More
  KreuLetërsiBibliotekëDy poezi nga Arben Ndreca

  Dy poezi nga Arben Ndreca

  Të mbrujtunit e bukës sate në një ditë korrikut

  «Quando poi in un tratto vennero li
  commissarij delli Turchi
  cercando per la città vostra madre e li figliouli,
  quella vostra madre fù subito nascosta…»
  Historia della casa Musachia

  I
  … mandej more grunin
  e verdhë të arave
  të gjana të
  qershorit të kaluem,
  rritë mbas borës së
  vlashkët të dimnit
  të gjatë në diellin
  e majit të kulluem
  e të hanës së begatë

  II

  Miellit të bardhë
  i lidhe unazën
  si peng për bukën
  që të mbruhet mirë
  në gjoksin tand të vrullshëm
  ku endje mendimet
  e moteve në lëndinë.

  III

  I bane mysin
  e ngadalë i fryve
  prushit, pa çue hjellë
  e në anë, mandej,
  prite durueshëm që të piqej,
  si modelja
  fustanin Chanel.

  IV

  Në orën e drekës
  bukën e avullt
  ngushtove pranë
  venës së kuqe në
  bardhakun me lule
  pranë llanit tand të majtë.

  V

  «Tanush! Muzakë!
  (Eja! – e grishe – edhe ti o atë!)
  Teodorë, të kërkon
  jot’ amë, se je e urtë.
  Buka asht gati!»
  […]
  Nën ftonin me hije të shkurtë.


  Vorba e Eumeut

  I

  «As sot deti nuk solli shtegtarë
  me anijet e drunjta që tash vijnë rrallë.
  Valët e tij bijnë veç mbramjet,
  muzgjet e buta, pak herë lajmet

  për luftën e Trojës,
  shtëllungat e tymit të flive zojës
  Athinë, që mban anën e akejve
  fitimtarë, të atyne që Hektorin morën zvarrë.

  Nuk dij gja për Uliksin.
  Deti, sot, veç tundi pak lisin
  por fjalë për të nuk mbart
  pa lejen e Poseidonit kokënaltë.»

  Mendonte kështu bariu i derrave
  dhe flakë i dha kërthijave në votër
  kur dielli ra në perëndim
  – si portokalli
  në shportën e thurun –
  me ofshamë e pikëllim.

  «Ndoshta ka mbetë në fushë të Trojës
  Uliksi i drejtë, i zgjuet, i gojës.
  Drue ia asht thye shpata bronzit
  ose parzmorja ia asht ça dysh
  në shpinë të mazit si vetima.»

  Iu largue sysh hija e mbretit
  plakut që pranë zjarrit vështronte
  vorbën ku ngrohej gjiza e ditës së re
  –kërsiti në atë çast zjarri i ilnjes, motër
  me lisin e Zeusit që nuk flet
  e sheston ndër ré.

  II

  “Tashti mbrritëm, ndonëse pak vonë.”
  i foli Uliksi detarit të feakëve.
  «Anija erdhi në bregun tonë!»
  E mendja i rroku fytyrat e shokëve
  që bashkë me të këtij bregu
  Iu patën largue pa vàjë,
  me shpresën e kthimit
  gjithmonë të njomë shtalb
  si gruni i blertë në mal, në maj.

  Mbështeti një kambë
  në buzë të anijes – fajkët
  krisën lehtë – e dorës
  së djathtë i dha hov, e pak ijes, para,
  me kapë degën e një pishe
  që motet ia kishin këputë
  kryet pse kish tregue qëndresë.

  Me halët e saj ende në grusht,
  drejtoi shtatin.
  «Zefir të mbarë!» i uroi lundërtarit.
  «Bani sytë katër. Këtu nuk të mbron kush!
  Je në tokën tande si zjarr i shkimbun,
  o biri i Laertit të mplakun
  në zhegun e arave e të aromës së barit!»

  Sandalet e ngjelmta me
  ujin e detit, puthitë në trinë,
  e dizgat e lidhuna kryq deri në pulp
  iu ngjeshën shtegut të ngushtë
  pa ra krejt mbramja, e dijnë
  se asht ende muzg.

  Ngadalë iu zhduk krejt hija
  që i printe para, me dritën
  bashkë që e shtynte, në shpinë.

  Mbaruen pishat.
  Në terr nuk shquheshin tbana
  veç uji i kronit diku larg
  çonte një shushurimë të vobektë.
  Vinte piskama e qyqes pushuese në errësinë
  në një qershi të pavjelun kushedi sa herë.

  «Në ujë të cektë, dola!» – buzëqeshi,
  pse aty rruga gjendet lehtë.

  Përmendi miqtë me emna rishtas,
  ata që nuk mbrritën dhe ata që ishin mplakë.
  Hyni mandej në një vneshtë të moçme, të ultë
  që Eumeu çdo prag-pranverë krasitte
  hijshëm për venë të bollshme në sofër,
  për bukën e paktë.

  III

  Brendë, pranë votrës, plakut iu trazue gjumi.
  Në traun ma të zi prej tymit, varun,
  iu lëkund shpata e dikurshme në millë.
  Nalt në pallat, mbretnesha shprishi pëlhurën
  për herë të mbramë, nuk kishte ma fillë, as kohë
  për tjetër endje.

  Eumeu largoi prej zjarrit vorbën e gjizës së re
  dhe çeli, për pak ma shumë voesë,
  derën drunit gështenje.

  Qershor 2020


  Arben Ndreca ka lerë në Shkodër në vitin 1971. Studimet e mesme i ka kryer pranë shkollës artistike «Prenkë Jakova». Më tej, është diplomuar në Universitetin e Gjenovës, për gjuhë dhe letërsi të huaja (histori) për amerikanistikë dhe sllavistikë. Ka punuar si gazetar për disa vite për shtypin e huaj dhe atë shqiptar. Jep mësim gjuhë dhe letërsi angleze. Fatkeqësisht, mendon se letërsia është e lidhur me alpinizimin dhe detarinë.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË