More
  KreuLetërsiBibliotekë"Kur nuk do të jem", poezi nga Zuvdija Hoxhiq

  “Kur nuk do të jem”, poezi nga Zuvdija Hoxhiq

  Përktheu nga origjinali Dimitrov Popoviq

  FEDERIKO GARSIA LORKES

  Në këtë kohë pa shpresë veshur në të zeza
  Edhe unë zemrën në vend t’qiririt ndeza.

  Dhe si ty të mirit në pyllin e Granadës
  më sillen rreth kokës gjatë kësaj nate.

  Plot shqetësim dhe me klithje do të më tretin
  Mjerë për ty, o botë, çdo të bësh pa poetin.


  MERMERI

  Ja këtu pushoj unë
  Që në tri beteja kam shkuar
  Por nuk kam nxënë
  Në emër të kujt kam luftuar
  Në emër të kujt kam rënë.


  KUR NUK DO TË JEM

  Kur nuk do të jem
  Atë fotografinë time të rinisë
  Në të cilën ngjajmë si të ishim binjakë
  Djali do ta rrisë, do e futë në kornizë dhe do ta vendosë
  Në vendin ku do ta shikojnë të gjithë.
  Do ta lëvizin kur të lyejnë shtëpinë
  Dhe të ndërrojnë vendin e fotografive.
  Një natë do t’i thotë gruas:
  Mendo, e vogla ka pyetur se ku është fotografia e gjyshit.
  Është mirë që e kemi hequr
  A e di se sa ka qarë ajo atëherë
  E ka dashur shumë.
  Nesër do t’i blejë një plejër
  Me të do të dëfrehet.

  Kur nuk do të jem
  Në fjalën përshëndetëse në takimet letrare të Plavës
  Kryetari i Këshillit do të përmendë dhe emrin tim
  Poezitë do t’i kem
  Në përmbledhjen e poetëve të vendlindjes
  Të botuar me rastin e jubileut.
  Në emisionin “Ka ndodhur në ditën e sotme”,
  Në prag të lajmeve në TV
  Do të shkruhet se në atë ditë, para dhjetë vitesh
  Ndërroi jetë Zuvdija Hoxhiq,
  Poet, publicist, shkrimtar.

  Kur nuk do të jem
  Ndonjë nxënës nga Shkolla fillore “Xhafer Nikoçeviq”
  Në Leximin letrar të klasës së gjashtë
  Poshtë fragmentit nga libri “Dikush thërret”
  Do të lexojë shënimin për shkrimtarin
  I çuditur se është lindur në Guci
  Do ta lexojë përsëri
  I kënaqur ashtu si unë
  Kur në librin e gjeografisë të tim vëllai
  Kam lexuar se Vruja është lumi më i ftohtë në Jugosllavi.


  VDEKJA E SIZIFIT

  Me ngulm duke kënduar gurin shtyn
  Turpshëm duke rënë nën atë peshë
  Si të mbante fjalë. N’sa shtërgata shfryn
  Stoliset me pikëllim si me lule veshë.

  Mbeti ai gur në majë i shtrirë
  Dhe Sizifi s’di ç’të bëjë më
  I vetëm, ndërsa liria rjep si egërsirë
  Kobi shkruhet, kur egërsira të zë.

  Koka e vet punon për veten e tij
  Mendimi që u thur – habiti poezinë
  Si komandant i bindur në vendimin e drejtë

  Se është më mirë të humbësh betejën
  Vetë e shtyu gurin teposhtë në pjerrtësi
  Duke e rrokullisë në vjershë më vështir’ se n’lartësi.


  BIJA IME

  Bija ime
  Anëtare e klubit të hipizmit “Perjanik”
  Si luftëtar hun, si ullan polak
  Si korier tartar, si kusar hungarez
  Si Apash, si beduin
  Si ledi angleze
  Si mbesë e Sheqos
  Kalëron mbi kuaj me qime të verdha, allatë, doratë
  Laramanë, të zinj, izabelë, të hirtë,
  Ahaltekinë, anglezë, hungarezë,
  Arabë, boshnjako-malorë
  Më bindin se ata më shumë duan
  Kur ajo është hipur mbi ta
  Ajo me çdonjërin në gjuhën e tyre bisedon
  Bija ime nuk thotë: Do të të lind një nip
  Bija ime thotë: Do ta kesh Pegazin me krahë
  Që kur të vijnë ato mizat e tua
  Të mundesh të fluturosh në Guci
  Dhe të kthehesh në gjendje normale.


  BALADË PËR NE

  Kemi gjetur atë lëkurën e dashit të artë
  dhe që pafatsia të ish më e madhe: ishte e bukur.

  Nga bashka e artë asgjë – ky fat na ka përcjellur
  Nga vargmalet tek sirenat koha na ka hedhur,
  Pagjumësia e bardhë nëpër fytyrë na ka kulluar,
  Atëherë zogu nga kënga, si nga kafazi është larguar,
  Dhe shenj i keq: në mesditë ra muzgu i murrmë,
  Ja ku bashkës së dashit t’ artë i ramë në gjurmë.

  Rojat të ndryshkur nga vetmia shkuan në kërkim
  Duke udhëtuar rrugën harrojnë. Me ne në takim
  Qartë duke shënuar rrugën që çon te bashka e artë
  Kështu të gënjyer u humbëm si në një shtërgatë
  Duke e kërkuar humbëm qetësinë dhe të dashurën Itakë,
  U endëm kudo nëpër botë, ndërsa e kishim në prag.


  NISJA

  Çdo ditë ne jemi gjithnjë e më pak
  Na ha Dielli, gurishtja dhe besimi.
  Lëvizin nga rëra eshtra dhe kafkë
  Në rrugën tonë drejt qytetit dhe qëllimit.

  Ngjitemi kodrave, horizontet ngushtohen
  Ndonëse të fortë nuk di a do të durojmë?
  Mos vallë është qyteti sa më larg që ecim
  A thua do ta gjejmë dhe a do ta dallojmë?

  Vendqëndrimi ynë u shfaq më në fund
  Në pejzazhin e imët. Po gjë nuk po shohim:
  Tek porta jemi, ndërsa roja kurkund
  S’na lejon ne, dhe pse kodin ja njohim.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË