More
  KreuLetërsiBibliotekëPhilip Larkin: E gjelbra e tyre është një lloj brenge

  Philip Larkin: E gjelbra e tyre është një lloj brenge

  Përktheu Kujtim Morina

  Ditët

  Për çfarë janë ditët?
  Ditët janë aty ku ne jetojmë.
  Ato vijnë, na zgjojnë
  përsëri e përsëri.
  Ato janë për të qenë të lumtur:
  Ku mund të jetojmë përveçse në ditët?

  Ah, përgjigja e kësaj pyetjeje,
  të bësh bashkë priftin dhe doktorin
  me palltot e tyre të gjata
  duke vrapuar nëpër fusha.


  S’ka rrugë

  Qysh kur ramë dakord ta lëmë rrugën ndërmjet nesh
  të shkojë drejt mospërdorimit,
  i zumë me mur portat, mbollëm pemë për të zënë pamjen
  dhe i lamë të gjithë agjentët e gërryerjes së kohës të lirë,
  heshtjen, hapësirën dhe të panjohurit, kjo shpërfillje
  nuk qe ndonjë zgjidhje.

  Gjethet bien të pafshira, mbase bari kacavaret i pakositur;
  Asnjë ndryshim tjetër.
  Aq e pastër qëndron rruga, kaq pak e mbushur,
  të ecësh asaj rruge sonte nuk do të dukej e çuditshme
  dhe ende do të lejohej. Edhe pak të presim
  dhe koha do ta bëjë të veten.

  Të skicosh një botë ku asnjë rrugë nuk shkon
  mes meje e teje;
  Ta vështrosh atë botë që shfaqet si një diell i ftohtë,
  duke shpërblyer të tjerët, është liria ime.
  Të mos e pengoj është përmbushje e vullnetit tim
  Ta pranoj atë, dobësia ime.


  Ky të jetë vargu

  Të luajnë mendsh, nëna dhe babai.
  Mund të mos e kenë me qëllim por e bëjnë.
  T’i veshin të metat që ata vetë i kanë
  dhe pa shtuar disa të tjera nuk të lënë.

  Por ata vetë janë luajtur nga fiqiri më parë
  nga budallenj me kapele dhe xhaketa të vjetra,
  të cilët gjysmën e kohës ishin qullacë, të vrazhdë,
  dhe gjysmën tjetër në grykët e njëri-tjetrit.
  Njeriu ia kalon mjerimin njeriut
  dhe ai thellohet si guma e bregdetit.
  Dil prej tij sa më shpejt të mundesh
  dhe mos bëj fëmijë edhe ti ta përcjellësh.


  Aubade*

  Punoj gjithë ditën dhe jam gjysëm i dehur natën
  Duke u zgjuar në katër në errësirën e frikshme, vështroj
  Me kalimin e kohës, cepat e perdeve fillojnë e zbardhen
  Derisa shoh cfarë ka me të vërtet aty gjithmonë:
  Vdekja e paepur, një ditë e tërë më afër tani,
  që e bën të menduarit të pamundur po si
  dhe kur e ku do të vdes edhe unë.
  Pyetja e vjetër: megjthatë frika e vdekjes
  dhe të qenit i vdekur
  vezullon rishtas dhe qëndron e më tmerron.

  Mendja përhumbet nga drita. Jo me pendim
  për të mirën e pabërë, dashurinë e padhënë
  kohën e ikur të papërdorur –as në mjerim sepse
  një jetë e vetme do kaq shumë kohë të ngjitet,
  lirohet nga fillimet e gabuara, mund të mos ia arrijë kurrë
  veçse në zbrazëtinë totale herdokur.
  Zhdukja e sigurtë drejt së cilës shkojmë
  ku do të humbasim përgjithmonë, Për të mos qenë këtu,
  për të mos qenë askund
  dhe shpejt, asgjë më e tmerrshme, asgjë më e vërtetë.

  Kjo është një ditë e veçantë e të qenit i frikësuar.
  Asnjë truk nuk e davarit. Besimi fetar përpiqej,
  ajo brokadë e madhe me fije argjendi e kohës së shkuar
  krijuar për t’u shtirur që ne kurrë nuk vdesim,
  dhe gjëja e rrejshme që thotë: Asnjë qenie e arsyeshme
  s’mund të ketë frikë nga një gjë që nuk e ndien, edhe pse
  është pikërisht ajo gjë që i frikësohemi- as shikim, as zë,
  as prekje, as shijim e as nuhatje, asgjë për tu menduar,
  Asgjë që na lidh me të apo për tu dashuruar
  Anestezia nga e cila asnjërit nuk i merren mendtë.

  Kështu ajo qëndron mu në kufi të vizionit,
  një turbullirë e vogël e pafokusuar, ftohje e përhershme
  që ngadalëson çdo impuls drejt pavendosmërisë,
  shumica e gjërave mund të mos ndodhin kurrë, kjo mundet.
  Vetëdijësimi i saj shpërthen
  me frikën e furrnaltës kur na gjen
  pa njerëz ose pije. Guximi nuk bën dobi;
  Do të thotë të mos trembësh të tjerët. Të qenit trim
  nuk mban askënd larg varrit
  Vdekja nuk është e ndryshme me rënkime sesa me durim.

  Ngadalë drita forcohet dhe dhoma merr formë.
  Qëndron e dukshme si një garderobë, çfarë dimë,
  e kemi ditur gjithnjë, e dimë që s’mund t’i shpëtojmë,
  megjithëse nuk e pranojmë. Njëra palë duhet të ikë.
  Ndërkohë telefonat kërrusen, gati për të cingërruar
  në zyra të kyçyra dhe e gjithë bota e ndërlikuar,
  mokokëçarëse, e marrë me qira, fillon të zgjohet.
  Qielli është i bardhë si argjila, pa diell
  punët duhen bërë.
  Postierët si doktorët nga shtëpia në shtëpi shkojnë.

  •Aubade- një poezi ose pjesë muzikore e shkruar për mëngjesin e hershëm.


  Paraja

  Çdo tre muaj kështu, paraja më qorton:
  përse më lë këtu të qëndroj fare kot?
  Jam ajo që s’e ke pasur kurrë për mall dhe seks.
  Ende mund të nxjerrësh diçka duke shkruar disa çeqe.

  I shikoj të tjerët, çfarë bëjnë me të tyret:
  Ata me siguri nuk i mbajnë në sëndyqe.
  Tani kanë një shtëpi të dytë, makinë dhe grua:
  e qartë se paraja ka të bëjë me të jetuarit.

  Në fakt, ato na duhen të gjithëve, nëse heton:
  s’mund ta shtysh rininë derisa të dalësh në pension,
  megjithëse shtrëngon vidhën, paratë që kursen
  në fund me një blerje t’i rruajnë menjëherë.

  Dëgjoj tingëllimën e parave, si të shikosh nga lart
  nga dritaret e gjata të reja një qytet provincial.
  Lagjet e varfëra, kanalin, kishat e stolisura dhe rrëmbyese
  në diellin e mbrëmjes. Është jashtëzakonisht trishtuese.


  Mashtrimi

  “Natyrisht se isha droguar dhe kaq rëndë sa nuk më erdhi vetëdija deri mëngjesin tjetër. U lemerisa kur e kuptova se isha e rrënuar dhe për disa ditë e pangushëllueshme dhe qaja si një fëmijë që do të vritej apo kthehej prapë tek tezja”—Mayhew, London Labour and the London Poor. (Ky pasazh vjen nga një grua e re që ishte përdhunuar, shënim i përkthyesit).

  Megjithëse kaq e largët, mund ta ndjej brengën
  e hidhur dhe e ashpër me nyje, ai të bëri ta gëlltitësh
  drita e rastësishme e diellit, ritmi i shpejtë
  nga zhurma e rrotave jashtë në rrugë, i mërzitur
  ku Londra nuse përkulet në mënyrë tjetër
  dhe drita, e papërgjigje, e gjerë dhe e gjatë
  e pengon varrën të shërohet dhe nxjerr
  turpin nga skuta. E gjithë dita vjen përtace,
  mendja jote si një sirtar thikash hapet.

  Lagjet e varfra, vitet, të kanë groposur. Nuk do të guxoja
  të të ngushëlloja nëse do të mundja. Çfarë mund të thuhet,
  përveç se vuajtja është e përpiktë por
  kur bëhesh rob i dëshirës, leximet dalin të gabuara?
  Sepse vështirë të të shkojë mendja
  se ishit më pak e mashtruara, mbi atë shtrat,
  sesa ishte ai, duke u penguar shkallëve pa frymë
  për të shpërthyer në garsonieren e shkretë për pak rehat.


  Kositësi

  Kositësi ndaloi, dy herë; duke u gjunjëzuar,
  gjeta, tha, një iriq të ngecur në teh të kosës, të vrarë,
  kishte qenë në barin e gjatë.

  E kisha parë atë më parë dhe madje ushqyer njëherë.
  Tani e kisha copëtuar botën e tij të patrazuar
  në mënyrë të pandreqshme, Varrimi nuk sjell dobi.

  Mëngjesin tjetër unë u zgjova, ai jo.
  Dita e parë pas një vdekjeje, një mungesë tjetër.
  Është gjithnjë kështu; duhet të jemi të kujdesshëm

  me njëri-tjetrin, duhet të jemi të sjellshëm
  kur ende ka kohë.


  Pemët

  Pemëve po iu dalin gjethet
  si diçka që sapo nxjerr fjalë;
  gonxhet e sapodala zbuten dhe hapen,
  e gjelbra e tyre është një lloj brenge.

  A vjen kjo ngase ato po rilindin
  ndërsa ne po plakemi?
  Jo, ato vdesin gjithashtu.
  Rrengu i tyre i përvitshem të rinj për t’u dukur
  është i shkruar poshtë në rrathët e trungjeve.

  Megjithatë edhe kështjellat e pamposhtura lëkunden
  çdo maj në trashësinë e tyre të plotë.
  Viti i kaluar është i vdekur, duket se thonë,
  fillo rishtas, rishtas, rishtas.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË