More
  KreuLetërsiBibliotekë"Nënës i vdiqën dy fëmijët e parë", poezi nga Arbër Selmani

  “Nënës i vdiqën dy fëmijët e parë”, poezi nga Arbër Selmani

  Albana jetoi tri javë
  por me kaq mbaroi fluturimi i saj
  u copëtua
  dikush gjykoi që ajo të mos jetonte
  të mos lindte
  të perëndonte.

  Albana sot do të ishte e rritur, nënë
  e dashuruar në poezinë franceze
  njohëse e gjuhës së shenjave
  shtatlartë, e zjarrtë, tmerrësisht e ngarkuar.

  Ndoshta,
  sa shumë ndoshta që nuk u definuan kurrë.

  Albana jetoi tri javë
  për të na thyer zemrat treqind vjet vetmie.

  Albanës i dhanë kohë qesharake prej tri javësh
  të gatuante, të vishej vet, të punonte në oborr
  të shkruante një roman, të fitonte çdo garë këndimi
  të mësonte psalme, të dashuronte me epsh
  të dëshmohej, të tregohej
  nuk mundi, dhe nuk jetoi
  kështu vendosi gjykata vrastare e foshnjeve.

  Albana sot do të ishte 40 vjeç

  me palltot deri pak poshtë gjunjëve
  me dhëmbë të bardhë, me fytyrë të pastër prej vajit të kokosit
  e detajshme, e dehur prej klimaksit
  ndoshta do ta bënte mamografinë.

  Ndoshta,
  këto ndoshta të bejnë të rrotullohesh në shtratin e të pamundurave.

  Albanës, zanat, ia dhanë 21 ditë afat
  të forcohej, të dilte në sheshin e qytetit
  të bëhej presidente e shtetit
  të shtegëtonte, të luante në violinë
  ta thyente të keqen me mirësi.

  Nuk ka shumë orë dita e një foshnjeje që vdes.

  Me Albanin ishte ndryshe
  Albani e pati shumë ftohtë
  ishin tjera temperatura në motin kur ai lindi
  ia lejuan veç disa frymëmarrje
  syçkat e tij të skuqura numëruan katrorët e tavanit të spitalit
  mbështjellur me çarshaf të bardhë
  e me fat të përlyer zi.

  Albani jetoi pak orë
  nuk arriti të bëhej dikushi
  nuk u bë as ëndërrimtar, as furrtar
  as nuk shkoi kurrë në çerdhe fëmijësh
  e këshilluan të provonte zanatin e mjekut
  nuk kishte hapësirë, e pamundur.

  Pa u bërë as njeri, e as flutur
  Albani dha shpirt, me shpirt të këputur.

  Albani sot mund të ishte roje burgu
  trupmadh, plot rrudha
  kurrë i dhënë pas alkoholit e cigareve
  eliptik,
  i rrasur thellë në oqeanin e të bëmave të mira
  shpirt i huaj,
  i vendosur si piktura më e bukur në çdo dhomë shtëpie.

  Ky Alban sot do të ishte mashkull vigan
  në kërkim të dashurisë, a pasurisë, a lumturisë
  por në pak orë, i thanë të ngjiste malin më të rrëpirë
  të bëhej mjek popullor
  ja shkëputën kontratën e jetës, nuk mundi, e pati vështirë.

  Një mal me detyra për Albanin
  por u shua, si qumësht u vlua,
  as gjykatës nuk mundi të paguante
  botës nuk i plas për një foshnje më pak
  njerëz të tmerrshëm do të lindin, do jetojnë përhera,
  nëna natyrë është e zënë me halle tjera
  e Albani pret ende t’i vijë pranvera.

  Nënës i vdiqën dy fëmijët e parë
  ata nuk janë në asnjë fotografi
  janë dy numra inkubatorësh, pa asnjë sy

  janë veç në këtë poezi
  që po e shkruaj afër një shtëpie shëndeti
  ku një bebe tjetër do të jetojë pak orë
  dhe kaq,
  pos nënës që e lindi,
  nuk do të kujtohet më kurrë.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË