More
  KreuLetërsiBibliotekë"Drita e brendshme", poezi nga Harry Martinson

  “Drita e brendshme”, poezi nga Harry Martinson

  Përktheu: Qerim Raqi

  NATË QERSHORI

  Tani dielli është duke perënduar
  me shkëlqimin e tij na verbon
  Kufiri i muzgut bëhet orë e agimit
  as e hershme as e vonë

  Liqeni bartë dritën e mbrëmjes
  duke rrëshqitur nëpër pasqyrën e ujit
  apo nëpër valët me dyshim
  të cilat shumë para se të errësohet
  reflektojnë agun e ditës me rrezim

  Nata e qershorit kurrë kurrë s’përfundon
  i ngjan më shumë një dite me vesë
  ngrihet në perëndim si një mbulesë
  dhe ikën tutje në detëra ndriçon


  MBRËMJA NË FSHAT

  Enigmë e heshtur pasqyrohet
  rrotullon mbrëmjen
  në qetësi kallami.
  Këtu është një lehtësi që askush nuk e vëren
  në pëlhurën e barit.
  Bagëtia e qetë që shikon me sy të gjelbër.
  Ecin mbrëmjes së qetë deri poshtë tek uji.
  Dhe liqeni u jep ujë të gjitha gojave
  me lugën e tij gjigante.


  RRËFIMI I KËNGËS

  Ka gjëra që as nuk duam t’i dimë as t’i besojmë:
  se lulet janë të verbëra, se hëna ka vdekur,
  që zambaku i ujit kalbet deri në vjeshtë.
  Lyra ka këngën e saj.
  Ndjenja ka lojën e saj me gjuhën.
  fjala me fjalën në rrathë
  duke kërcyer gjirot e tyre
  në mjegullën e pyllit të kuq të hënës.
  Një gjuhë endacake e ëndrrave
  në të cilën kërkohet dhe jepet kënaqësia
  për shkak të dëshirës për një mirësjellje zbukuruese
  kundër vdekjes gjithmonë të sigurtë të shëmtuar të kalbur.
  Përballë këtyre perspektivave, fjalët bëhen spontanisht kukudhë.
  Përrallë e modës së vjetër që lëkundet me fundet e saj të zambakut.
  I goditur nga njohuritë, i shqyrtuar.
  Ende e gjallë, duke u ngjitur në marramendje
  nën besimin e vet
  dhe duke kërcyer me radhë
  në tonet e kësaj loje të gjuhës sonë luginës së natës.


  DHIMBJA E MADHE

  Ligjet e natyrës janë tashmë në rrugë
  për të na vënë të gjithëve për muri.
  Ky mur është ligj i natyrës.
  I mungon ungjilli.
  Dhimbjen e madhe duhet ta ndajmë të gjithë.
  Atëherë bëhet e mundur ta mbajmë.
  Trishtimi i madh është pikëllimi i madh.
  Këtë duhet ta mësojmë të gjithë.

  Është dhe duhet të ekzistojë
  një domosdoshmëri për të gjithë.
  Të gjithë duhet të mësojnë të ndjejnë dhembje për botën.

  Kur njeriu tani ka fuqi të mjaftueshme
  për t’ i shkaktuar pikëllim botës
  atëherë ka ardhur koha
  për të kuruar me kohë pikëllimin e botës
  para se e gjithë natyra të bëhet
  një fëmijë pikëllimi i të gjithëve.

  Ky quhet kujdesi në kohë.
  Dhimbja e vërtetë
  që me kohë vrojton dhe kupton.


  DHEMBJA DHE GËZIMI

  Çdo dhembje e thellë
  ka gëzimin e humbur si qëllim
  Mos e humb këtë drejtim

  Mos e lërë dhembjen ta harrojë detyrën e saj,
  dhembja është nderi më i madhë 
  që gëzimi mund ta ketë. 


  DRITA E BRENDSHME

  Në hapësirat e brendëshme, në më të voglat, luhet një lojë e heshtur dhe e vazhdueshme ngjyrash
  e pakapshme për syrin
  Është drita e mbërthyer
  që dikur në çastin e krijimit
  lindi nga brenda dhe qëndroi aty në lëvizje
  pasi të jetë ndarë në spektrin më të vogël
  sipas ligjit prizmatik
  me shifra të përziera që nga ata që shohin do të quhej ngjyrë
  nëse ndeshen me sytë që shohin.
  Ato lëvizën periudha
  jashtëzakonisht të vogëla kohore e hapsinore
  e megjithatë kohë dhe hapësirë të mjaftueshme për intervalet më të vogëla.
  Në fakt dukej sikur kishin mjaf kohë e hapësirë.
  Cikle të tëra nanosekondash dhe nanohapësirash
  prej dritës së bardhë deri te ngjyrat e spektrit
  dhe përsëri te drita e bardhë.
  Një lloj frymëmarrje e dritës.

  Fotonet merrnin frymë dhe pulsonin me njëra-tjetrën
  ndërronin shenjat dhe nivelet.
  Kështu drita mbahej në lëvizje
  në drejtpeshimin spektror
  nga dritë e dendur në atë ndarëse
  dhe prapë në dritë të dendur dhe ndarëse
  në cikle spektrore
  pambarimisht në përsëritje.

  Ishte si një lojë erashke
  sipas ligjit të njëjtë që vlenë për ylberë,
  por me erashka të hapura dhe të mbledhura
  që këmbeheshin me njëra-tjetrën
  sipas një ligji të dritës që ishte i shkruar.
  Ishte drita kur vallëzon mbështjellur
  kur e brendshmja udhëton drejt së jashtmes dhe shihet…
  *
  Është në natyrën e dritës
  që të mund të mbyllet kështu
  e megjithatë të mos shuhet gjatë lëvizshmërisë së saj
  që të qëndroj edhe në errësirë
  si mendim, ide dhe dije
  që ta mbaj në mend ndryshueshmërinë e saj
  dhe të arrijë të vallëzojë, lojën e ndërsjellë
  Kështu me artin e saj drita mban tubat e materies
  dhe këndon me krahët spektror të dritës
  himnin e përjetshëm të universit


  ANIARA

  Në vitin e gjashtë Aniara
  me shpejtësi të pazvogëluar
  mori drejtimin kah zodiaku Lyra
  Astronomi i shefit mbante një ligjëratë
  mbi emigrantët në thellësinë e gjithësisë.
  Në dorë mbante një brokë të bukur qelqi:

  Ne kemi filluar ta kuptojmë se gjithësia
  drejt së cilës shkojmë është e një natyre tjetër
  nga ajo që kemi menduar gjithëherë kur
  është thënë fjala gjithësi
  në Tokë mbështillej me fantazinë tonë.
  Kemi filluar ta kuptojmë që humbja e rrugës sonë
  është edhe më e thellë se sa kemi menduar në fillim
  se dija është një naivitet blu
  sikur nga një masë vizioni
  ka lindur ideja që Enigma ka strukturë.
  Ne e kuptojmë tani se atë që quajmë gjithësi dhe qartësi kristalore rreth trupit të Aniares
  është shpirt, shpirt përjetësie i pakuptueshëm
  aq sa kemi humbur në detin e shpirtit.

  Anija jonë kozmike Aniara udhëton kah diçka që nuk e posedon asnjë mendje dhe nuk ka nevojë për asnjë substancë të trurit.
  Ajo udhëton në diçka që është
  por që nuk ka nevojë të rrugëtojë rrugës së mendjes;
  një shpirt që është më shumë se botë mendore.

  Po, përmes Zotit , Vdekjes dhe Enigmës
  udhëton anija jonë kozmike Aniara pa cak e pa gjurmë
  O, sikur të mund të ktheheshim në bazë,
  tani që kemi zbuluar ku ndodhet anija jonë:
  një frymë e vogël në qelqin e shpirtit të Zotit.

  *
  I tmerruar nga kjo qartësi unë ika nga të ftohtit
  nga salloni-mimi tek drita e kuqe, në sallën e vallëzimit, e gjej Daisin aty
  Unë hesht, përqafimi i saj më shpëton
  unë lutem të hyj në një organ me qime
  ku qartësi e ftohtë e vdekjes nuk ekziston.
  Aty jeta ndizet në kthinat e Mimit
  Në vagjinën e Daisit jetojnë luginat e Dorisit
  ku pa mbrojtje e pa rrezikun e asnjërës
  ne harrojmë qiejt rreth Aniarës.
  **
  Koha dhe vitet kalonin në gjithësinë e ftohtë e të ashpër
  Jeta bëhej gjithnjë e më e përjetshme për shumicën që ishin ulur aty
  duke soditur në dritaret e gjera, duke pritur që ndonjë yll
  të shkëputej nga të tjerët, të vinte më afër, më afër
  **
  Fëmijët rriteshin dhe loznin nëpër tundrat e mbërthyera
  në dyshemen gjithnjë të vjetruar dhe me gropa të sallës së ballos.
  Kohë të reja, zakone të reja. Yurgeni ishte harruar tashmë
  në një dalldisje vallëzimi Daisi flinte gjithnjë në guaskën e saj
  në rrethin ku flinin vetëm valltaret profesioniste.
  **
  Por unë vetë qëndroja ulur dhe mendoja për të mrekullueshmen Kareli.
  aty ku dikur kisha jetuar, ku kam pritur një jetë të tërë dhe kam qëndruar më shumë se tridhjetë dimra dhe njëzet e nëntë vera, 
  para se të provoja vende të tjera, fate të tjera gjatë shtegtimit tim të ngadalshëm.
  **
  Kujtimet më vijnë të ndritshme. Këtu në gjithësi nuk ka pengesa, 
  të gjitha kohërat njëjtësohen dhe më kujtohen mbretëri të ndryshme
  fragmente nga shtegtimi im i gjatë.

  **
  Më i bukuri ndër më të bukurit shkëlqim duket mbrëmja në Kareli. 
  Si një shkëlqim i ujit mes pemëve, si një verë me dritë
  në motin me diell qershori kur mbrëmja nuk arrin të errësohet
  para se të këndoj qyqja që me këngen e saj t’a thërras të ëmblën Aino , për ta marrë mbulesen e mjegulles me vete, të ngrihet nga uji i qershorit
  e të ecën në drejtim të kundërt me tymin e ngritur, të shkojë
  te qyqja e gëzuar,
  në Karelinë pëshpëritëse. 

  **
  Ne erdhëm nga toka, vendi Doris,
  perla e sistemit tonë diellor,
  i vetmi planet ku Jeta gjeti
  një vend nga qumështi dhe mjalti.
  Përshkruaje natyrën që ishte aty,
  ditët që atje agonin.
  Përshkruaji njerëzit që në dritë
  qepnin kostumin e vdekjes për fisin e tyre
  derisa Zoti dhe Djalli dorë për dorë
  në një vend të shkatërruar, të helmuar
  iknin kodër pas bregu
  nga njeriu: mbreti i hirit

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË