More
  KreuLetërsiBibliotekë"S'lindëm ne princa", poezi nga Kadare

  “S’lindëm ne princa”, poezi nga Kadare

  1

  Brezi im,
  Jotja qoftë kjo këngë!
  Dhe unë qofsha kudo me ty.
  Dhe ne të gjithë të jemi
  Drurë të mbjellë në udhëkryqet e historisë,
  Tabela të kuqe përpara kohëve të vështira,
  Me mbishkrimet:
  “Kohë të shpëtuara”.
  Ne ta spastrojmë këtë planet
  Nga prangat, superfuqitë, poshtërimi,
  Që ju pas nesh, kur të vini,
  Ato mos t’ju pëlcasin ndën këmbë
  Si mina.

  Me këtë këngë s’kujtoj se po bëj
  Tablo apo përgjithësime epike gjithçfarë,
  Me këtë këngë dua vetëm t’i ngjaj
  Shkollarit që në sallën e postës
  Një plakë i lutet ngadalë
  T’i shkruaj mbi zarf një adresë,
  Ndoshta adresa e të birit ushtar.

  2

  Ne erdhëm në jetë
  Në kohëra plot duman.
  Ne erdhëm si ajo nusja e veshur me të bardha
  Që pjek në rrugë një funeral vigan.
  Ne erdhëm si manushaqe të hershme
  Mbi varrin e ushtarit.
  S’lindëm ne princa,
  Megjithatë
  Mijëra topa përshëndetën ardhjen tonë,
  Ish kohë e hekurt, kur në qiej
  Më shumë bombardonjës
  Sesa zogj fluturonin.

  Dhe qysh aherë dhe gjer tani
  Unë zogjve akoma s’ua di emrat mirë,
  Ne markat e aeroplanëve
  Atëherë si abëcënë dinim!
  Nga zhurm’ e motorëve i njihnim,
  Siç duhet të njihnim
  Zogjtë nga cicërima.

  Mëso netëve më vonë zoologjinë,
  Merr diplomën në veterinari…
  Zogjtë, po nuk erdhën me fëmininë,
  Nuk vijnë më kurrsesi.
  Kështu, pra, u rritëm
  N’atë kohë të rreptë,
  Ne të pazogjtë,
  Aeroplanmëdhenjtë!

  3

  Mirëmëngjes, Republikë!
  Ndiej frymëmarrjen tënde ritmike.
  Tek përkulesh
  Me syze të zeza
  Mbi fisat oksidrike.
  Mirëdita, Republikë!
  Këta tela tensioni të lartë që zgjaten pa kufi,
  Që si nuse me tela të stolisin,
  Janë nervat e tua të nderura,
  Nervat e tua me çelik të salduara,
  Nervat e tua të hekurta,
  Shqipëri.

  Mirëmbrëma, Republikë!
  Shoh moshatarët
  Ngjitur mbi shtylla
  Mbërthejnë llamba
  Mijëra dhe mijëra,
  Sikur montojnë
  Një qiell me yje.

  4

  Ka në jug një lumë
  Që ka tre mijë vjet
  Që buron nga malet,
  Që rrjedh nëpër Eneidë,
  Që rrjedh madje n’Iliadë
  E mes mitesh të moçme.
  Akeroni i skëterrës,
  Bistricë e sotshme.

  Mbi këtë lumë vozitën
  Turma të vdekurish
  Me qefinë të bardhë.
  Me koka të verdha,
  Të qullur nga shiu,
  Të ngrirë nga era.

  Ky lumë, që shekuj mbi valë
  Shtyu varkën e Karontit,
  Turbinat do të shtyjë
  Dhe mbi të do lëvrijnë,
  Jo më mijëra shpirtra,
  Po miliona elektrone.

  Dhe ti, xha Karont,
  Erdh koha –
  Në pension.

  Braktise varkën e vjetër,
  Vozite tre mijë vjet,
  Se erdh një kohë e madhe,
  Xha Karont,
  Varkar i lashtë sa bota,
  Xha Karont.
  (Dhe ovullat që u more të vdekurve,
  Kur i çoje në botën e amëshimit,
  Depozitoji, xha Karont,
  Në Sarandë,
  Në arkën e kursimit!)

  Po, o brezi im,
  Ne kemi punë sot
  Me Akeronë
  Dhe Karontë,
  Kjo s’është kaq e thjeshtë
  Sa të shkulësh një fletë
  Nga e lashta Eneidë.

  5

  Eja, ulu këtu,
  Xha Karont,
  O filozof i vdekjes,
  Ulu të kthejmë një gotë:
  Për të gjithë brezat nuk ka pasur
  Kryqëzor më të tmerrshëm
  Se varka jote.

  Ulu dhe më trego
  Për miliardat e shpirtrave
  Që transportove në atë botë,
  Për skllevërit, gratë e bukura, zyrtarët,
  Heronjtë, kuzhinierët, carët.
  Tregomë,
  Si me kujën
  E erërave përzihej
  Kuja e tyre
  Mes rrëmujës
  Së ujërave,
  Që rrokulliseshin
  Rrokopujë.

  I frikshëm tregimi yt, Karont,
  I frikshëm dhe i madh;
  Me këto shpatulla,
  Duke lëvizur lopatat,
  Ke tërhequr
  Një botë të tërë të vjetër
  Drejt vdekjes.

  Po tani më dëgjo mua, xha Karont,
  Të të tregoj diçka
  Nga bota jonë e të gjallëve.
  Të tregoj për brezin tim,
  Që varkën tënde
  Do ta copëtojë rrëzë maleve;
  Të tregoj për brezin tonë,
  Që, mbi tryezë, ku pleqtë lozin dominonë,
  Në vend të 4-3-shit
  Arushën e Madhe mund të zbresë!

  6

  Të shoh, brezi im,
  Sot ngjitur mbi shtylla,
  Monton ti llamba
  Mijëra dhe mijëra.

  Nesër
  Në qiej ti do të sulesh të pasosur
  Të shtrosh të ftohtat trase të universit
  Dhe i pari ndër orbita të vendosësh shenjat
  “Përpara”
  “Zigzag”
  “Kthesë”
  Po, o brezi im,
  Sot nxjerr ti në pension
  Të lashtin varkar Karont.
  Nesër në udhëkryqe, mes yjeve,
  Trafikun do t’u mësosh perëndive.

  Do të digjen semaforët e tu
  Në kozmos natë e ditë.
  I madh je ti, brezi im,
  Nesër
  Do të gjobosh perënditë.

  7

  Në këtë shekull shpejtësish,
  Më shpejt se Tu-104,
  Më shpejt se sputnikët në fluturim
  Fluturojnë vitet e tu,
  Brezi im.
  Fluturojnë vitet e rinisë,
  Ditët shkunden një nga një,
  Si pendët e shqiponjave.
  Ditët bien si rëra prej balonave,
  Që më lart balonat të ngjiten
  Në gji të pafundësisë.

  Kështu ikshim një nga një, duk’ u ngjitur,
  Duke shpërthyer tavanet plot tym duhani
  të klubeve,

  Ku pinë aranxhata,
  Dhe mezi shqiptojnë “Lumumba”.

  Ne do të ikim
  Jo të kërrusur mbi bastune.
  Po në sfonde shtyllash tensioni të lartë
  Do të erremi si silueta
  Horizonteve të lume.

  Ne do t’ikim nga kjo botë si një funeral i
  vogël
  Që pjek në udhë një dasmë të pamatë.
  Ne do t’ikim
  Siç hiqen afishet e qullura
  Pas një shfaqjeje gjigante, pas mesnate.

  1961

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË