More
  KreuLetërsiBibliotekë"Shën shiu", cikël poetik nga Elida Buçpapaj

  “Shën shiu”, cikël poetik nga Elida Buçpapaj

  shiu i verës

  shiu i verës
  dush i ngrohtë
  i vrullshëm
  të ngjitet mbas trupit
  e të rrëmben me vete
  dufshëm

  shiu i verës të deh
  si vera gjakun ta vlon
  kur vjen nga dielli
  i nxehur ethesh
  gjithë duhma
  krijon lumenj gjethesh

  shiu i verës
  vjen i dehshëm
  ky kalërues resh
  i pa mehshëm
  kur shfaqet papritmas
  në një skenë teatrore apokalipsi
  me armë letale
  duke bërë sa hap e mbyll sytë
  dete e oqeane me petale

  shiu i verës
  dush i ngrohtë
  i vrullshëm
  rrëmben me vete
  gjithçka
  që do
  dufshëm

  shiu lag shiun

  shiu bjen
  mbi shi

  shiu lag
  shiun

  shiu i tashëm
  bjen
  mbi gjurmët
  e shiut
  të pakmëparshëm

  shiu i pakmëparshëm
  fshihet
  pas gjumëve
  të shiut të tashëm

  shiu i tashëm
  ia fshin
  gjurmët
  shiut
  të pakmëparshëm

  shiu i pakmëparshëm
  bëhet
  shi i mëparshëm
  i shkuar
  i tejshkuar
  i paskajshëm

  shiu i tashëm
  bëhet fill shi
  i pakmëparshëm
  i mëparshëm
  prej shiut
  të ardhëm
  që bjen mbi
  shiun e tashëm
  dhe lag
  shiun
  e pakmëparshëm

  shiu i ardhëm,
  i tashëm,
  i pakmëparshëm,
  i mëparshëm
  i shkuar
  i tejshkuar
  i paskajshëm

  është shi
  që bjen mbi shi

  është shi
  që lag
  shiun

  sytë e shiut

  sytë e shiut
  e shohin të gjithë
  botën mbarë
  pa kufij
  nga njëra hemisferë
  tek tjetra

  sytë e shiut
  futen thellë në çdo skutë
  aty ku nuk futen dot
  sytë e njeriut
  në trupin e pyllit
  në trupin e zjarrit
  në trupin e oqeanit
  në trupin e vullkanit

  sytë e shiut
  janë infiniti
  që nuk lënë hollësi
  pa parë
  për të zbuluar
  të panjohurën
  në infinit

  sytë e shiut
  e përpijnë
  universin
  kur mbizotëron
  ngjyra gri e hirit

  sytë e shiut
  kuriozë e
  shigjetues
  fiksohen
  pas dritareve
  atje ku bota fshihet
  prej syve të shiut

  sytë e shiut
  pëlqejnë përgjumjen
  pas dritareve
  duke kundruar
  etshëm
  botën njerëzore

  atëher’ sytë e shiut
  bëhen transparentë
  dhe e ëndërrojnë
  sikur të mbeteshin të fiksuar
  në dritare përgjithmonë

  sytë e shiut
  janë ngjyra ngjyra

  kur sytë e shiut
  qendrojnë
  në sqepin portokall
  të mëllenjave
  është pranverë

  kur sytë e shiut
  kryqëzohen
  me sytë e diellit
  shfaqet ylberi

  kur njerzve u rigon
  shi prej syve
  e kur nga sytë e shiut
  rrjedhin lotë
  në këtë çast
  njeriu e hedh tutje ombrellën
  e sytë e shiut
  depërtojnë
  përtej rrobave
  përtej lakuriqësisë
  ateher është
  një moment
  i rrallë kur
  njeriu dhe shiu
  shihen
  sy për sy
  me njëri-tjetrin
  sikur të ishin të dy njerëz
  apo të dy pika shiu

  zani i shiut

  zani i shiut asht
  me plot variacione
  për violinë

  e keni nigju zanin e shiut
  kur fishkëllon si gjarpni
  në gëmushë
  tuj lujt kukamçefti me rrfetë ?

  po kur
  trokon si treni që të sjell
  në qytetin e lindjes
  zbrazun nga banorët
  e i banum veç
  prej shiut?

  zani shiut
  asht i zemrum
  kur i qëllon
  dritaret me guralecë

  pastaj paqtohet
  bahet i përgjumshëm
  pastaj zbutet
  bahet si qingj
  s’i nihet zani
  atëher’ shiu asht
  kopshtari që e mbush vetminë
  tuj ledhatu fytyrat e luleve
  e gishtat e barit

  kur shiut si ndihet zani
  asht herë herë i gzumë

  kur shiut s’i ndihet zani
  dhe me orë kilometrike
  rri i veshun me veladonin e
  heshtjes
  i varun gërmuq
  kremastarëve të reve
  atëher dijeni
  se asht tuj kajt
  pa za
  mbi varret e atyne
  që i kish pas njoftë
  dikur

  kur shiu qan
  me za
  pandalshëm
  me za shiu
  me e ndigju të gjithë
  atëher’ asht një çast
  kur shiut i vjen me folë
  fjalë të njeriut
  në të gjitha
  gjuhët e botës
  për me e tregu
  vuajtjen e njerëzve
  në ndarjen
  e fundme

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË