More
  KreuLetërsiBibliotekë"Jam fik deti", cikël poetik nga Thanas Dino

  “Jam fik deti”, cikël poetik nga Thanas Dino

  KORRJET

  Nuk janë turistë. Janë kombajnat në rrugë
  Filluan korrjet.Erdhi muaji i bukës .

  Gruri ul kokën i menduar
  Kujton jetën e vet disa muajshe.

  Kombajnat si kuaj vijnë rrotull fushës
  O, grurit të ri si i priten gjunjët !

  Mblidhet mënjanë e trishtuar kashta
  Fusha si fletë, mund të shkruash reportazhe .

  Kështu të vetmuar ai tokën lë
  Por nën lëkurën e saj mbeten rrënjët.


  HIDHËRIMI I NJË STINE

  Ç› mërzi e madhe e ka kapur vjeshtën
  që zverdhet e zverdhet ?
  ( Pemët si me varak
  fillojnë odisetë e vogla të gjetheve ).

  Pas pak do të vijë dimri
  Dimri gri .
  Si parandjenjë rrinë mbi tokë
  mjegullat e tij.


  VAJZË E VALËVE

  Ja bregu i detit .Ja shkëmbi ..Ku është vajza ?
  Deti hapet e mbyllet si fustani i saj .


  MYZEQEJA NË MBRËMJE

  Të huton gjërësia e fushës, të merr sytë .
  Mbrëmjet e verës vijnë vonë .

  Toka me vapë u mërzit ,
  Një grumbull resh po shpejton
  Diellit si jastëk t’ i rrijë.

  Janë gati t’i hapin rrugën detit
  Pemët që mbyllin horizontin.

  Të huton gjerësia e fushës, të merr sytë .


  ME FYTYRË NGA NJERËZIT

  Zëmra m’ u hap si lëndinë
  erdhën fshatarët të mbjellin .

  Verën e ardhëshme do të mbushen
  me lule dielli
  me fytyrë nga njerëzit.

  Këto poezi janë botuar për herë të parë në gazetën “ Drita”, 23 korrik 1972.

  NJË MËNGJES –

  Më 25 qershor, në orën pesë,
  gjithçka m`u duk jashtëzakonisht e pastër.
  Uji i detit m’u duk tjetër,
  tjetër m’u dukën bananet.
  (Deti i porsalindur
  Pemët të sapombira)
  Dhe vetja mu duk tjetër.
  Atëhere e kuptova
  se mundet që unë
  të tretesha e të bëhesha
  banane me gjethe të gjatë, horizont, vajzë, ujë deti.


  TOKA DHE DETI —

  Ne të dy
  jemi toka dhe deti.

  Jemi mbushur me iriq,
  peshq , guaska dhe qiparisa.

  Shumë gjera i japim njeri tjetrit
  si toka detit.

  Mbi të dy derdh dritë të argjendë
  buza e prerë e hënës.

  Si toka detin
  duam njeri tjetrin.


  DHËRMIU

  Për pesëmbëdhjetë ditë
  këtu fjetëm krah për krah me detin.


  SARANDA

  Saranda si hënë e re
  rënë në breg të detit,
  uji i thellë, kështu
  mbetur që nga kohët e vjetra .


  NDARJA

  Si kërmilli
  gjithçka do të marr me vete
  dhe këngë,
  dhe heshtje .


  UNË JAM FIK DETI

  Gjethet e tij janë duart e mia,
  Rrënjët e tij janë zëmra ime,
  Trungu i tij janë vitet e mia,
  Qumështi i tij , pikon pik pik, është jeta,
  Arkitektura e tij e çuditshme është gjuha ime.

  Unë jam fik deti.

  Këto poezi janë botuar për herë të parë
  në nr.10 të revistës “Nëntori”, të vitit 1972.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË