More
  KreuLetërsiBibliotekëISHULLI: Deti i Veriut, nga Rainer Maria Rilke

  ISHULLI: Deti i Veriut, nga Rainer Maria Rilke

  Përktheu nga origjinali Arb Elo

  I

  Batica e radhës ia fshin shtegut në vat vazhdën,
  dhe tërëçka nis të bëhet njëlloj anekënd;
  porse ishulli i vogël tutje, atje përjashta
  i ka të mbyllur sytë; prita u merr mendtë

  banorëve, se në një gjumë lindin banorët e tij
  e ngatërrojnë shumë botë brenda n’atë gjumë
  teksa heshtin; se rrallë flasin ata, ata s’flasin shumë,
  dhe porsi epitaf e kanë secilën fjali

  për diç’ të nxjerrë në breg, të panjohur, diçka
  që nuk merret vesh nga vjen e pse është aty.
  Dhe kështu është gjithçka u shkruhet ndër sy
  qysh prej fëmijërisë: diçka që s’ka të bëjë me ta,
  diçka që s’pyet për asgjë, diç’ si dërgesë, diçka
  e madhe, që ua shton edhe më vetminë atyre.

  II

  Si të shtrihej në ndonjë rrethore krateri
  në ndonjë hënë: çdo shtëpi përreth ka pritë,
  dhe njësoj të veshur kopshtet, njëri si tjetri
  ngjeshur e krehur si jetimë njësoj të gjithë

  prej asaj stuhie, që aq rreptë i rrit e i mëson
  dhe me ditë të tëra i frikëson ligsht me dekë.
  Atëherë rrinë në shtëpi brenda dhe shikojnë
  gjërat e çuditshme në pasqyra të varura keq

  që vihen mbi komodina. Dhe njëri nga bijtë
  del në mbrëmje para derës, fizarmonikës i bie
  e i nxjerr një tingëllimë të butë porsi një e qarë;
  ashtu siç e ka dëgjuar atë në një port të huaj -.
  E tutje nis e merr njëra nga delet trajtë, pothuaj
  kërcënuese, e madhe fort, mbi pritën e parë.

  III

  Pranë është veç brendia; gjithçka tjetër larg. Paq
  është e zënë ngushtë ajo brendi, e rrëmbushur plot
  përditë me gjithçka dhe e papërshkrueshme dot.
  Ishulli është porsi një yll fort i vogël, i vogël aq

  sa hapësira nuk e vë re dhe e shkatërron pa zë
  në të qenit e vet pa vetëdije e frikshme, e pamatë
  e kështu ai, pa iu vënë veshi, i pandrirë, nëpër të
  fillikat

  që e gjitha kjo të marrë sidoqoftë një herë fund
  rreket të ecë, i errët, në një orbitë të stisur vetë
  rreket verbërisht, në planin për kometa e planete,
  diej e sisteme, pa u marrë parasysh e asgjëkund.

  Paris, 23 korrik – 20 gusht 1907

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË