More

  Poezi rumune

  Përktheu nga origjinali Pandi Bello

  Balladë popullore

  Shqerrkëza

  Në kënd të një pllaje
  Në një skaj parajse,
  Ja tek vijnë rrugës,
  Tatëpjetë vaut
  Tre turma me shqera
  Edhe tre barinj.
  Njëri moldovean,
  Tjetri hungurean
  Dhe një vrënçean.
  Por hungureani
  Dhe ai vrënçeani
  Në një fshehtësirë
  Lehtas pëshpëritën
  Në terrin e natës
  Në besë ta presin
  Vllamin moldovean
  Se zili e kanë.
  Për delet e shumta,
  Kaleshet e bukura
  Dhe kuajt e zgjuar
  Qentë e tij besnikë!
  Veç një shqerrkë e butë,
  Leshtore e rudë
  Prej tre ditë plot
  Flet e s’pushon dot
  Bari poshtë s’i shkon
  -Shqerrkë moj e butëza,
  Kaçureledredhura,
  Prej tre ditë plot
  Flet e s’pushon dot!
  Bari s’të pëlqen
  A diçka të dhemb
  Më thuaj çfarë ke?
  -Eh more zot i dashur!
  Kthei delet këtej
  Korrijes së thellë
  Mes barit të lartë
  Hija le ti zerë!
  Zot, o zoti im,
  Qeni angullin,
  Ai qeni trim
  Mbi vëlla besnik.
  Se në terr të natës
  Duan të të vrasin
  Ai hungureani
  Bashkë me vrënçeanin!
  -Moj kaleshja ime
  E vogël dhe trime
  Të jetë se do vdes
  Në një fushë të shkretë
  Thuaji vrënçeanit
  Dhe hungureanit
  Le të më varrosin
  Jo larg prej këtej,
  Në shtrungën e deleve,
  Me ju dua të jem:
  Amanet ju le,
  Këtu afër stanit,
  Qenin ta dëgjoj,
  Fyellin baritor
  Te koka ma mbani.
  Flet me drithërimë!
  Vuajtjet e mia
  Fyelli ti këndojë,
  Dëshirat e mia
  Fyelli ti tregojë
  Era kur ti tundë
  Gjethet në korije,
  Delet kur të mblidhen
  Mua të më vajtojnë
  Me lot dhembshurije!
  Por për vdekjen time
  Kujt mos i trego!
  Së paku i u thuaj
  Se unë jam martuar
  Me një bukuroshe,
  Princeshë syshkruar,
  Dhe në dasmën time
  Një yll ra nga lart;
  Dielli dhe hëna
  Kurorë më dhanë,
  Bredhat dhe selvitë
  Dasmorë i pata
  Prift malin e lartë
  Zogjtë lautarë,
  Mbi një mijë zogj,
  Qirinj pa fund yjet!
  Dhe nëse papritur
  Nëse e takon
  Nënën time plakë
  Me brezin e lintë
  Sytë e saj përlotur,
  Duke më kërkuar
  Ecur a vrapuar
  Në pyet për mua :
  “Kush më njohu vallë,
  Kush më pa ndonjëherë
  Bari mbi të tjerë,
  Prej çarkut i lerë
  Faqezat e tij
  Bardh si qumështi;
  Mustaqja e tij
  Spicë si kalli;
  Baluket e tij
  Pendë e korbit të zi,
  Sytë e djalit të ri
  Dy kokra qershi”
  Ti shqerrkëza ime
  Kujdesu për të
  Tregoi ngadalë
  Se unë jam martuar
  Me një vajzë princi,
  Në një skaj parajse,
  Dhe nënëzës time
  Të lutem mos i thuaj
  Se në dasmën time
  Një yll ra për mua
  Se dasmorë pata
  Bredhat dhe selvitë,
  Prift malin e lartë,
  Zogjtë lautarë
  Mbi njëmijë zogj
  Qirinj yjet ndrijnë!. . .


  Alexandru Macedonski

  Kënga e shiut

  Shiu bie,
  Shiu po bie sa mundet,
  Me shiun që bie më zgjohet
  E vjetra, e reja, çdo dhimbje…
  Gjithçka prej trishtimit mbulohet,
  Shiu bie.

  Shiu bie,
  Shiu po bie sa mundet…
  Më kot kërkojnë këngë të kthjella
  Si lule të lagura vese
  Ata që s’dinë ç’është pikëllima…
  Shiu bie.

  Shiu bie,
  Shiu po bie sa mundet…
  Trupi im si dhe fryma
  Vuajnë të dy në vajtime…
  Jeta kalon ndër ndryshime …
  Shiu bie.

  Shiu bie,
  Shiu po bie sa mundet…
  Xhamat ushtojnë gjëmatare
  Çan në dy copë zemrën time
  Kënga e shiut kobtare…
  Shiu bie.


  Lucian Blaga

  Drita

  Drita që vjen
  të më mbushë zemrën kur të shoh,
  vallë nuk është një stërkalë nga drita
  që u krijua ditën e parë,
  nga ajo drit’ e etur për jetë ?
  Asgjëja dergjej në agoni,
  kur i Papërshkrueshmi lundronte në errësirë
  dhe dha shenjën :
  ‘’Të bëhet dritë !’’
  Një det
  dhe një furtunë e çmendur drite
  u shfaq në çast:
  ishte një etje mëkatesh, dhimbjesh,
  shpirtësimesh, vuajtjesh,
  një etje për jetë dhe diell.

  Po ku u zhduk verbuesja
  dritë e atëhershme – Kush e di ?

  Drita, që vjen të më mbushë
  zemrën kur të shoh – o mrekulli,
  është ndoshta stërkala e fundit
  e dritës që u krijua ditën e parë.


  Unë nuk shkatërroj kurorën me mrekulli të botës

  Unë nuk shkatërroj kurorën
  me mrekulli të botës
  dhe nuk vras
  me mendje misteret, që i takoj
  rrugës sime
  në lule, në sy, mbi buzë apo varre.
  Drita e të tjerëve
  mbyt magjinë e të padepërtueshmes
  fshehtësi
  në thellësi errësire,
  por unë,
  unë me dritën time shtoj misterin e botës –
  dhe ashtu si me rrezet e saj të bardha hëna
  nuk e zvogëlon, por e drithëruar
  zmadhon dhe më fort sekretin e natës,
  ashtu pasuroj dhe unë agimin e përhumbur
  me drithma çudishenjta
  dhe gjithë ç’është pa kuptim
  kthehet në pakuptimësi më të madhe
  në sytë e mi –
  se unë dashuroj
  dhe lule dhe sy dhe buzë dhe varre.


  Po rri në pyll lavdihumbur

  Po rri në pyll lavdihumbur
  zogu i madh i pamundur.

  Qiellin e vogël zotëron
  por asgjë nuk e shëron,

  vetëm vesë nëse pi
  shkrumb prej ylli, bërë hi.

  Gjith’ shikon lart i sëmurë
  tek ai yll përmbi janurë.


  Autoportret

  Luçian Blaga është i heshtur si mjellmë.
  Në atdheun e tij
  rënia e universit varet prej fjalës,
  shpirti i tij ndodhet në kërkim,
  në shekullorin, të heshtur kërkim,
  sot e gjithmonë
  dhe deri tek ato më të fundit kufij.
  Ai kërkon ujin prej të cilit pi ylberi.
  Ai kërkon ujin
  prej të cilit ylberi
  e pi bukurinë dhe mosqënien.


  Poezia

  Një vetëtimë nuk rron
  vetëm, në dritën e saj,
  veçse një çast, aq sa e vonon
  rruga nga retë deri te trungu
  i dashur, të cilin përqafon.
  Kështu është dhe poezia.
  E vetme në dritën e saj
  ajo zgjat sa një vegim :
  nga retë deri te trungu,
  që nga unë deri tek ti.


  Nicolae Labis

  Vdekja e sorkadhes

  Thatësira ka vrarë dhe flladin e lehtë,
  Dielli i shkrirë rrjedh në tokë fshehtë,

  Qielli i zbrazur tretet në zjarrmi,
  Nga pusi kotruvet nxjerrin ujin zi.
  Në pyje veç zjarre, oh zjarret furi
  Flakërojnë të egra në satanikun vallzim.

  Në kodra mes shkurresh nga pas ndjek tim atë,
  Ligsht më gërvishtin bredhat e thatë,
  Fillojmë të dy gjuetinë e kaprojve
  Gjuetinë e urisë në malet Karpat.
  Më dërmon etja,
  Dhe zjen përmbi gurë
  Një vijë uji që te çizmja shket.
  Tëmthat më shtërngojnë fort. Ec si në një tjetër,
  Të madh, të huaj dhe të rëndë planet.

  Presim në një një shteg ku ende po kumbojnë,
  Nga telat e valëve të qeta, burimet.
  Kur të perëndojë dielli, kur hëna të ndriçojë,
  Këtu do vijnë, valle-valle, të pijnë
  Një nga një, të bukurat sorkadhe.

  Kam etje, por im atë më bën shënjë të hesht.
  Ujë marramendës që në kthjellësi valëzon!
  Përmes etjes ndihem i lidhur me qënien që do vdesë
  Në çastin e ndalur nga ligj dhe zakon.

  Po dihat vala si fëshfërimë, lehtë
  Sa e frikshme errësira mbi univers noton!
  Kullon ndër hapësira gjak
  Dhe gjoksin e kam të kuq, sikur
  Duart e gjakosura kam fshirë në kraharor.

  Si në altar digjen me flakë blu fieret
  Dhe yjet midis tyre vështruan gjithë habi,
  Vaj, sa do doja mos vish, mos afrohesh,
  Bukuroshe viktimë e pyllit tim!

  Ajo u shfaq papritur, ndaloi dhe
  Shihte përreth e frikësuar,
  Nga hundët e holla me drithërimë pikoi
  Rrëshqitas uji me rrathë bronzuar.

  Shkëlqenin sytë e përlotur si në vagullim,
  E dija se do vdesë, mes dhimbjes.
  Më dukej se rijetoja një mit
  Me vashën e ndryshuar në sorkadhe.
  Prej lartësish, drita e zbehtë hënore,
  Derdhte mbi gëzofin e e ngrohtë lule qershi.
  Vaj, sa dëshiroj, pushka atërore
  Për të parën herë të gjuajë gabim!

  Por lugjet ushtuan. E rënë në gjunjë,
  Kokën e ngriti lart, yjet duke i vështruar,
  Pastaj e përkuli dhe ja në ujë
  Lodruan margarite të vargëzuar.
  Një zog i kaltër dridhej i trembur midis gjethesh
  Dhe jeta e sorkadhes u ngjit në lartësi
  Fluturoi qetë me klithma si zogjtë në vjeshtë
  Lenë foletë hi dhe në shkreti.
  Më merreshin këmbët, por shkova i mbylla
  Sytë e rrethuar nga brirët, trishtuar,
  I tronditur përmendem kur ati im tha :
  Tani kemi mish!- Dhe fishkëlleu i gëzuar.

  Kam etje – i them tim eti, ai më thotë – pi.
  Ujë marramendës që ngjyrëvrarë valëzon!
  Përmes etjes ndihem i lidhur me qënien që ka vdekur
  Në çastin e ndalur nga ligj dhe zakon…
  Por ligji është i shkretë dhe i huaj
  Kur jeta e vështirë na bën të vuajm’.
  Braktiset mëshira si dhe çdo zakon,
  Kur motra prej urisë dhe sëmundjes lëngon.

  Pushka e tim eti prej tyte tym lëshon.
  Vaj era s’fryn porse gjethet ujem vrapojn’!
  Shkrep ati im lart zjarr frikëtar.

  Vaj, sa shumë ndryshoi pylli mbar’!
  Pa dashur zë me duar midis barit
  Një këmbanëz me tinguj argjendi…
  Prej hellit shkul dhe ve në plloçë im atë
  Zemrën e sorkadhes bashkë me veshkat.

  Ç’ke moj zemër? Kam uri! Dua të rroj dhe dua…
  Ti virgjëreshë, sorkadhe, haj, falmë mua!
  Më flihet. Sa i lartë zjarri! Dhe pylli sa i thellë!
  Qaj. Ç’mendon im atë. Ha dhe qaj.
  Ha dhe shoh në qiell!


  Nichita Stanescu

  Të rinjtë

  Po puthen, ah, po puthen, po puthen
  Të rinjtë në rrugë, në restorante,
  mbi bordura,
  po puthen me rrëmbim sikur ata vetë
  mos ishin veç disa mbaresa
  të puthjes.
  Po puthen, ah, po puthen midis makinave
  në vrull,
  në stacionet e metrove, në kinematografe,
  në autobuzë, po puthen me dëshpërim,
  me violencë, thuajse
  në kreun e puthjes, në fundin e puthjes,
  pas puthjes
  nuk gjendet veç pleqëria e parashkruar
  dhe vdekja.
  Po puthen, ah, po puthen, të rinjtë e hollë
  e të dashuruar. Aq të hollë sikur,
  të shpërfillnin ekzistencën e bukës në botë.
  Aq të dashuruar sikur, sikur
  të shpërfillnin ekzistencën e vetë botës.
  Po puthen, ah, po puthen, sikur të ishin
  në errësirë, në errësirën më të sigurt,
  sikur të mos i shihte askush, sikur
  dielli pritej të lindë
  i dritshëm
  vetëm
  pasi gojët e këputura nga puthja dhe
  të gjakosura
  nuk do ishin më në gjëndje të putheshin
  veçse me dhëmbë.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË