More
  KreuLetërsiBibliotekë"Zonja asnjeri dhe zoti askurrkush" poezi nga Agron Tufa

  “Zonja asnjeri dhe zoti askurrkush” poezi nga Agron Tufa

  Kam një ide të ndarë përgjysëm

  Kam një ide të ndarë përgjysëm,
  ide të ngulmët.
  Gjysma e saj është e mysët,
  gjysma e lugët.

  Jam gati të vdes për njërën gjysëm.
  madje dhe verbtas.
  Për gjysmën e lugët, gjysmën e mysët
  dhe anasjelltas.

  Kjo nuk përbën asfarë kundërvënieje,
  sido të jetë rasti.
  Krejt qenia ime është kundërvënie
  e çdo grimëçasti.

  E vërteta në do të bashkëjetojë –
  ka kushte komploti.
  Dy gjysmat idesë le t’i bëjnë rojë
  tek unë, i ploti.

  2017

  Pamjaftueshmëria

  shiu është për të gjithë:
  fatet janë të ndryshme.
  zhurma e ekspresit të kafesë
  i përbashkon një grimë
  këto arabeska gjaku njerëzor
  që kundrojnë përhumbur pas qelqesh
  shqelmat e ujshme të kalit hapësinor.

  tokë, o rrafsh i së tashmes…
  fat, o fytyrë e së panjohurës…
  ëndërr, o stacion kalimtar trenash…

  ajo që qëndron,
  ajo që do qëndrojë –
  (dhe duhet të qëndrojë)
  është pikëpyetja shtegtare
  mbi thekse emocionale
  të njëfarë kuptimi,
  të njëfarë pandehme,
  të njëfarë shprese a ëndërrimi
  në kontekstin e përkohshëm të universit
  me prenka efemere shirash.

  mendimi e shtyn gojën të hapet
  dhe ndjen pamjaftueshmërinë e vet
  për t’u shprehur.

  E përditshme

  S’diskutohet më ngasja, instinktet e ngasjes.
  As vrasja vetë, por rituali i vrasjes.

  S’diskutohet as mllefi, format e urrejtjes,
  por mbytja e ndërgjegjes nga tenja e brejtjes.

  Në performancën publike të Meshës së Zezë
  thelbi satanik ushtron delikatesë.

  S’ka patur e Keqja ushtarë kaq besnikë
  të stërvitur në frontin e saj estetik.

  Mes terrorit real e terrorit verbal
  përpunohet stili vrastar epokal…

  2012

  Motivi

  krejt çka më nxit me kërkue
  asht ekzistenca e një vazoje
  të strukun diku, n’terrinën e butë
  të pakujtesës sime.
  nuk di pse u spraps në kujtesë.
  nuk di pse u msheh në pendesë.
  nuk di me ç’farna e lashë,
  as pse u nguta me dalë jashtë…

  por koha e kthimit në shpi
  e tjetërsoka njeriun:

  kështu na u kthye i bombarduem
  ndër pezhishka përvojash një natë
  leopold blumi – o me dreqin, o me të birin –
  dhe të dy, mandej, nuk njohën
  vedin në pasqyrë,
  por surratin e shtrembnuem t’shekspirit.

  Kështu ta qet gjuhën realiteti i ri,
  që ka zavendësue vazon.

  Historitë e atyre që s’janë

  Historitë e atyre që s’janë
  zgjohen bef një ditë, marrin frymë,
  bëhen saora erë, erë e fortë,
  na shpupurisin, trazojnë,
  bëhen furtunë e çmendur,
  na shkepin si gjethnajë degësh
  e si rrymë konvekse na ngrenë,
  na hapërdajnë në qiej të enjtur,
  na përndjekin, fshikullojnë,
  na dëbojnë shtigjesh të verbër
  ku na mbulon lluca, llurba,
  dhe ashtu, të kalbur, gërbulur,
  nuk e gjejmë më rrugën e kthimit.

  Në historitë e atyre që do vijnë,
  prej dherash ku jemi shkapetur
  do të ngrihet masa jonë e varrosur.

  Por as ata nuk i pret fat më i mirë…

  10.03.2017

  Bloja e hollë e përditës

  Sekretesh vogëlane, djajsh çikërrimtarë –
  larg turmës me farisej babëzitës,
  ti thur prikën tënde me margaritarë –
  blojën e hollë të përditës.

  Ditën që engjëjt braktise përfare –
  humbe këtu, diell midis hithrash.
  Netët vezullore – varg me rruazare –
  tingullin e shuajnë në fajanca ditësh.

  Plot me ingranazhe sahatesh të vegjël,
  koha end paprâ pëlhurën magjike.
  Ç’do vdesësh me mua, imcake, o thnegël!
  E denjë për tablo mikroskopike.

  U ndave nga engjëjt sogjetarë të dritës
  të ngjërosh misterin, që këtu të vret.
  Prej tij del bloj’ e hollë e përditës…
  Po kush e mbrun me të veten e vet?

  shkurt 2017

  Diç e pezullt heq shpirt…

  rrebeshet e breshërave të majit rinisën…
  kërcet butë faqja poroze e dherave kaf.
  sumbujt e bardhë e të fortë shkartisën
  zhurmën e shkrimit në shaptilograf.
  diç e pezullt heq shpirt mbi klaviaturë,
  kërkon një shtrofkë të errët në dhomë,
  po atë shtrofkë s’ka për ta gjetur kurrë…
  përhapet një aromë bukëvaleje e pjekur
  në flegrat e mbushura me athtësi gjaku.
  ndihem si të isha një televizor i vdekur,
  i flakur shtrembër, në skaj të një parku,
  por me det të verbër para shtrëngate.
  përfytyrimi përvidhet. erë mes hatullash.
  qafa e tendosur struket mes shpatullash
  sikur ta priste një mill i gatshëm shpate.
  një dorë e padukë, me finesë e me sqimë,
  gris velin e bardhë të avujve të shregullt.
  tonzura e një kodre shfaqet një grimë
  dhe zhytet sërish si murgu në mjegull.
  nuk breshëron më. të parët, skërfyell,
  spikasin qiparisët dhëmbaçë të kreshtës.
  mandej, saora, përshkënditëse nën diell,
  të dubluara vërshuan vreshtat e vdekjes.

  Qershor 2016

  Peizazh

  një fllad i përzhitur shkrumbi lëpin hamulloren.

  fluturojnë ulët stërqokat dhe një langua
  sulet shigjetë pas tyre.

  mandej
  miliona pikëpyetje asgjësuese shiu
  ngulen marrafrymas.

  ia mbytin fushës përgjigjet.

  Agron Tufa, portret nga Bujar Kapllani

  Kthimi

  Kthente poeti në shtëpinë atërore
  pas motesh të shumtë mërgimi.
  Frynte erë, erë e çmendur.
  Kurorat e pemëve i përkulte fort
  si krenja të pabindura
  pa ia dalë t’i ngjeshte përtokë.
  Krifa të shpërvjela gjethnajash
  tregonin pushin e prapëm të gjetheve
  si astarë të atllastë xhaketash.
  Diçka po ndoshte me shtëpinë,
  diçka, të cilën poeti e sodiste
  majë sukës ku kishte stepur –
  jo fort larg: një dorë burra,
  farefisi, me gjasë,
  kishin hequr tjegullat e çatisë,
  e tash po shkepnin kafazin,
  kafazin e drunjtë të brinjëve –
  trarë, cungalë, kulmakë –
  fije-fije. Bash atëherë,
  përnën çati, përposh, braflluan,
  u ngritën në ajër qindra flatra,
  vërshuan jashtë në krahët e erës.
  Elipse të bardhë vërtiteshin mizëri
  përreth shtëpisë, në oborr,
  mbi çatitë e tjera, kurorat, rrugët,
  ngecnin midis gjethesh, gardhesh –
  tërë lagjja u mbulua me kësi flatrash.
  Mandej nisi një shi i dendur, imcak,
  me pika të dendura si rruaza çeliku –
  dhe flatrat e bardha zunë të shkrehen,
  të ngjeshen përtokë, të vishen gëmushave,
  në kopshtie, porende ferrash, vija uji.
  Dhe vetëm njëra syresh, me krahë –
  me gjasë, më të fuqishme se tjerat,
  çau ajrin, mbërriti, u plandos
  pa frymë ndën këmbët e poetit.
  Sikur dha shpirt. Ishte një fletë.
  Një nga mijëra fletët e shkruara
  me vargjet e hershme
  të kohës së trishtuar të djalërisë…

  14.03.2017

  Trishtimi

  mustaqedredhur
  e kacadrê
  ia beh trishtimi
  e rrjedh me rânë
  rrëké-rrëké
  çdo grimë gëzimi.

  Po ndaj të gdhirë –
  larashë nën shi
  flatrojmë çative;
  trishtim’ i njelmë
  shkund kripë të thatë
  në fund të syve.

  Na ngushëllojnë
  pezull n’ajrí
  hamendje t’rrasta;
  kafshojmë tërbimthi
  në lartësi
  duar të zbraz’ta.

  2016

  Marshi i vdekjes

  Ky vend popullohet më shumë me të vdekur;
  Me të vdekur të lashtë, me të vdekur të rinj:
  Janë të vdekur qytetesh me brengë të thekur-
  Dhe të vdekur fusharakë e të vdekur – barinj.

  Një popull të vdekurish gëlon kësoane;
  Të vdekur qyshkuri, të vdekur tani…
  Çfarë i mban gjallë vallë, çfarë kambane
  I mbledh dhe i derdh nëpër rrugë mizëri?

  Të vdekurit ngatërrohen pa pra midis vedit…
  Po kush këtë makth do mundë ta zgjidhë vallë?
  Vdes ngapak dhe shpresa tek të vdekurit e shtetit –
  Më shumë gjysmëvdekur, se sa gjysmëgjallë.

  Të vdekurit e lashtë nuk gjejnë dot paqe
  Nga të vdekurit mbi dhe, që ngrenë pallate
  Mbi eshtra fëmijësh, mbi plazmën e ardhme,
  Mbi truallin që zhytet përditë në mëkate.

  Dhe ngrenë rebelimin të vdekurit e vjetër,
  Braktisin qimitret, mallkojnë me tërbim
  Të vdekurit e rinj, bastardë, kokëngjeshur,
  Dhe kthehen qimitresh të pangushëllim.

  Ky marsh i të vdekurve nuk paska të sosur,
  Me shenjat e tyre, me këngët, me shkrimet,
  Që shuhen, rishkruhen dhe mbesin vulosur
  Prej bëmave të tyre, gjithsej, vetëm krimet…

  Të vdekurit tanë s’e dinë që kanë vdekur
  Dhe s’gjendet i gjallë vdekësinë t’u provojë;
  Kësoane të gjallët kanë ngrirë të mekur
  Nën grushtin e vdekjes që kthen në rrënojë

  Lotët, kujtimet, atë shpresë të pakët
  Që gjallë mbet dëshirash në urna, saksi…
  Të gjallët tash janë, ah, kurme të vakët
  Kufomash të gjalla, nxjerrë në liri…

  2015

  * * *

  nimfa përballë shkërmoq kallirin e kohës,
  shkërmoq kokrra lumturish të tabuizuara
  me llërë,
  me kofshë,
  me gjinj të njomë
  nën bluzë,
  me buzë,
  me njomë
  gjestetrazuara,
  grimasë e pozë,
  me faqet rozë
  me gropë,
  me ylberë të plotë
  vetullash korb e sy
  qerpikëgjatë,
  me korp si shlligë në vapë
  e flokë – grunajë në fllad –

  aty, në tavolinë përballë,
  nimfa-koketë –
  statujë rrjedhëse,
  plotë jetë –
  krijesë fërfëllitëse e Rodenit –
  flutur në oxhak,
  që ndjell në flakë
  pa u djegur vetë.

  kalliri i kohës shkërmoqet…
  luksi digjet në trill.
  nimfa-koketë largohet.
  kapakët e syve i mbyll
  dhe ndjej:
  universi ul qepenat
  buzë një honi,
  të cilin kam frikë
  ta shoh trullosur
  nga bedenat.

  Moskë, tetor 1995

  Nokturn XXIV

  Kjo botë e mbyllur nga skaji në skaj –
  molusk me buzë të puthitur –
  e fsheh të fashitur rrëfenjën e saj
  të endet në rrathë të nemitur.

  Ne rrekemi t’i qasemi në dhjetra versione,
  ne pjekim në mendje hamendje të befta,
  dhe mpikset enigma në ekuacione,
  dhe hesht në thurimat e saj të sedefta.

  Shigjeta e kohës nuk është lineare.
  Lotët e djeshëm, sot janë të ndryshëm.
  Historia është shapi i shpirtit vetanak –
  Qenie me cak të perëndishëm.

  2012

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË