More
  KreuLetërsiBibliotekëRexhep Ferri: Renesanca e zezë

  Rexhep Ferri: Renesanca e zezë

  1.

  Për famën njerëzore, në kujtesën tonë, është një lexim.
  Njerëzit me pozita shtetërore ëndërrojnë edhe ditën.
  Më mirë se natën.
  Natën i tremb frika ngapak.
  Terri ua prish gjumin.
  Çka është më e rëndësishme në jetë: të jesh i pasur, apo të jetosh e të vdesësh me fytyrë?
  Kjo jetë nuk ka hapësirë tjetër.
  Kur e dijmë dhe nuk e dijmë njeriu a ka vlerë tjetër?
  Ka qenë pak i lumtur, por nuk e di a është ende i tillë.
  Për të zbardhur fotografinë dokumentare, njeriu nuk e kupton historinë më pak se kaq.
  Për ta shpëtuar jetën, për ta ruajtur fytyrën, çka është më e rëndësishme në jetë.
  Kur liria nuk ka hapësirë lirie.
  Mund të kërkojmë e të mos gjejmë pse jemi e ku shkojmë.
  Për të përfunduar mirë, nuk di çfarë të them.
  Asgjë nuk ka kuptim.
  Jeta është kuptim.

  2.

  Në Sheshin e Qytetit çdo ditë kërcet tupani.
  -O milet!
  Të shohim, apo jo?
  Sytë i kemi.
  Çdo gjë ka marrë fund!…
  Copat e qiellit të shtatë po na shoqërojnë.
  Ato ende luftojnë për liri.
  Ajo liri nuk është liria që e kemi pritur.
  Mospërgjegjësinë nuk e kap asnjë ligj.
  Deshëm apo nuk deshëm, maskës së zezë bizantine për Ballkanin e evropianizimin, veshët e gomarit i dalin.
  Kjo meritë është krenaria e atyre që nuk janë askund.
  Borgjezinë e pasluftës që nuk ishte askushi duhet ta kemi parasysh.
  Duhet ta kemi parasysh këtë nivel kaq të lartë të ëndrrës mashtruese që nuk e kemi pasur kurrë.
  Mes budallenjve jetojmë me dëshira të çmendura.
  Vetëm hapësira e durimit përpiqet ta kuptojë fundin.
  Dy mijë vjet ia kemi futur gjumit.
  Harresa është lezeti i gjumit.
  E dimë mirë se Zoti nuk i përdor këto fjalë.
  Ai është i madh.
  Kërkon fjalë.
  Dhe, e dyta, deri sot hapësira trishtuese flet se si na i kanë marrë me dhunë pesë krahinat e atdheut.
  Me nëntëdhjetë e nëntë për qind humbje.
  Ku do të na çojë rrëfimi?
  -Jeta është lëvizje, – ka thënë Aristoteli.

  3.

  Fytyra e njeriut me maskë çka paraqet?
  Përsëritja është në shërbim të frikës.
  Sot nuk dihet çka është rrenë e çka është e vërtetë.
  Në këtë pikë nuk ka ndalesa të tjera.
  Përtej vetvetes nuk shkohet.
  Njerëzit nuk e prishin me pak qetësinë.
  Dhe, nuk e teprojnë më shumë se shumë.
  Nga përvoja fisnike e harrojmë poshtërsinë.
  Shpesh ky qëndrim kushton e kushton.
  Jeta është jetë e jo leckë.
  Pse të mësohemi e të jetojmë me vetminë.
  Urrejtjet shpesh po ia zënë vendin njëra tjetrës.
  Njeriu nuk më frikohet nga ndërgjegjja.
  Mospajtimi është luftë e humbur.
  Ku është e ardhmja.
  Le të dihet.
  Ideali estetik nuk ekziston.

  4.

  Kemi shumë nevojë për lirinë.
  Hapësirën e saj kurrë nuk e patëm të njohur.
  Një njeri, patriot-mashtrues tha:

  • Kush është i zoti le të del e të thotë: kështu nuk shkon!
   Gjatë çdo lufte e pas çdo lufte asnjëherë s’do ta harrojmë se mashtrimi është një çmenduri, e bukur.
   Pa dyshim: mashtrim.
   Me një dritë artificiale harruam krejt çka kemi ditur për historinë.
   Falë Zotit, mbetëm të gjallë.
   Me frymën e kohës i kishim të qeshurën dhe seriozitetin.
   Dy jetë të ndryshme në një kujtim.
   Bëhuni të padukshëm.
   Të paprekshëm.
   Jeta nuk kuptohet me fjalë.
   Sytë i kemi që të shohim e që të korrigjojmë dëshirat e natës pa gjumë.

  5.

  Nga po fryn era e çka po presim, nuk e dijmë.
  Njëra nga pyetjet mund të jetë kush po na prinë dhe ku po shkojmë.
  Kështu nuk shkon.
  Asnjëherë jetën nuk e kemi përjetuar seriozisht.
  Pse nuk ndihemi mirë me njëri-tjetrin, jeta kurrë nuk ka qenë fajtore.
  Me dyshimet e zeza.
  Me simbole të rralla.
  Njeriu i pafytyrë, me merita e pa ndershme mburret.
  Nëse rrugaçëria është vlerë çka mund të presim nga rrugaçëria.
  Fytyrës çdo ditë e më shumë po ia qesim maskën fytyrës.
  Si ta drejtojmë e si të sjellemi kur na ofrohen njerëzit sojli me maskë.
  Pas një rishikimi rreth vetes u ndala.
  Shikova hënën.
  Ajo qeshi.
  Errësira foli për sjelljet e njerëzve.
  Zjarri që na priste në terr për një fjalë goje i mbylli sytë.
  Në mes të natës, reagimet i kishim të trembura.
  Për renesancën e zezë për renesancën e zezë.

  6.

  Një burim i energjisë artifikicale është shija e kohës së ardhshme.
  Me sytë e pabesë.
  Ata që i njohim dhe ata që nuk i njohim, zërin e fjalës e pyesim: çka të bëjmë me dashurinë?
  Lojërat nuk kanë kufijë.
  As drita artificiale nuk ka bukuri natyrale.
  Mos u përpiqni ta kaloni kufirin.
  Çfarë do të bëhet nuk e di.
  Koha po ndryshon.
  Për mirë, apo për të keq.
  Nuk e di a do ta njohim dhe a do ta kuptojmë se sa kemi qenë naiv.
  Mos merrni zjarr.
  Bota do të vazhdojë si më parë.
  Ne nuk e shohim veten se po ndryshojmë. Me buzëqeshje, duke qarë e duke u qeshur, nuk e kishe kornizën e kujtimit.

  7.

  Kush është trim le ta dijë: a ka apo s’ka Zot!
  Duartrokitjet kujdesen që të mos shkojmë më larg.
  -Fol! – tha një i pafytyrë.
  -Çka të them? – e pyeta.
  -Kush jemi?
  -Afroma veshin!
  -I treti është gjuetari!
  Bota është e ndarë në të gjallë e në të vdekur.
  Historia nuk gabon.
  Flet.
  Hesht.
  Harron.
  S’mbeti gjë: as nga fjala komb, as nga fjala mbret, as nga fjala kryeqytet.
  Hasan Jevgu çdo ditë i bie tupanit dhe kërcen vetë.
  S’ka Zot.
  Ka mbret!…
  Ka Zot…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË