Kreu Çmime Milan Kundera pranon çmimin letrar çek

Milan Kundera pranon çmimin letrar çek

Milan Kundera, shtetësia çeke e të cilit iu rikthye vitin e shkuar pas më shumë se 40 vjetëve në ekzil, ka fituar një ndër çmimet letrare më prestigjoze të Republikës Çeke: çmimin “Franz Kafka”.

Çmimi që shoqërohet me një çek prej 10000$ dhe që organizohet nga Shoqëria “Franz Kafka” dhe qyteti i Pragës jepet në bazë të zgjedhjes së bërë nga një juri ndërkombëtare.

Vladimír Železný, kryetar i shoqatës “Franz Kafka” tha se Kundera fitoi për “kontributin e jashtëzakonshëm në kulturën çeke” dhe për një “përgjigje të përhershme” dhënë kulturës evropiane dhe asaj botërore.

Sipas Železný, kur autori 91 vjeçar Kundera u telefonua, ai u shpreh se e pranonte “me gëzim” çmimin, për shkak të adhurimit të tij për Kafkën.

I anatemuar që në vitet ’50 për antikomunizmin e tij nga Çekosllovakia e dikurshme, Kundera e la vendlindjen duke u zhvendosur në Francë ku akoma jeton bashkë me të shoqen.

Ai nuk u rikthye në republikën Çeke pasi fitoi Çmimin Kombëtar Çek të letërsisë në 2008 apo kur u shpall qytetar nderi i Brno-së, vendlindjes së tij në 2009. Vitin e shkuar, ambasadori i Çekisë në Francë i dha shkrimtarit në Paris certifikatën e shtetësisë  çeke, duke e quajtur rikthimin e tij si qytetar çek “një veprim simbolik tejet i rëndësishëm, një rikthim simboli i shkrimtarit më të madh çek në republikën Çeke.”

Kundera i ka dhuruar bibliotekën dhe arkivin e tij Bibliotekës Moravian në Brno, veprim të cilin Ministri i Kulturës i Çekisë Lubomír Zaorálek e quajti “një ngjarje të madhe”.

©The Guardian

Përktheu në shqip për “ExLibris”: A. D.

SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

Ju lutem lini komentin tuaj!
Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

Artikujt më të fundit

Dhoma më vete: Aty ku disa nga shkrimtaret më të mira krijuan art

Lauren Marino për hapësirat ku shkruan Virginia Woolf, Toni Morrison, Jane Austen, Maya Angelo, motrat Brontë dhe J.K. Rowling

A është “Ana Karenina” një histori dashurie?

Joshua RothmanThe New Yorker Përktheu nga anglishtja Engjëllushe Shqarri Para disa javësh, një të...

Edmond Cane: Çfarë po ndodh me arbërishten?

Përgjatë dekadave të fundit, dhe përgjatë edhe shqetësimeve në rritje për bjerrjen e arbërishtes në komunitetin italo-shqiptar në Itali, po artikulohet për...

Dy proza të shkurtra nga Franc Kafka

PARA LIGJIT Para ligjit  qëndron një portier. Te ky portier vjen një burrë nga rrethet dhe lutet për hyrje...

KATEGORITË