More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Bardhyl Londo

  Poezi nga Bardhyl Londo

  MËNGJESI NË KUKËS

  Ditën që u vendos në Kukës busti i martirit Havzi Nela

  Mëngjesi vjen në Kukës
  Me një diell që nuk di ç’të bëjë:
  Të qeshë apo të qajë.

  Mëngjesi vjen në Kukës
  Me një Drin epik
  që ende s’e di është i bardhë apo i zi.

  Mëngjesi vjen në Kukës
  Dhe kurrë s’e mori vesh
  përse është më i pikëlluar se Pikëllima.

  Mëngjesi vjen në Kukës
  Dhe qyteti kurrë nuk e kuptoi
  Është qytet i vjetër apo qytet i ri.

  Mëngjesi vjen në Kukës
  me dy lumenj që lidhen si një nyjë
  dhe kurrë s’e morën vesh
  a janë një fjongo delikate në kokën e një vajze
  apo janë një fjongo e zezë për një kurorë funerali.

  Mëngjesi vjen në Kukës
  mes Gjallicës, Pikëllimës dhe Kortnikut si në një trekëndësh gjigant
  lëkundet trupi i varur i Havzi Nelës.

  Kokën në qiell, këmbët në tokë
  dhe askush s’e di
  kujt i flet më shumë, qiellit apo tokës.

  Dielli lind në Kukës me fytyrën e Havzi Nelës,
  trupi i tij varur në trekëndëshin e tri maleve,
  kurmi i tij shtrënguar në nyjën e dy lumenjve,
  një lajmës i përjetshëm midis qiellit dhe tokës.

  Herë i jep tokës sinjale me këmbë,
  herë mesazhe i kumton qiellit me dy duart e ngritura lart.

  Mëngjesi vjen në Kukës me Havzi Nelën
  ndërmjetës midis qiellit dhe tokës.

  Qershor, 2018

  PASIONI

  Nata jeton me pasionin e agimit,
  e sotmja ëndërron të nesërmen.
  Vetë hapi i njeriut mbi tokën time –
  trajektore e pasioneve të ndershme.
  Nga pasione të bukura, njerëzore,
  lindin, vdesin, rilindin miliona dashuri.

  Do të vdes nga pasioni për të qenë njeri.

  1988

  NOSTALGJI

  E mora në duar kokën tënde,
  prushi i gjakut pëllëmbët m’i dogji.
  Në sytë e tu si në një ëndërr rashë
  dhe më s’u zgjova.

  Në sytë e bukur si loti.

  Me gishtat e dridhur të dashurisë
  emrin tënd shkërmoqa germë për germë.
  Të thirra e dashur,
  Të thirra motër,
  Të thirra nënë.

  Ti hesht, e bukur, e tejdukshme,
  natyrshëm siç mbin bari.
  Oh, hapi ata sytë e zes,
  hapi, të vijë
  behari.

  Hapi ata sy
  më përrallorë se fantazia e Zhyl Vernit,
  dy lëndina ku rritet lirizmi.
  Në retinën e tyre si në ekranin më të ndershëm
  Veten më mirë kuptova,
  ty,
  njerëzimin.

  Je tepër e lashtë për të të thirrur Evë,
  je tepër e bukur për të të thënë Zhuljetë.
  Sa kohë kemi që duhemi? Dy mijë, tri mijë vjet?
  Me ty e kam lindur Prometeun,
  me ty shekullin e njëzetë.

  Po ty
  të zuri gjumi?
  Shtrihu.
  Ti më mësove të vërtetën e madhe:
  DASHURIA ËSHTË NJË MONUMENT
  MBROHET NGA NJERIU!
  1988

  ATDHEU ËSHTË DHIMBJE

  Atdheu s’është sa sedilja e makinës tënde,
  sa karrigia e zyrës,
  sa dhoma komode.
  A më dëgjon?!

  Ti që me flamur të ri u gdhive në mëngjes,
  për ta ndryshuar ndoshta
  prapë në mbrëmje.

  Atdheu s’është lojë kalamajsh.
  Atdheu është dhimbje.

  O Zot,
  Dhimbje!

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË