More
  KreuLetërsiBibliotekë"The italian job", poezi nga Arben Dedja

  “The italian job”, poezi nga Arben Dedja

  Tunel

  Ky tunel i gjatë ku unë – fëmijë
  kaloja i kënaqur me trenin
  e pushimeve të korrikut është vagina
  e mëmës sime teksa lindja

  dhe kjo vërshëllimë nga terri
  i tunelit trembur është vërshëllima
  e trupit tim të lubrifikuar duke
  rrëshqitur kofshëve së sime ëme

  ndërsa ajo dritë e largët në fund
  të tunelit ajo dritë që të merr frymën
  q’afrohet shpejt e bërë shpellë ngjyrash
  është vdekja vdekja e bukur që po e pres.

  1977

  Ndonëse në rrugë kalonte
  një makinë çdo gjysmë ore
  arriti ta shtypte
  një djalë mosha ime
  tek më kishin çuar
  të blija bukë

  dhe me lot gëzimi
  më pritën kur u shfaqa
  te shtëpia e gjyshes.

  Elegji mizore për babain

  1
  E lava babain e vdekur
  një mëngjes marsi me cikmat
  e dimrit ende nëpër këmbë
  dhe pikërisht nga këmbët ia fillova
  – ujë e sapun – gjersa mori
  era myshk e pastaj rrëzë kofshëve
  sa ia fshika herdhet me këtë rast
  parë për herë të parë
  i vesha këmishë e kostum
  më të mirin duke ia mbajtur
  herek kokën mos ngjishej për gjoksi
  bukur e shtriva të paorë të paunaza
  i kreha pastaj thinjat e rrova
  në të thatë zor e pata me këpucët
  e reja tre-bishta-lugësh-shkulur dhe
  në fund kravatë i vura pasi bëra
  më parë nyjën në qafën
  time.

  2
  Ati im kur ti vdiqe
  të mbajtëm njëzet e katër orë
  pa varrosur të të bënim nderet
  e fundit një përgjim të gjatë
  por ndërkaq dimri po e linte
  tokën ndaj e fikëm ngrohjen
  në mesnatë ashtu te njëri-tjetri
  kruspulluar tek dikush spërkaste
  me parfum dhomën korridorin
  kuzhinën dhomën tjetër gjithë botën…

  3
  I ndjeri ati im kur ti vdiqe
  ishte sipërmarrje e vështirë
  të të zbrisnim shkallëve të pallatit
  me punë vullnetare të kohës
  së enverit një kusho
  i shtatë kacavarur tek telat
  e dritares së komshiut u mor
  me drejtimin e operacionit marangozi
  i katit të pestë i stërmati
  me metër këndet e kalvarit
  dikush dëshmor vuri shpinën
  poshtë qivurit por prapë
  e thyem që e thyem llambën
  e shkallëve skërfitëm
  suvanë teksa brenda ti lëvizje
  thes me arra ngjisheshe pas kokës
  që sipas zakonit
  duhet të dilte e para.

  Bizhdollan

  Shtrirë në kokërr të shpinës
  brenda në water
  e gjeta bizhdollanin e zi
  – bankier i përgjumur në pishinën e tij –
  në zemër të kësaj nate.

  O Deludh Universal
  o galixhant
  vepro ti
  në këtë botë pllakash majolike
  tek me shapka të zvargura iki
  si Zoti më galant?

  1974

  Ngandonjëherë babai vinte
  në shtëpi me kanotierë të gjakosur
  “Ja, pati një problem në sallë…”
  ose
  “Kishim operacion të madh…”
  Nëna nuk qe e kënaqur
  se gjaku nuk pastrohej kollaj
  dhe ia vinte në dukje me
  ato mënyrat e veta.

  Ah baballarët dinë
  të lënë mbresa te bijtë
  dhe jeta është plot të papritura.

  Ungji Llazar

  Më shpupurishi flokët
  tek bëri përpara
  me një të ecur të çuditshme
  hopthi njëlloj
  këmbët e pantallonave
  njëra nga këpucët
  më e vogël
  iu afrua karriges
  e pa shtrembër karrigen
  uli dorën
  një sustë të padukshme
  shtypi nën gju
  dhe e djathta u përkul.

  1969

  “Kujdes” më thoshin “arixhinjtë
  se vjedhin fëmijë.”

  Dhe unë që luaja me ta…

  Vërtet
  që i vidhnin: kish aq shumë fëmijë
  në kolibet e tyre.

  Por mua
  më lanë brenda muresh të lyera…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË