More
  KreuHistoriLux Secreta poetja dhe përkthyesja shkodrane e viteve ’30

  Lux Secreta poetja dhe përkthyesja shkodrane e viteve ’30

  Nga Andreas Dushi

  Për Lux Secreta ka pak të dhëna. Për herë të parë, emrin e saj e lexova në një tekst shkollor, botuar nën kujdesin e Ernest Koliqit në kohën kur ky i fundit ishte ministër i arsimit në Shqipëri. Në treguesin e emrave në fund të librit, shkruhet:

  LUX SECRETA: Asht pseudynimi i zonjushës Luçija Seregji nga Shkodra. Vjershat e veta i ka shkrue nëpër disa të përkohëshme.

  Deri atëherë, e kisha dëgjuar vetëm si ide ekzistencën e saj, veç nëpërmjet pseudonimit, por pa u përballur drejtpërdrejt me të. Prandaj, vendosa të kërkoja materiale që mbanin autorësinë e saj.

  Në një shënim të Nasho Jorgaqit (2018), lexojmë “…Zërit poetik të vajzës gjirokastrite (bëhet fjalë për Selfixhe Ciun)  do t’i bashkohej ndërkaq zëri i vajzës shkodrane Luçie Sereqi (1910-1993), që nënshkruan vjershat e saj me pseudonimin Lux Secreta…

  Sikurse lexohet, Koliqi shkruan Luçija Seregji, ndërsa Jorgaqi, Luçie Sereqi. E vërteta është se kemi të bëjmë me të njëjtin person – çka na e tregon edhe pseudonimi i përdorur prej saj – emri i të cilit nuk shkruhet saktë në asnjërin rast. Kjo del po të konsiderojmë një dëshmi tjetër, atë që ndoshta është më autentikja, shënimin e fotografisë së saj në Muzeun Kombëtar të Fotografisë Marubi. Në fotografinë e shkrepur nga Geg Marubi më 1940, emri i saj është shkruar Luçie Serreqi.

  Gjatë komunizmit, emri i Serreqit nuk përmendet thuajse asnjëherë, ndërsa pas tij, mund të jetë përmendur shumë rrallë, më tepër si ide – njohje me faktin se ajo ekziston – por jo konkretisht. Prandaj, kërkimi duhej orientuar para ardhjes së komunizmit, gjithnjë bazuar në të dhënat e marra nga dy shënimet e sipërcituara.

  Kështu, zbulova çka po paraqesim në vijim: Disa poezi të botuara në të përkohshmet “Illyria” dhe “Cirka” përgjatë viteve 1935 – 1938. Sigurisht, kjo nuk përjashton mundësinë që krijimtaria e saj të ketë filluar më herët dhe/apo të ketë mbaruar më vonë, prandaj, ky shkrim shpresoj të shërbejë si nxitje për studiuesit, që ta konsiderojnë seriozisht edhe emrin e Serreqit.

  Përkarshi përkthimit që ajo i bën nga frëngjishtja poezisë “Nanës s’ême”  të Pashko Vasës (marrë nga vepra e panjohur e tij “Rose e spine”, botuar në vitin 1873, për të cilën do të mund të lexoni në javët e ardhshme), botuar në “Cirka”, 1938, nr. 43, 10 prill, f.101, lexojmë: …Mâ andej po botojmë poezín e parë të librit “Rose e spine” në përkëthimin e bukur e besnik qi bâni për lexuesat e “Cirkës” stermesa e Pashko Vasës, bashkëpuntorja e jonë Zonjushë Lux Secreta. 

  Pra, këtu marrim vesh edhe faktin se ajo ishte stërmbesë e poetit Pashko Vasa.

  Në poezinë e saj, motivet janë ndër më të përhapurit ato vite: pastorale dhe kombëtare, trajtuar këndshëm në lirikë.

  Flamurit 1

  Kaluen, ndonse kadalë, vuejtje e mjerime
  Qi qindra vjetsh Shqipnín paten ngujue,
  E tash dhe Shqipja krahët i ká t’shtrime
  Mbí pelhurë n’t’kuq ngjyrtue.

  S’u trêmbet mâ kërcnimeve qi motit,
  Deshten m’e bâ të pá-kénun mbi ket botë
  Njat tokën e fatosit t’madh, Kastriotit,
  Qi sod gzon liri t’plotë.

  Tash qi Flamuri valvitet nën kupë t’qiellit,
  Difton se i mbushen njizetetre vjet
  Ç’se gzon përherë, nën rreze t’arta t’diellit
  I lír n’tokën e vet.

  Shtiellu n’ajrí, dija plakut bujár
  Qi t’shkûndi për tokë pluhnin e robnís,
  Qi t’naltoi n’Vlonë e t’bâni mâ krenár
  Nepër çdo kând t’Shqipnís.

  Shtiellu n’ajrí e nën fletë t’shpêndit t’zí
  Rueje ket tokë me gjak fatosash lámun,
  T’cillt s’u kursyen e për me t’pá n’lirí
  Deken me ndér kan bâmun.

  Rrnosh prá për jetë Flamur i ynë n’liri,
  Rrnosh tue e gzue përherë kombin shqiptarë
  Qi jetë I uron sunduesit t’ksaj Mbretní
  Mbretit t’vet ZOGUT i PARË.


  Brî’ i lisit të rrxuem 2

  N’skâj të fushës n’blerim stolisë e në lule veshë,
  Ku ajri i pastër percjellë jone t’lehta
  Te’ i lis i rrxuem shtegtari pá pritë ndeshë…

  Âsht lisi qi mbí tokë për sá qindvjeta
  Nuk ju përkul stuhís as rrfés kërcnuese,
  Por tash mbí tokë i mbaroi ditt e veta.

  Kje sá herë për shtegtarin lândë ngushlluese,
  Sá herë nën hije t’tij merzín largonte
  Nën lvizje t’degve t’tija shungulluese.

  Brî tij dikúr sá gjânat i ândrronte
  Nen t’Shqypes çerdhe, qi n’kujdes ndërtuemun
  E kish per zogjt e vet, ç’n’të kaluemet mote.

  Ândrra e dikurshme tash kishte kaluemun
  Bashkë me trup t’lisit qi nën kup’n e qiellit
  Tash s’bâte hije t’xétit me i larguemun.

  Me mâll kujton at kohë kur nder dit prillit
  Bariu me fýll i ndillte t’qeta udhtime,
  N’sá grigj’t pushojshin larg rrezeve t’diellit.

  Sá herë gjuetari ulë brî tij plot gzime,
  Me shokun e vet besnik prej gjahut kthyemun,
  Vrete sâ shpênd qi vrau, me shum mundime.

  Por mbasi lisi detyren e ká kryemun,
  Mbî tokë pushon, tue dashtë ktê t’falnderojë,
  Tue pritë dhe ato qi brî tij i janë shtŷemun.

  Për me përshndetë, pse mâ s’mund t’i pranojë
  Nën t’pastrën hije, ku pau e ndieu sá gjâna
  Për të cilat mâ nuk flet, s’difton… s’ká gojë,

  Mbasi u shuen për tê dhe dielli e hâna.


  Së ndîhet mâ fyelli 3

  Lodhun delet prej diellit
  Mrizojnë nen t’hapten hije
  T’degve qi nen kupë t’qiellit
  Lshon ahi, n’sá per brîje
  Vû kryet permbí tesha
  Pushon dhe blegtoresha.

  Dhe dy sýt t’kjarët si drita
  Fillon m’i a rrêjtun gjumi,
  Pse sá kish nisun dita,
  Sá ishte freskue n’ujë lumi,
  Tue pshtjellë kryet n’rubë me lara
  Kish vûe berret përpara.

  Hova hova e lét era
  Lote me flokët e shprishun
  Qi n’báll lshote perhera,
  Dhe permbî pêmë, si t’grishun,
  Tubë zogjët ishin vêndue
  Si t’dojshin me këndue.

  S’ish ditë qi n’at kohë zhegu
  Mos t’a trazote fylli
  Qi bite n’at anë bregu,
  Dér n’kohë qi i mbramjes hylli
  Niste atje nalt me ndritë
  Si shêj se s’kish mâ ditë.

  I gëjatë prá s’ish pushimi,
  Pse, bash nder jone t’para
  E çote ambel tingllimi
  Qi tue pershkue sá ara
  I kthielltë nder veshë i vîte
  Thue se krejt ngëjet sajë bite.

  Por n’ket ditë për çudí
  Kush-di çka do t’andrrote
  Blegtoresha, e s’kish ndî
  Fyellin qi prorë e gzote.
  S’ndîhej gjâ n’at anë lumi…
  S’kish çka me e çue prej gjumi.

  Ç’prej asajë ditë perhera
  Dote me dijtë, pse s’ndîhej,
  Pse nuk i a bite era
  T’fyellit jonet?… e mnîhej,
  Pse s’e gzote n’kohë t’qetë
  Veç kanga e zogjve e letë.

  Kish muejtë dikúr t’hetote
  Larg n’nji fushore t’blerë
  Nji barí, qi pushote
  Dhe aj, n’sá e kandshmja erë
  Kangët i a trette pá dá,
  Por tash, s’u shifte mâ.

  Tue dalë me dele shifej
  Nji plakë prej vjetësh perkulë,
  Por fyelli mâ nuk ndîhej.
  Blegtoresha, tu u ulë
  Bregut, shpesh desh me pvetë
  Çka fyellin e kish gjetë…


  Çerdhja e prishun ^4

  Q’kahmot nen strehë nii çerdhe,
  Me shum kujdes ndertue
  Pritte nji ,,mirë se erdhe“
  Dallndyshës me i a drejtue,
  Porsá t’kthehet prêndvera
  Permbî fushat e blera.
  Sá t’kthiellë ruejti kujtimin
  E ditve qi kaluene
  Kúr t’vogjlit zogj gezimin
  Mrênda sajë e provuene,
  N’sá nana fluturim
  I siellte pak ushqim.
  Atje prej vêndesh t’xéta
  Dallnysha shpesh ândrrote,
  N’sá i shkûndte t’létat fleta
  Ndoshta dhe u permallote,
  Dishrote qi perhera
  T’rrite mbî tokë prêndvera.
  S’kish gzim nder vênde tjera
  Veç t’ftoftit e ngushtote
  M’e lânë, sá t’hikte vera,
  Çerdhen qi fort e dote,
  Kohë t’gjata me kalue
  N’vênde qi s’kish dishrue.
  Po pse, dallnyshë e ngrata!,
  Pse s’gzon nder vênde tjera?
  Dhe atje me krânde t’thata,
  Si i gjete ktû perhera,
  Çerdhen do t’késh ndertue.
  Çka prá atje t’bân me psue?
  Dishron vêndin e dashtun,
  T’pelqen veç çerdhja e vjeter,
  Rreth s’cilles, tue mos drashtun,
  U knaqshe, s’dojshe tjeter
  Banim mâ t’mirë e t’qetë
  Se atê qi e lae të shkretë.
  Shpejt prá se erdh prêndvera,
  Gatou per fluturim;
  Hidhu kah t’shtŷeje éra,
  Largoje ç’do mjerim;
  Pershndeti vêndet tjera
  E kthe nder fusha t’blera.
  Sâ ké me u gzue kúr, s’largu,
  Çerdhen ké me hetue,
  Me u shkputun ké prej vargu,
  Shoqet ké me i kalue;
  Porsé çka pate ândrrue
  Sot shum ká me t’trishtue.
  Ké me kerkue, por kot,
  Nuk ké me gjetun mâ
  Çka pate ndreqë kahmot;
  Si ké tash me i a bâ?
  Kush t’a rrenoi banimin,
  Kush po t’a siell mjerimin?
  T’u kput pra shpresa e jote,
  Tash siellu rreth plot vajë,
  Dikuer zêmra t’u gzote,
  Por tash s’ké mâ uzdajë.
  Nuk kan me t’pá mâ fmija
  Qi tash janë mshehë nder shpija.
  Ndoshta tash janë pêndue
  Pse kot t’a prishen çerdhen.
  Shoqet qi ké kalue
  Qe, shpejt mbas tejet, erdhen,
  Gjeten t’vetat banime,
  Veç ti… Provon idhnime…


  Geraldina âsht e jona 5

  Letas fletët tue i shkundun Prilli
  T’ditve t’bukra qi pat êndë,
  Permbî lule t’hieshme dielli
  Dishka thotë… doshka permêndë…
  “Gzonju t’lume! se po u prînë
  Sot Mbretnesha Geraldinë”

  Lulja e bardhë! si njajo bora
  Qi mlon malet e Shqypnís,
  Kû sot zânat dora dora
  Valle kndojnë qi n’veshë t’njerzís
  Hova hova i bjen jehona:
  “Geraldina âsht e jona”.

  “Geraldinë mirë se na erdhe,
  -Zogjt e shqypes t’thonë n’haré-
  Tash pjestare e s’onës çerdhe
  Je o Mbretnesha e jonë e ré”
  “Mirë se T’prûni e bardhë prêndvera”
  -N’gzim brohrisnin fushët e blera.-

  Larg shkon jehu, vallja tretë
  Permbî male e pertej detit,
  Vala valen ka’ e pershndetë
  Larg diftojnë per nuse të Mbretít,
  Nalt mbî ré t’shkojnë vallet t’ona:
  “Geraldina âsht e jona”

  Geraldinë! t’ argjantat gurra
  N’gzim T’pershndesin tu’ u shperdà,
  N’sá poshtë ulen neper curra
  Valle e fej qi n’mal pà prâ
  Sot po ushtojnë e blegtoresha
  N’gzim t’pershndetë o e bardhë Mbretnesha.

  Permbî lule kúr bylbyli
  Me shum mâllë kangen pertrînë,
  Shpesh do fjalë vetem zymyli
  Zogut t’vogël po i a ndînë
  Kur mênë zhurma n’kopshtë te e vona:
  “Geraldina âsht e jona”

  Erdh dallnysha si perhera,
  Erdh ner né, por dishka tjeter
  Çka s’kish ndî n’tjerat prêndvera
  Tash po e ndînë, e n’çerdhe t’vjeter
  Mâ me gzim n’fluturim drejtohet,
  Kanga e sajë nalt ambel çohet.

  Sà me gzim vashat shqyptare
  Kúr n’lulishtë lule kerkojnë,
  Lule t’bukra t’tokës amtare
  Qi po çilin, po lulzojnë,
  Thonë: perherë tash me kndue dona:
  “Geraldina âsht e jona”


  Përkthime

  Egoizëm e dashteni – Giacomo Zanella 6

  Kur dimni acar pyllin e zdeshë gjethsh të bléra
  Larin krenár e mnij për veshë t’paprekun
  Kah gzon, pse s’mujt ndo’i herë as bora as éra
  Stolín m’ja hjekun.

  Lulzim për kodër t’shkretë e krejt të zdeshun,
  Por as mâ të voglit shpênd me fryte t’veta
  Nuk mujt me i dhânë ushqim kur n’tê tue ndeshun
  Pushoj me fleta.

  Vetëm për tý, o hardhí, gjêj falnderime
  Qi n’sá bjen bora e ara e bîmë krejt mblon,
  Kah shef për rreth natyrën e mbarë të pîme
  Për tjerë ankon.

  Kur éra frŷn e lott t’i shkûndë për dhét
  Ti me krye ulët qindron. N’sá plaku gzueshëm
  Brî votrës kû i shndritë flaka ftyr’n e zbét
  Shikjon mêndueshëm.

  Nji gotë t’mbushun me’ i lâng të kuq si gjaku
  Tue u dridhë e avitë e tu buzët e çon,
  Ndërsá kullosa e korra t’arta plaku
  Me gzim ândrron.


  Nanës s’ême – Pashko Vasa 7

  Ktu, n’sá ka pak e ka pak qielli errsohet
  Per mbas malesh kah shkon dielli tue rá,
  E hana prej ánës s’lindjes naltesohet,
  Ktû n’sá n’heshtim e vetmitár, pá prâ
  N’luftim t’eger dashtninash, nper udhë t’qetë
  Endem porsi njerí qi s’shpreson mâ,
  Nji e permallshme harmoní létë, letë,
  Shqiset amel m’i lmon e m’duket mue
  Se po ndîj zânin e nânës s’ême t’shkretë
  Qi njinji vjerrsha e lot m’bân me dikue.

  Po, n’frushullime t’ambëla
  Të flladit t’natës un ndîj
  O nânë, njat gjâmë t’mallnjyeshme
  Qi ti ma lshon n’ajrì;
  Ajo nji jeh mizuer
  Lshon t’birit tand n’krahnuer
  Qi idhnimin tand t’pamatun
  Me mênd e paraqet.

  Sá herë n’rrezen e dridhëshme
  Te diellit tuj prêndue
  O Nanë! sŷnin e thekshëm
  E nguli aj tuj vajtue!
  Sá herë ksajë rreze yt bír
  T’flaktin per ty dishír
  Mbesue i a ká prej t’msheftave
  Shêjtnore t’zêmres s’vet!

  Ah kjáj, po kjàj o qyqëja
  Nanë, e shfre dhimen n’vajë,
  Dashtnìn e’i nânës m’u shuemun
  As kohë as vênd s’mûnd t’bâjë!
  Kjàn edhe yt bír pre’ idhnimit
  N’vetmín e vrashtë t’mergimit
  Dikùr prap m’u bashkuemun
  Por tuj shpresue gjithnji.

  E din se q’se n’dritë t’qiellit
  I çili sýt e mjerë
  N’ zêmer nji shpresë e àmelë
  T’buzqeshi po q’at-herë…
  N’gazmênd e n’lumtuní
  T’and bír m’e shterngue n’gjí…
  N’shpírt me mâ t’parat andërra
  Njikshtû shpresojshe ti.

  Qe ç’shpresë! Por tash flîjuemun
  Per nji dashtnì madhshtore
  Qi t’gjitha i kalon megjet
  E çfardo flakës toksore,
  Lojë e nji t’ziut tirâ
  Pré e nji t’ashprit mullâ,
  Jyt bir, nânë e mjerueme,
  Prej tejet larg lngon sot.

  E mâ do t’lngojë, n’kjoftë shekulli
  Prej gjumit t’zì se s’lkundet,
  N’kjoftë se njerzimi i lirëshem
  Me kênë ktu n’tokë nuk mundet,
  N’kjoftë se i Shqypnís ngashrimi
  S’do t’gjêjë kurrfarë ngushllimi
  E n’kjoftë se i lumnís gjeni
  Do t’jét i thirrun kot.

  T’agojë, t’agojë e kthiellëta
  Ditë dhimen qi t’pasojë,
  Qi dishiret e zêmëres
  T’i mbushë e t’i vlerësojë;
  Tuj e bekue tand bír
  N’kohë te rrezikut t’vshtír
  I shton forcë per me kthyemun
  Prej lamës me plot ngadhnjim.

  Shpreso, o e mjerë. Prej t’mektave
  Fshâmë t’ua nji herë prâjë;
  Nji forcë âsht qi t’gjith njerzit
  Baras per dekë mûnd t’bâjë!
  Atëherë na t’gjith bashkue,
  Dishiret n’né plotsue,
  N’gzim t’njaj dashtnìs do t’knaqemi
  Qi kurr nuk ká mbarim.


  1 Flamurit. – Illyria, 1935, nr. 32, 28 nëntor, f. 4.
  2 Bri i lisi të rrxuem… – Illyria, 1936, nr.38, 11 janar, f.2.
  3 Së ndihet ma fyelli… – Cirka, 1937, nr.17, 28 shkurt, f.45.
  4 Çerdhja e prishun. – Cirka, 1937, nr.20-21, 9 maj, f.83.
  5 Geraldina asht e jona. – Cirka, 1938, nr.44, 27 prill, f.114.
  6Egoizëm e dashtëni. Përkth.: L. Secreta / – Illyria, 1935, nr. 30, 9 dhjetor, f. 6.
  7 Nanës s’eme. – Pashko Vasa /Përkth. : L. Secreta – Cirka, 1938, nr.43, 10 prill, f.101.

  * Foto kryesore nga Geg Marubi, 1940

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË