRR

  E pashë në ëndërr babain që ecte,
  ecja s’mund të fshihet si diçka kalimtare.
  I kthyer në dritëz, pikëz në mjegull,
  ishte babai që ecte,
  kjo ëndêrr s’mund të jetë si të tjerat gënjeshtare.
   
  E pashë në ëndërr babain që ecte,
  me trastë mjeshtroku në udhë gurê – dertesh,
  mbi kreshta të thikta përgjërim – pengjesh,
  mbi male të shenjtë ballkani ecte.
   
  Ecte mbi supe resh, nëpër lotë shirash,
  ecte trishtueshëm, heshtur, tretur ecte.
  Ç›rêndësi kishte në frynte shtrëngatë,
  e binte dëborë përmbi dete. 
   
  E pashë në ëndërr babain që ecte,
  ecja s’mund të fshihet si diçka kalimtare …


  Biçikletën nget si një i verbër…

  Vrapo më mirë midis granatave, se sa të rrish gërmadhave,
  Që bota mos shkojë drejt ferrit, fëmijë lufte në KIEV.
  Fatin e parashkruar mos e lidh me këtë dreq kyçi prej gjaku e mishi,
  Në shtëpinë mbushur me mina, ku hidhemi në erë.
   
   
  Nuk fle dot, nuk fishkëllen dot, ka ulërimë avioni e predhash,
  Ti kërkon dritën, aromën e qumështit, aromën e pyllit.
  Dhembshuria zbret mbi tokë kur zoti ndjen mall për njeriun,
  Fatin e parashkruar mos e lidh me këtë dreq kyçi prej gjaku e mishi.
    
  Ik, ik o ëngjëll i pafaj? I pajetë, në urën këputur përmbi lumë,
  Që biçikletën e atit të humbur, si një i verbër e nget.
  Fotografo pellgjet, cifëlat e copëzat e trupave nëpër gropat,
  Ndërsa në treg ka vetëm qirinj varrezash për festë …
   
  Ik o ëngjëll i pafaj, që biçikletën e atit nget si një i verbër …


  VETËM TI

  Vetëm ti ma ke rrëmbyer kujtesën.
  Ç›ti them erës që gërvisht me thonj në qelqe.
  A e kam humbur atë flakëzën e shpresës,
  Pyes gërmat e ujit që pemës së durimit varen …
   
  Vetëm ti ma ke rrëmbyer kujtesën.
  Sa grackat dhe ëndrrat pa ty i refuzoj.
  Gjethet e trishtuara ranë gjithë natën,
  shkrime shiu në erën e çmendur,
  që tani kushedi se ku bredhin?
   
  Vetëm ti ma ke rrëmbyer kujtesën …


  TI JE E VETËMJAFTUESHME …

  Ç’të mbjell për ty në tokën pakufi të metaforës.
  Premtime shiu apo fjalë të kripura deti,
  pjekur në diellin e jugut përvëlonjës?

  Je shpirt lumi i rrëmbyeshëm,
  damarëve të nëntokës,
  ujë kristal, e qeshur prilli,
  thellë, në brinjë të rrëkezës,
  përbrenda dëborës …

  Ç’të mbjell për ty në tokën pakufi tê metaforës?
  Mbase një tufê dobësish tokësore,
  të qortueshme.
   
  Sepse ti je e vetëmjaftueshme …!


  KOKËTUNDËSIT

  Kokëtundësit janë veç numra, nuk kanë emër,
  Ka humbur thelbi “unë”, ndjesi e njëjtë gjithnjë.
  Të gjithë me preferenca barabar, pa zemër,
  Asgjë nuk është e tyrja, kanë vetëm hiçasgjë.
    
  Me urdhër dashurojnë, riprodhohen me dekret,
  Kanë humbur fytyrën, nuk njohin mëshirë.
  Janë pronë e të gjithëve, pudrosen me shtet,
  E zeza më e errët e të zezës, uniform – zezim. 
   
  I njëjti dekor tek kokë e krevatit,
  Telajo e ngjyra njësoj, piktura skematike.
  Pa kujtesë. Fshirë emri i nënës dhe atit.
  Asgjë njerëzore, dhe shenjat e gjumit simetrike.
   
  Kokëtundësit janë veç numra, nuk kanë emër,
  Ka humbur thelbi “unë”, ndjesi e njëjtë gjithnjë.
  Të gjithë me preferenca barabar, pa zemër,
  Asgjë nuk është e tyrja, kanë vetëm hiçasgjë.
   

  ADRESA IME …

  Adresa ime është e pandryshuar në shtëpinë
  ku banojnë “lisi i tamblit” dhe “lisi i gjakut”,
  në nyjën ballkanase, midis shfaqjes së ngrirë
  dhe thelbit të fshehur.
  Në portën me dorëz ilire
  a tmerr’ i vjetër i përkatësisë etnike,
  në zjarret e rëna hambarëve të kujtesës.

  Mos e harro!
  Adresa ime e pandryshuar në ngrehë të jetës,
  vrujon si përrua, trumbetë e çarturi e pafund që ngjan
  me hutimin e ujkut nga dritë e vetëtimës.
  Nuk humbin dot as qokat, as gjedhet e saj,
  prej supersonikut e qelqit digital,
  është e shkruar në lëkurën e njeriut.

  Adresa ime s’është një keqkuptim që përsëritet,
  e largët, e paarritshme për udhëtarin,
  që se rrok dot këtë përmasë të padukshme lirie.
  Ajo është atje në Gjirokastër,
  në kasafortën shekullore, në bërthamë të gurit,
  vena të holla gjaku, fije … fije …


  Ti zbret si lumë …

  Ti zbret si lumë në rëzë të malit,
  duke vaditur ditët e mia të vjedhura.
  Pret pas shkureve diçka të shkatërohet,
  për një sekondë fjalët të shndërrohen në tinguj.
   
  Në vrullin që fsheh brenda vuajtjes,
  është turpërim i virgjër
  që ndahet padashur nga gjërat e vogla.
  Ti zbret si lumë në rëzë të malit,
  të humbasësh tek një shpresë e egër
  që të tjerët nuk e kanë.
   
  Ti zbret si lumë në rëzë të malit,
  dhe i ngul sytë diellit që do lindë nesër.
  Ëndërron si një zog që mbi re fle pezull,
  Sepse unë e di që fsheh plot naze e hire,
  dhe nuk ke vendosur ende të bëhesh e rritur.
    
  Ti zbret si një lumë në rëzë të malit …


  VJOSA

   Të kesh gruan e egër brenda vetes.
  Lumin Vjosa.
  Qetësinë e ngjyrës kuaz në verë,
  harbimin e papërfytyrueshëm në dimër.

  Gjithë zotat i ke zbritur në tokë,
  imagjinatën sipër.

  Ta kesh lumin e egër brenda vetes,
  Vjosë – një grua qumësht.
  Qetësinë e ngjyrës kuaz në verë,
  në dimër të papërfytyrueshmin harbim.
   
   
  Tokën e ke të bekuar prej zotit,
  diellin të florinjtë.


  POETËT

  Kushtim Bardhyl Londos.
   
  Poetët ngjajnë kaq shumë me njëri – tjetrin,
  ndonëse qënie në ikje, në rrallim.
  Kanë të njejtat fytyra dhe dëshirën
  të rikthehen në vend – shenjtëritë e fëmijërisë.

  Poetët kanë të njëjtin zë të thellë, të lodhur,
  në kërkim tê gjërave të vogla,
  fundit të zemrës humbur.
  Bëjnë të njëjtat gjeste, lëvizje me duar,
  dëshpërimin e botës ta shkërmoqin në pluhur.

  Poetët se kanë dhimbjen fjalë të shpërdoruar,
  por tingull, gjëmim e gjak në venë.
  Poetët ngjajnë veçanërisht tek sytë,
  tek drita që i shtyn çdo ditë në protestë.

  Poetët ngjajnë kur shtegëtojnê si pelegrinë.
  Poetët dinë të kacafyten egërsisht me qetësinë …!
   

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË