More
  KreuOpinionLili Sula: Studentët e letërsisë në Ditën Botërore të Librit

  Lili Sula: Studentët e letërsisë në Ditën Botërore të Librit

  Departamenti i Letërsisë i Universitetit të Tiranës kremton në të 12 vit Ditën Botërore të Librit dhe të së Drejtës së Autorit përmes veprimtarish që përcjellin vlerën e librit në transmetimin e dijes e të kënaqësisë së leximit.

  Ky vit erdhi ndryshe, na munguan auditorët, na mungoi një pjesë e veprimtarive që hijeshonin ambientet e brendshme e të jashtme të Fakultetit për çdo 23 Prill e që e shndërronin atë në ditë feste për studentë e pedagogë. Por pikërisht këtë vit akademik, me ngjarje e situata të pazakonta, që do të mjaftonin për të mbushur me dëshpërim edhe një jetë të gjatë njerëzore, nuk mund ta linim pa u takuar, aq më tepër kur ishin të parët studentët që u interesuan për veprimtaritë e Ditës së Librit dhe ishin plot ide.

  Të bindur se sot është shumë më e nevojshme për të zhvilluar veprimtari me studentët e njëherësh me bindjen se u takon studentëve të Letërsisë të jenë në qendër të saj, mbështetëm idetë e tyre.

  Prej vitesh Festivali i krijimit letrar është pjesë e pandarë e veprimtarive të Departamentit të Letërsisë. I ideuar dhe i organizuar nga vetë studentët, nën kujdesin e pedagogeve dhe poeteve, Viola Isufaj dhe Belfjore Qose, pjesëmarrësit transmetuan dashurinë për librin e letërsinë në përmasën më qenësore të saj, të shpirtit krijues. Festivali përshfaqi shpirtin krijues të studentëve në komunikim artistik të përbashkët, si dëshmi e përvojë e kreativitetit dhe talentit të tyre e si pjesë e traditës së studentëve të Degës së Gjuhës e të Letërsisë Shqipe, të Universitetit të Tiranës, prej të cilëve kanë spikatur personalitete të dijes albanologjike, studiues të mirënjohur të letërsisë, mësues të përkushtuar, shkrimtarë e poetë të shquar.

  Këtë vit, në bashkëpunim me Qendrën Kombëtare të Librit dhe të Leximit, që mbështet e inkurajon autorë të rinj, publikuam dy libra online: Festivali i Krijimit Letrar, 2017-2019 dhe Tinguj nga sirtarët, përmbledhje me studime nga studentët mbi Zef Zorbën. Synojmë që këto botime të ndiqen nga të tjerë për të vijuar traditën, që i takon studentëve të letrave të bukura, në publikimin e krijimeve të tyre.

  Botimi i krijimeve të studentëve, Festivali i Krijimit Letrar: 2017-2019, përcjell një komunikim plot sensibilitet me misterin e krijimit, me gjurmë nga jeta studentore e formimi profesional, të mbushur me lexime të autorëve të famshëm të letërsisë sonë e asaj botërore, sa dhe me lexime vetjake. Ai vjen në këto kohë të pazakonta për të gjithë e frymon fuqinë e fjalës artistike kundër izolimit, mpak distancimin social ndërmjet nesh, duke na përcjellë dashurinë për letërsinë e leximin përmes udhëtimit imagjinar nga jeta e përditshme e studentëve, te raportet e tyre intime, nga shqetësimet sociale të vërejtura me sy kritik, te pyetjet e mëdyshjet individuale në rrafsh meditativ e filozofik.

  Në 100-vjetorin e lindjes së poetit Zef Zorba, një ndër më të mirëve poet të vargut modern të poezisë bashkëkohore, që i ka munguar gjatë lexuesit e letërsisë sonë, në shenjë mirënjohjeje e vlerësimi të pamatë për kontributin e tij në letrat shqipe, u botua libri Tinguj nga sirtarët. Profesoresha Viola Isufaj ka përgatitur për botim këtë përmbledhje studimore mbi krijimtarinë e poetit, e para e këtij lloji, me punime të studentëve të degës së Gjuhës dhe të Letërsisë Shqipe, që vjen si dëshmi e parë e dëshirës dhe vullnetit të tyre për punë kërkimore. Para pak vitesh, ajo bëri të mundur përfshirjen e veprës letrare të Zorbës në programin mësimor të lëndës së Poezisë Shqipe Bashkëkohore, për të vijuar me studimin e veprës së tij edhe me udhëheqjen e tezave të diplomave, duke iu qasur këtij poeti nga pikëvështrime të ndryshme e të thelluara. “Në gjysmën e dytë të një shekulli plot pështjellime politike, të cilat nuk lanë pa prekur e dëmtuar trungun e letërsisë shqipe, bëjnë jetë në errësi, për t’u shfaqur më pas, në dritë të plotë, këta poetë (M. Camaj, Z. Zorba – shën. im) me modelet më ekzemplare të shkrimit të poezisë moderne shqipe”, shprehet ajo nëpasthënien e librit. Studentët rrokin poetikën e veprës së poetit në marrëdhënie me hermetizmin (“Përkime e ndikime në poezinë e Zef Zorbës”, Marinela Hysenllari), me muzikën (“Marrëdhëniet muzikore në përmbledhjen poetike Buzë të ngrira në gaz”, Adriana B. Sadiku) dhe religjionin (“Kalvari i marrjes së kryqit: poezia Sa mirë, atëherë…”, Ledio Hala), për t’iu qasur shqipërimit të poetëve të mëdhenj italianë që na ka lënë poeti Zorba (A Silvia e G. Leopardit, në përkthimin e Z. Zorbës, Kristiana Mihani).


  Një tjetër shprehje afiniteti për librin, letërsinë e leximin përcjell Vox Lettera 2020, që bashkoi studentët e Klubit të Dramës e pedagogët e Departamentit të Letërsisë, nën kujdesin e profesoreshë Erenestina Halilit. Në shenjë nderimi e respekti të jetës dhe krijimtarisë së autorëve tanë që kanë përvjetorë këtë vit: P. Bogdani, N. Frashëri, A. Z. Çajupi, Gjergj Fishta, Faik Konica, L. Skëndo, V. Prenushi, L. Shantoja, E. Koliqi, Z. Zorba, A. Pipa, M. Camaj, A. Pashku, F. Rreshpja , Xh, Spahiu, S. Hamiti, studentë e pedagogë përmes realizimit mbresëlënës të video-mesazhit, artikuluan fuqinë e komunikimit artistik përtej çdo distancimi social.

  Lili Sula

  Në ditën simbol të Librit dhe të së Drejtës së Autorit, Departamenti i Letërsisë, i Fakultetit të Historisë dhe të Filologjisë të Universitetit të Tiranës bëri bashkë studentë e pedagogë në një realitet virtual, duke i zhvilluar veprimtaritë online në faqen e Fakultetit (të aksesueshme edhe në You Tube). Ai iu bashkua veprimtarive të UNESCO-s për Ditën e Librit 2020, e cila në këto kohë të turbullta për të gjithë thekson rolin e leximeve të përbashkëta për të ndihmuar njëri-tjetrin të dalim nga vetmia e për të krijuar ndjenjën e bashkësisë nën moton se “Librat kanë aftësinë unike për të na mësuar e argëtuar. Përmes autorëve, kulturave e botëve të ndryshme, ato janë mjet shtegtimi përtej përvojave tona personale e njëherësh mjet depërtimi në skutat më të thella të botës sonë të brendshme.”

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË