More
  KreuLetërsiBibliotekë“Dhimbja nuk ka mëshirë”, poezi nga Preç Zogaj

  “Dhimbja nuk ka mëshirë”, poezi nga Preç Zogaj

  (Nga vëllimi “Kalimi”, 1998)

  1-Ajri mblidhet lëmsh në zemrën time

  Ajri mblidhet lëmsh në zemrën time.
  Edhe pak kohë do të jetë i jetueshëm
  ky vend ku flaka s’ka e s’ka të sosur
  në vijën e hapur për në ish-histori.

  Gjallë ende në shpirt, prandaj të turpëruar
  nga fytyrat tona kaq të pandryshueshme.
  Si do t’ia bëjmë me dashurinë tonë?
  Në cilën gjuhë do fshihemi,
  në ç’dialekt do duhemi?

  Në çdo pasqyrë
  na vështron mëkati.

  1995


  2-Të ikësh e të vish

  Të ikësh e të vish – kjo është çështja.
  Të mungosh dhe askush të mos vuajë për ty,
  të prekësh botën tjetër dhe të kthehesh.

  Këtu ti ke harruar të luash,
  Të vjen keq të hash,
  të dhëmb të flasësh.
  Ti ke qenë atje dhe je kthyer
  para pak çastesh.

  Shpejt, shpejt se drita e mbrëmjes
  po shuhet në muzgun banal!
  Mendimet hyjnore të botës
  vriten në tokën e sotme.

  Tani jemi prapë të barabartë!

  Verë 1995


  3-Kalimi

  Në rugën për Lezhë, natën vonë,
  duke u thyer mesnata, epoka,
  Syri im, shpirti im
  pret e mbledh
  rrugë të përlotura.

  S’do të kem të bëj më meTiranën,
  me errësirën prapa,
  Nisja nuk ekziston,
  Nuk ekziston vazhdimi.
  Ka vetëm zhvendosje
  Dhe ndoshta mbërritje
  Në një tjetër rilindje.

  Minutat e kohës, shekujt e shpirtit
  Në sinkron rrotullohen dhe rrahin në zemër,
  Fshtra të heshtur përçark dhe nata që përpelitet
  sikur po lind një natë tjetër.

  Do të arrijjmë diku,
  Do të kalojmë matanë
  Shtatëdhjetë kilometra dhe pafundësi,
  Të lirë makinë duke e lenë
  në terr e yllësi…

  Kalimi u bë, po tani çdo të jetë?
  Shpirti më thotë: mos u kthe, mos u nis!
  Poshtë është përseritje, lart është mërzi
  Dhe besoj asgjë, asgjë midis.

  Qershor 1998


  4-E vazhdueshme

  “Kur bie ora katër e mëngjesit
  unë nuk jam veçse një fantazmë”
  Fitsxherald

  Çdo natë unë vdes
  pa pendesë, pa kujtime.
  Por në mëngjes
  fantazma ime ngrihet,
  truri ngadalë mbushet me gjykime,
  Dhe s’mbaron kurrë,
  kurrë s’mbaron
  as kjo jetë,
  as ajo jetë.


  5-Vetmia e saj

  Vetmia e gruas sime
  është sinjifikative
  në vitin në vazhdim
  në moshën dyzet vjeç.

  Me të rënë mbrëmja mblidhet si mjellmë,
  Ka shumë frikë, shumë dhimbje në sy.
  Unë e kuptoj: me një bishë të egër
  kufizohet vetmia e gruas sime.

  Vetmia e zbrazur, vetmia vetmitare
  e gruas sime në vitin në vazhdim,
  vizitohet natën nga pemë të përgjakura,
  toka të rroposura, det i rënë përmbys…

  Pastaj vinë me radhë fëmijë që ngjallen
  në prehrin e burrave dhe kërkojnë sisë.
  Miliona shenjtorë me lot nëpër faqe
  dalin nga pendimi njerëzor.

  Vetmia e gruas sime zgjohet.
  Është ditë, bota s’ka lëvizur nga vendi.
  Gjithçka duket normale në vitin në vazhdim,
  Vetëm këpucët e mia s’po mbushen me mend,
  Prapë ia marrin vrapit duke u lidhur rrugës.

  korrik 1996


  6-Dhimbja nuk ka meshirë

  Marçelo Mastrojanit

  Nganjëherë vij dhe unë nga një planet tjetër
  ta banoj përkohësisht këtë tokë, këtë gjuhë.

  I shoh, i njoh njerëzit e racës.
  Ikin e vinë me dorën në faqe,
  duke mbledhur rrugës
  plagët e padukshme.

  Por dhimbja nuk ka mëshirë.
  Nuk i fal ajo vizitorët
  që vinë ta marrin
  në një copë zemër…

  Marçelo Mastrojani vdiq në Tokë.


  7-Rruga “Prever”

  Rruga “Prever”. Tetë e tetë gjashtëmbëdhjetë…
  Po gjashtëmbëdhjetë e gjashtëmbëdhjetë sa bëjnë?
  Nuk bëjnë asgjë gjashtëmbëdhjetë e gjashtëmbëdhjetë,
  Sidomos nuk bëjnë tridhjetë e dy,
  Në asnjë mënyrë.
  Ende jo.
  Dhe më tej,
  Gjithë këto vite,
  Zhak Prever s’ka lëvizur nga vendi,
  Parisi prapë e prapë në mëdyshje:
  Ikën, kthehet, ikën, kthehet,
  Nuk di si t’ia bëjë,
  Nuk di nga t’ia mbajë,
  Në një anë monedha unike, Mahstrihti,
  Barbara e lagur qull në anën tjetër,
  pa asnjë shpjegim, shkrehet në dënesa.

  Si ikën koha!
  Si nuk ikën koha!
  Më gjatë se çdo gjë unë kam jetuar.
  Vetëm unë nuk jam ai që kam qenë
  dje, pardje…-
  Vetëm unë kam ndryshuar!

  Të tjerët ta marrin në dorë
  Shqipërinë e vrarë
  me gurë qiellorë.
  Dikush duhet të qajë atje dhe sa kohë
  lotët i kam ende mu në grykë,
  i dal unë zot edhe njëherë vajtimit.

  Paris, maj 1999

  *Barbara- personazh i një poezie të famshme te Preverit


  8-Të bukurat ikin

  Të bukurat ikin, kështu e kanë zakon,
  Nuk i mban vendi, as ne.
  Në qytetet e botës me gidë në dorë
  humbasin shpesh, përgjithnjë.

  Emrat e tyre shqiptohen ndryshe.
  Pamja e tyre gjithashtu është tjetër,
  Janë shumë të zëna duke ndjekur oraret,
  A duke u ikur akrepave.

  Por nganjëherë, kur rastësisht,
  ndalen diku të mbushen me frymë,
  Ylli i tyre shndrit disa sekonda
  me një dritë të harruar
  që nuk emërtohet.

  Më ndodhi mua në Paris,
  isha vetëm,
  në Sharl De Gol d’Etoile, afër metrosë.
  Më jepte shenjë një vizllim i butë
  nga ana e flatrës…

  E pashë Veronikën pas kaq kohësh,
  Në terr… përtej… po puthej me mua.

  Paris, maj 1999


  9-Ndryshime…

  Akoma gjallë në rrugën për Lezhë,
  mes kujtimesh të panjohura,
  mes kujtimesh të vdekura.
  Përskaj të njëjtit det
  dhe maleve të njëjta.

  Mirë ia kanë bërë dashurisë sime!
  Tani nuk e ruan asnjë gur, asnjë dallgë.
  I tepërt shkoj rrugës, endacak dhe në pritje,
  më i vogël se im bir,
  më i vjetër se im atë.

  Akoma gjallë në Fildanë, në kullë,
  kthyer s’di kur,
  zgjuar në torturë.
  Pulat e rosat tremben,
  Nuset e orët çmenden.
  Prindërit e mi të urtë –
  fëmijë, tamam fëmijë,
  bëjnë kryqin e shkojnë
  të ndezin një qiri.

  Kohët u hallakatën,
  veç kajsia e kopshtit
  lulëzon si më parë…
  Nuk shkon, diçka është prishur.
  Akoma gjallë Edi,
  Gjallë Iliriani-
  i prekuri i radhës
  prej Afërditës.

  Pranverë, 1996


  10-Revolucioni

  Në fushë të nderit
  mijëra pemë ranë,
  Shumë porta u mbyllen
  me ferrë e me vaj
  O, çfarë qimiteri
  Dhe çfarë mërize,
  Dhe sa pak dhimbje
  Përballë kësaj flije.

  Ne, po ata
  Gjallë dhe fitimtarë!

  Shkoi revolucioni.
  Vështrimet shëtisin
  mbi plagët e rrugëve
  në tokë të djegur.
  Dy duar të holla
  më kot mundohen
  të vëne në punë
  dashurinë…

  Ne besë na preu
  Revolucioni!

  Qershor, 1995

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË