More
  KreuLetërsiBibliotekë"Kaq i gjatë harrimi", cikël poetik nga Olimbi Velaj

  “Kaq i gjatë harrimi”, cikël poetik nga Olimbi Velaj

  1. Anijet e mbytura

  Anijet e mbytura
  janë më interesante
  se anijet sipër, nëpër limane
  dhe përjashtojnë njëra-tjetrën
  duke qenë në brigje të ndryshme
  e sajime vendndodhjesh
  që janë funebre e të qarta
  kur ti del në ndonjë gadishull
  të bredhjes sime me delfinë
  e bëhësh keq nga indiferenca

  Si është e mundur që një i ikur
  të jetë kaq i llahtarshëm…?

  Ti kërkon nëpër bimët e oborrit
  me gishta të paralizuar
  e sy të lëvizshëm
  që shqyejnë ajrin
  dhe më përfton nëpër pllaka të lëngëta
  ku rrafshohen këmbëzbathur
  gjithë vjetët e mi pas dere
  ku mbin mjekra jote që kurrë s’e pashë
  dhe fashitet e qeshura si një lodhje
  mbi grinë e gërmadhave
  Pastaj do më tregosh për plagë
  për kocka të thyera në ndonjë lëngatë
  për karafilë të vjedhur
  dhe të tjera paradokse dhuratash…

  Po gjithmonë anijet e mbytura më të mira janë
  se ato që duken, që i kemi afër

  Dhe ka kohë që unë s’e di më si qahesh
  s’mbaj mend drejtimin e shfaqjes sate
  që mbeti një pikë e pavëmendshme koordinatash
  ose inerci daljeje
  Për kaq shkaqet përfundojnë
  më përtej lëkurës sime
  që s’do të digjet kurrë
  dhe s’do të lëvizë nga njollat e saj
  as do të ndërrohet
  veç disa qelizave, që të pavarura
  bëjnë të dyshimtë
  sosjen time të gjatë


  2. Kaq i gjatë harrimi

  Kaq i gjatë harrimi
  dhe me bimë që s’rriten
  as thahen si gjithherë
  Është një e ftohtë e bukur
  kjo braktisje ndaj vetes
  me rrathë ferri në qafë
  e tinguj që pa kufij përhapen
  E mban mend
  atje ka qenë rëra
  e verdhë si të gjitha vdekjet
  dhe e rrëshqitshme
  dhe ne ecnim detyruar ngadalë
  dhe në të njëjtën pjesë kohe
  diku tjetër do kishim shkuar larg…
  Kaq i gjatë harrimi dhe i zbehtë
  si një diell dimri kontinental
  dhe pa harqe
  duke u varur përtej vetes
  nëpër stinë të thata
  Po trupat kanë ikur
  pa ditur të mbeteshin
  te njëri-tjetri sadopak
  Dhe gjithë kjo zhdukje
  është pa kuptim
  sidomos për logjikën normale
  Unë e di
  harrimi mund të jetë i pafundmë
  përpos i gjatë
  Po më jepet etja jote e fshehtë
  nëpër pohime të reja
  Sepse e vërteta s’ka lidhje me mbresat
  dhe shqyrtimet e tyre
  në kohën e mëpasme


  3. Gjithçka në të shkuarën qe….

  Gjithçka në të shkuarën qe
  Bora e mbetur nëpër pullaze
  mejhanet e lodhura të natës
  këngët e çuditshme dhe të lehurat
  thellë yjeve të largët
  rrugët ku kemi ecur
  nën tymin e athët të çative
  dhe xhamat e veshur me avull
  Nëpër të gjitha këto shkuam
  si dy të huaj që i mungonin njëri-tjetrit…
  Por është ngrohtë
  bora si ujë rrjedh nga çatitë
  dhe vetmueshëm kundroj këto vende
  pa sytë e ty që kurrë s’i kuptova
  pa dehjen tënde të thellë
  në ato netë boreale…
  Tani të tingullt jemi
  Si një jehonë hapash
  që gabimisht u ndalën
  në pragun e një porte pa kanate


  4. Lumturia e të tjerëve

  Rrethanat hapen
  si gropa, pa interpretime të mëparshme
  këtu njerëzit sulmohen thjesht
  duke treguar historitë e tyre të lumtura
  mes veti
  Ai tjetri përballë buzëqesh
  duke qarë përbrenda
  për rrethanat e veta munguese
  Këtu nis hamendja rreth të vërtetave
  sepse rrëfyesit e historive të lumtura
  sajojnë e përsërisin
  për t’u vetëbindur
  në prani të të tjerëve
  Lavdia e tyre ngrihet
  në anën tjetër
  nëpër imagjinatën e atij tjetrit
  si pirg i madh dheu
  gjersa ai bie në një nga gropat
  duke rrëshqitur vazhdimisht
  për në botën e shpikur
  ku s’është më
  as lumturia e të tjerëve.


  5. Moment

  Pa asgjë vjen nata, përpara syve
  duke mësyrë brenda
  Aty bien në terr
  fundet e dëshirave
  në rastin më të keq
  ngjizur midis mobiljesh
  që gjithashtu humbin
  nëpër ngrehinat e zvetënuara,
  ndriçimit që bjerret…
  Një grua u shfaq midis dritareve
  në një shtëpi të largët
  zëri iu shua në zhurmën e rrugës
  mes njerëzish që rastësisht
  së bashku jetuan atë çast
  Nata kish hipur mbi gjithçka
  kur ajo ra nga dritarja
  dhe u plandos mbi trotuar
  Jetoi në mes të rrugës sekondën e fundit të saj
  ndërsa njerëzit
  me idenë imune të përjetësisë
  u keqardhën pak
  Nata mbërriti brenda kokave
  në vazhdimin e ecjes
  përgjatë kembësorësh normalë


  6. Burri në kafene

  Moshë e papërcaktueshme…
  mund të gabosh një dyzinë vitesh
  teksa ky njeri i zakonshëm në kafene
  ngre sytë e të përplas vështrimin
  hutueshëm dhe bosh, si mbi sende.
  Atentat mbi praninë
  mund të quhet ndjesia që përftoj
  Pak burra falin idiferencë kaq të pastër…
  Një hamendje e vagullt
  nis në hapësirën midis syve e mesazheve…
  Ky i panjohur pa moshë të saktë
  pa asnjë interes dhe kaq afër
  nuk është se ka shprishur kodin e natyrës.
  Në çastin më pas ai nxjerr nga xhepi
  kuti ilaçesh
  e nis të prekë me gishta
  relievin tërë vrima të shkronjave në Brail.


  7. Kohë të vjetra

  Edhe ti i mban mend
  ato kohë të vjetra
  me lajmthirrje e kartolina naive
  Vera kish shkuar si apokalips
  mbi trupat tanë dhe ëndrrat
  përmbytur nga ankthi qe pritja
  ndërsa nën klithma gërvinin ambasadat
  S’mund ta harroj bindjen tënde
  dhe dritën e pastër
  nën qiellin e orëve të ikjes…
  Pastaj erdhën shirat
  malli ynë u bë i largët
  dhe ankthi zbehej
  si një kub akulli me qoshe të shkrira
  Të tjera gjendje ranë mbi shqisa
  dhe mbresat u bënë të mjegullta
  si një etje që i largohet vëmendjes.
  Tani vetëm rastësisht të kujtoj
  pa e pasur mendjen, si pjesëmarrësit
  në rituale përvjetorësh, ku harrohet arsyeja.


  8. Gjyshes

  Varri i saj është nën një mimozë të vjetër
  në anën veriore të varrezave
  Mbi pllakë ka një foto të hershme me gjyshin
  ditën kur morën letërnjoftimet
  Dilte rrallë nga shtëpia
  një herë në muaj, për të tërhequr pensionin në bankë
  Koha tjetër shkonte midis dhomave tona gjysmë të ndriçuara
  dhe igrasisë që na shoqëroi me vite
  Gjithmonë e pat pengun e shtëpisë në kodër
  korijen, përroin e kishës, lopën…
  Patëm jetuar gjatë bashkë
  por jo mjaftueshëm për të ndier dhimbjen e saj
  që mbartej nëpër apartamente
  Kur ndjeu sa pak i kish mbetur, na e kujtoi ikjen:
  “Atë ditë shtëpinë lyejeni me gëlqere
  e më varrosni vetëm, pa plakun.
  Janë të ngushtë varret në qytet
  të merret fryma vet’ i dytë…”
  Qemë çuditur e patëm qeshur me frikën e saj…..
  Tani prehet nën mimozën e vjetër
  me gjyshin përkrah
  njëlloj si atë ditë kur u nisën për të dalë në fotografi
  e unë i vështroja deri në fund të rrugës
  gjersa u shndërruan në dy pika, atje larg…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË