More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Bruno K. Öijer

  Poezi nga Bruno K. Öijer

  Përktheu Qerim Raqi

  Kurrë s’do ta kuptosh

  Ti kurrë nuk do ta kuptosh
  se kur u largove unë qëndrova edhe më tutje aty
  pranë barit të shtypur ku ishe ulur ti
  e vura dorën
  mbi barin e shtypur dhe ndjeva sikur
  kisha më tepër nevojë të kujdesem për mungesën tënde
  sesa për ty
  më dukej sikur asgjë s’ mund të kthehej
  nëse do të ktheheshe
  ti do t’ i prishje pushtimet e dhembjes
  dhe ti kurrë nuk do ta kuptosh sa dhembshurisht dhe sa fuqishëm
  fola me hijen tënde mbi barë
  më dukej sikur unë që nga ai çast kisha dhembje për ty
  sikur përpiqesha të mësohem
  me atë që na pret të gjithëve
  dhe se çmimi për të marr njeriu një mësim
  është ndjenja e braktisjes
  e cila që në fillim ka përjashtuar dhe rrënuar besimin
  për një dashuri të qëndrueshme


  Pranë tryezave ndriçuese

  qyteti që ti themelove akoma s’ është gati
  vetëm një skicë të tij
  më ke treguar

  por do të ketë vende të hapura
  të pastrehët
  do t’ i kenë altaret me pamje kah dielli
  lumenjët në mbrëmje do të
  hipin nëpër autobusë
  do të përzihen me të gjallët e të vdekurit

  trafiku do të ndalet
  kur dashuria të ecën hapur rrugëve
  askush s’ do të ketë nevojë ta rrudhë fytyrën
  prej mendimeve e botëkuptimeve të sëmura

  ka mbetur edhe shumë
  për t’ u bërë
  por netët do të ulen pranë
  tryezave të ndriçuara

  dhe do të jetë qyteti yti
  do të ketë ngjyrën e syve tu
  mënyrën tënde të ecjes


  Kisha të ftohtë

  Unë kisha të ftohtë
  Nuk kisha për çfarë të jetoja
  Muajt bëheshin vite
  kur unë kisha tërhequr
  trupin tim më shumë kah vetvetja
  Duhet të kemë pasur një rreze të kaltër
  në fund të gjithë zezonës

  Një hekurudhë
  me lokomotivën e kthyer përpjetë
  e rëndë dhe e ftohtë
  e zezë
  më e zezë se e zezë
  qëndronte anash
  dhe nga fundi
  dolën anemona blu
  të vogla dhe të brishta
  duhet t’i kenë rritur
  kallinjët e tyre
  për të thyer
  një qiell blu
  për t’u rritur
  gjithnjë e më lartë
  dhe ta tërheqin përsëri trenin lart
  ta vendosnin në shina
  përsëri


  Verë e panjohur

  Jetët tona ishin
  fushqeta në ajër
  ne pinim çfarë na ofronte dita
  edhe sonte sikurse më parë
  hijet kanë festë brenda në kokën time
  vallëzimi mund të fillojë
  realiteti cakërrohet si gota me gotën
  por çfarë ishte e gjitha
  çfarë donim me të vërtetë me jetët tona
  çfarë ishte ajo më e rëndësishmja
  burgu që rrënuam
  u ngrit përsëri gjetiu
  e ardhmja qëndronte si në një shtresë akulli
  dhe bota shtyhej
  do të kishte triumfuar në fund
  nëse nuk do kisha mësuar ca gjëra
  që të shtrydh
  verë të panjohur nga mendimet e mia
  një verë shumë të kuqe
  që me siguri më ka dehur
  më ka shpëtuar
  dhe në ëndërr vapa ishte depërtuese
  unë e hapa gardhin
  i lëshova të dilnin jashtë ditët e mia të mbetura
  unë rrija anash
  i shikoja sesi loznin lirshëm në rrugë
  duke e kaluar çdo pengesë
  dhe duke rrëzuar çdo kalorës


  E pamundura

  hijet tona binin mbi dysheme
  ishin më të bukura se ne
  dhe nëse i besoj ditarit tim
  ishte një natë me ty një natë më tepër

  ishte para disa vitesh
  nuk jemi parë më kurrë
  por kur kaloj rrugës afër shtëpisë
  ku banoje ti
  më kujtohet dhoma ku qëndronim
  dhe vrasë mendjen nëse hijet tona
  janë aty brenda
  nëse janë ngritur
  dhe më në fund kanë bërë të pamundurën-
  të jenë përqafuar

  Ti erdhe tek unë
  më dhembshurisht se rëndomtësia e jetës
  ende e ndjej sesi kuptueshmëria e jetës hyri në ty
  me forcën e një kafsheje që i hape zemrën
  më duhet ta pranoj se unë bëra përpjekje të shërojë
  atë që s´mund të shërohej
  më duhet ta bind veten
  se do vij një ditë kur unë nuk do të vuaj më
  nga zbrazëtia që lamë pas
  se do të vij një ditë
  kur do mësohem të ndjejë një kënaqësi dhembje-gëzuese
  të tërë asaj që humbëm
  dhe do të dëgjoj frymëmarrjen tënde
  hapat e tu që thërrasin pas shpinës
  dhe unë të kthej kokën pas e të mos shoh asgjë
  përveç më të fundmen hije të diellit perëndues
  që përvijohet në mes reshë
  dhe bënë që parku i braktisur nga njerëzit
  të vetëtijë në ari të zverdhur
  dhe magnezium ndriçues

  *
  nuk ekziston e vërteta
  te njeriu
  ai mund të dëshirojë që ta zbresin në det
  apo hirin e tij ta ngrisin qiellit
  mund të theret në gjilpërën e tij
  t’i jap ushqim një qeni endacak
  apo t’i vëjë zjarrin kopshtit të fqiut
  mund të qëndroj lakuriq
  por të hezitojë të shtrihet
  në ëndërr mund të notojë mbi kangjella
  apo të qajë në një shtëpi
  që qeshë me secilën dritare
  mund ta shohë manjolën duke lulëzuar
  dhe ta ftohë pasqyrën me një shikim të akulltë
  mund të thurrë heshtje në flokun e tij
  dhe ta dëgjojë britmën e autostradës
  mund të ketë lindur me një vrimë në zemër
  ta ketë bartur një mall tërë jetën
  me premtimin se do ta kërkojë një natë
  por pa i dhënë shansin që ta hapte derën
  të ketë qëndruar dhe të ketë trokitur në derën tënde
  me grushta ere

  *

  rrugës për në shtëpi pas takimit me ty
  në agun e hershëm të marsit
  vura re se rrugët po afroheshin kah unë
  dhe pothuaj po më kërkonin me një lloj
  adhurimi nga xhelozia
  unë ndalem dhe i lë të vijnë
  i lë rrugët e zhveshura të ftohtat rrugë ngadalë
  t’ i shtrijnë duart kah unë
  dhe të ngrohen në errësirën e dhomës tënde të gjumit
  që akoma
  më mbështjell me yje të vegjël me tone blu
  që dolën nga trupi yt kur ne
  po bënim dashuri e ishim mbuluar me jorgan
  ti i buzëqeshje nën balluke secilit yll
  që zvetnohej në harqe drite duke rënë errësirës
  dhe shuheshin në mua
  gravoheshin në mua


  TRASHËGIM

  dëshiroj
  që gjithçka të jetë ndryshe
  dëshiroj që botëkuptimi im mbi botën
  të shndërrohet në një gjësend të bukur të brishtë në duart e mia
  si diçka e bërë prej qelqi më e hollë se ajri
  dhe kur ta flakë tutje
  të mos bartë hije
  dëshiroj të harrojë
  dëshiroj që dhembja e vuajtja të mos ekzistojnë
  por dhembja është e vërteta
  dhembja është dëshmi që ti ke jetuar
  dhe ke ekzistuar këtu
  dhembja nuk mund të blihet apo të shitet
  dhembja nuk zbrapset për asgjë
  jeta koha dhe një shoqëri e ftohtë akull
  mund të t’ i marrë të gjitha
  të t’ i vjedhë të gjitha
  por askush s’ mund të t’ i marrë përjetimet
  askush s’ mund të të vjedhë dhembjen


  MARRËZIA

  marrëzia
  ka vetëm një fytyrë
  të njeriut
  me marrëzitnë nuk mund të përleshesh
  marrëzinë as s’ mund ta luftosh
  as ta ndalosh
  ajo e shtrinë pushtetin e saj
  zgërdhihet gjithandej errësirës së shoqërisë
  botës mund t’ i mungojnë shumë gjëra
  por nuk i mungojnë ata
  që hapin trurin vullnetshëm
  dhe lejojnë të dhunohen nga të tëra marrëzitë e turpshme
  ajo nuk njeh kufij
  lëvizë më shpejtë se rruzulli tokësor
  dhe mund ta bëjë një shtet të tërë
  të rrudhet sa një apartament i pistë
  ku muret rrjedhin idiotizëm
  dhe kërkon që të jetë e dukshme
  që ta duan të gjithë.


  ASGJË E VEÇANTË S’ KA NDODHUR

  mbreti ynë nuk është mbret
  mbretëresha s’ është mbretëreshë
  s’ kanë qenë kurrë

  të gjithë e dimë çfarë janë
  ata janë një tallje në çdo libër përrallash

  një natë ata do të bien
  si dy gjethe nga një pemë
  do të qëndrojnë në tokë e të kalben
  para se t’ i marr fshesa

  dhe hëna
  lundron e qetë tutje nëpër qiell
  është vetëm një ditë e re
  asgjë e veçantë s’ka ndodhur

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË