More
  KreuLetërsiBibliotekë"Variant për ditë të verbër" poezi nga Arben Velo

  “Variant për ditë të verbër” poezi nga Arben Velo

  Alfabet i bletëve

  Ngatërruar Prilli në pjalmin e luleve
  është bërë lot bletësh..
  Unë lotin e bëj orë të mas trishtimin
  e të bukurës paemër.

  Një çurgë bletësh po gumëzhijnë
  në kosheren e syve të mi.
  Poshtë barkut të tyre, si Odisea dikur
  pres të bukurën dhe rri…

  Dhe nis të shkruaj me thumbin e bletëve
  ca gërma të pashpikura i gdhënd
  çdo thumb bëhet shkrepse, të ndez qirinjtë
  e gërmave të emrit tënd!


  Variant për ditë të verbër

  Tërë ankth ngjan qyteti, s’di si ta qetësoj
  Nga një grusht zogjsh, është një zog më pak,
  qaj moj dita ime me zërin e ngjirur
  dalë nga fyti i kësaj çafke të vrarë.

  Më ngeci dhimbja brenda fytit
  si manaferrë e papjekur ende
  Cili shënues gjeti terrin për të të vrarë
  në botën e vrarë prej njerëzve?

  Në sytë e të verbërve të krijuar prej nesh
  Cafka e vrarë mbi bar
  vesh nallane prej resh…


  Gjyshja prej Hëne!

  Kërcasin shirat e Prillit
  si menteshat e baules së gjyshes.
  Pafka e sheqerit është bërë një hënë
  racioni që gjyshja prej kohësh s’më ka dhënë.

  E mira ime e kthyer në Hënë …
  dritë e kursyer,
  brerore më rri mbi kokë…
  kërcasin menteshat e baules së qiejve
  derdh gjyshja prej hëne, sheqer mbi tokë!


  Simboli

  Me një kokërr gruri në sqep
  dhe kujtime brenda gushës futur
  Një harabel krahëhapur kërkon
  një harabele të bukur

  Deri dje gruri ishte qeshje stine
  tek hidhej nga sqepi në sqep
  Sot u blua lot,nën një gomë makine
  e ardhur si një i zi ortek

  Dhe befas kokrra e grurit, u kthye
  nga ushqim, një dhimbje e tejmbushur
  loti i zogut, në dy pjesë e ndau
  një vijë fati, përmes e këputur

  Njerëz,nëse shihni harabela rrugës,
  kërkojnë një tempull, si pelegrinë
  falen para kokrrës së grurit
  me cijatje që përkthehen “Amin”!


  Ikja jote

  Ike, Unë ngela bosh si gropat prej dheu
  të braktisura anës Përroit të gjakut,
  Dy- tre lëkura më ranë, u bënë baltë vapem
  për të mbështjellë plagët …

  Na zunë puthjet nën vete këtë dimër
  si zënë dherat nën vete gropat në mjegull
  Njëzetë gishtat tanë fluturojnë kah njëri tjetrit
  e kthehen në tufa me gerguj te egër…


  Vdekja e Lamit (ruajtesit te buajve ne Divjakë)

  U kyçe në syrin e Buajve
  Lam..
  Për të zotin
  në varr e kthyen syrin që qan…!


  Etyd

  Po ndez llullën e zjarrtë trëndafili
  në syrin e një vajze të qeshur
  Në mangallin e kuq të tij
  nëntë rrathët Ferri ka ndezur?


  Elegji për një rrap.

  Ky dimër i pa ardhur,
  do të jetoj,
  sa një qiri,që e ndez lamtumira
  e një rrapi.
  Njëqind vjet më pare,
  Pemës,
  mbështjellë me dhera,
  si foshnjë kërthinj,
  qerrtarët i këndonin ninullë
  legjendën e Ali Pashës.
  Trupin ia sollën në Fier
  rrënjët ia lanë në Janinë.
  Njëqind vjet toreadoret e erërave
  fshehur pas dimrave
  e goditën deri në dhimbje.
  Një ditë,
  në breg të Nëntorit, i tretur
  Ai ra dhe u këput mbi supin tim
  nën një qiell
  si mizanskenë e Traviatës.
  … çdo dimër kur më lutet të vdes
  trupin ka në Fier
  këmbët në Janinën e Ali Pashës.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË