More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi të zgjedhura nga Luljeta Lleshanaku

  Poezi të zgjedhura nga Luljeta Lleshanaku

  MISTERI I LUTJEVE

  Në familjen time
  lutjet bëheshin fshehtas,
  me një hundë të skuqur nën jorgan, me zë të ulët,
  gati mërmëritje,
  me një psherëtimë në fillim dhe në fund,
  të hollë e të pastër si një garzë.

  Përreth shtëpisë
  kishte vetëm një palë shkallë për t’u ngjitur,
  ato të drunjtat, të mbështetura gjithë vitin pas murit,
  për riparimin e tjegullave në gusht para shirave.
  Në vend të engjëjve
  hipnin e zbritnin burra
  që vuanin nga shiatiku.

  Ata luteshin duke u shikuar sy më sy me Të,
  si në një marrëveshje kryezotash,
  duke kërkuar një shtyrje afati.

  “Zot, më jep forcë!” e asgjë më shumë,
  se ishin pasardhësit e Esaut,
  të bekuar me të vetmen gjë që mbeti prej Jakobit
  – shpatën.

  Në shtëpinë time
  lutja ishte një dobësi
  që nuk përflitej kurrë,
  si të bërit dashuri.

  Dhe njësoj
  si të bërit dashuri
  pasohej nga nata e frikshme e trupit.


  BERLIN, HOTEL CITADINE

  Është mbrëmje. Jashtë dy-tri taksi të vëna në pritje
  të ndonjë kalimtari që ka humbur rrugën.

  Dhoma është ashtu siç e lashë në mëngjes,
  përveç çarçafëve të ndërruar
  dhe zhurmës së lehtë të shiut që mbi xhama kërcet
  si një tufë lulesh të thara
  kur u ndërrojmë vendin.

  Dhe i njëjti mesazh në sekretarinë telefonike:
  një zë burri, i regjistruar muaj më parë, për një tjetër grua,
  për dikë që është fshirë me të njëjtët peshqirë
  të larë dhe të parfumuar.

  E kthej mesazhin mbrapsht, e dëgjoj disa herë…
  Kryqëzohem si direku me një erë të panjohur
  duke shmangur pyetjen: “Çfarë mund të ketë ndodhur më pas?”

  Më në fund, mund të shtrihem në atë shtrat
  të rregulluar nga duar anonime,
  do të tendosem midis gjërave të mia të humbura
  (pyetjeve që u ngutën të merrnin përgjigje)
  si një fill tregues prej mëndafshi
  midis fletëve të sapolexuara të librit.


  DËBORA E PËRVITSHME

  Në këtë qytezë
  dëbora e përvitshme,
  e mbështetur mbi drurët e rrallë e të vetmuar,
  nuk sjell asgjë të re.
  Ajo nuk është as më pak e as më shumë
  se ecejaket e zakonshme të veteranit
  mbështetur mbi patericën e tij të drunjtë.

  E njëjta histori lufte
  e treguar me qindra herë,
  e njëjta markë cigaresh që i zgjatet miqësisht
  dhe po të njëjtët sy që e përcjellin,
  të errët e dembelë,
  atë dhe goditjen e thatë ritmike
  derisa silueta e tij të zhduket
  midis hijeve të nënshtruara të çative
  dhe pikëlimit të tyre
  tmerrësisht të ngadaltë…


  FËMIJËRIA

  …apo çajniku
  që fishkëllente
  përjetësisht me hundë të zëna.
  Kur jashtë binte borë
  e në oborr
  trëndafilat bënin gjumë fëmije nën mjegull,
  me thonj të ngulur në fytyrë.


  GRUAJA DHE GJIRAFAT

  Gruaja kujton
  se dikur bënte pjesë
  në një familje gjirafash.
  Lëkura e tyre e ngrohtë
  e piqte ajrin si tjegull.
  Fuqia e gjirafave qëndronte te qafa,
  qafa e gjatë dhe muskuloze.
  Vuajtja e tyre ishte po qafa,
  përkulja mbi drurët tropikalë, të shkurtër.

  Peizazhi u fshi një ditë,
  u fshinë kokat, gjunjët delikatë, kurrizet pullalie,
  mbetën vetëm qafat, qafa e pjerrët e gjirafës
  e hutuar midis fletës së bardhë
  si shkallë lëvizëse aeroportesh
  që tërhiqet ngathët mbi pistën e lagësht
  pas ikjes së avionit.


  KOHË SHIRASH

  Edhe pak
  dhe shirat do të kapen me kthetra pas dritareve
  si shpendë të uritur.

  Vijnë nga errësira,
  shfaqen vetëm një çast të shkurtër asteroidik
  dhe pastaj kridhen prapë në errësirë.

  Paqja zbret mbi enët dekorative të bakrit
  ekspozuar mbi muret e bardha të kuzhinës,
  në enët e fërkuara deri në të shkuarën e tyre të largët.

  Shira,
  as të ëmbla e as të njelmëta,
  filozofia asnjanëse e jetës
  që s’ndalet e as nxiton.

  Nga goja e dragoit në një emblemë vikinge
  del frikshëm një flakë transparente
  e bardhë…

  Zjarri i përjetshëm i shirave.


  LIBRA TË VERDHË

  Një kohë që s’ka shumë të vërteta,
  nuk ka as tabu.

  Ndoshta ky libër i verdhë është një nga të paktat,
  ndonëse gjithçka që mbetet prej tij në mendje
  është akti i fshehjes.

  Është vapë. Darka shërbehet me ngathtësi dhe si çdo natë
  në orën e caktuar. Ora kur ne mbulojmë njëri-tjetrin në ekuinoks.
  Diçka e gatuar shpejt, një kokë viçi. Hisja ime është gjuha.
  Thonë se, po të hash gjuhë, gjuha të rritet;
  po të hash syrin, do të kesh shenjë të mirë.
  E nëse ha libra, do të hash veten,
  pak e nga pak, nga qoshet në qendër,
  si makinat korrëse në fermat kolektive.

  Nga kreu i tavolinës vijnë leksione mbi evolucionin,
  “Të fortët vdesin; më të dobëtit mbijetojnë!”
  në një mënyrë krejt origjinale,
  duke mëshiruar lythat me dorë.

  Dhe asgjë nuk e dallon nga një darkë e shenjtë
  ku në porcione të barabarta ndahet buka dhe shpirti,
  të vërtetat e vetme – të lexuara fshehtas
  e të mistifikuara gjatë shkëmbimit
  njëlloj si librat e verdhë.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË