More
  KreuLetërsiBibliotekë"Imperum", cikël poetik nga Fehmi Ajvazi

  “Imperum”, cikël poetik nga Fehmi Ajvazi

  Estetika blu

  Jeta virtuale kthehet në fakt
  Me klithma e me shantazh

  Riciklohet kënga e mortit
  Nga skema të liga-hazarde
  Thellësive të kriminalizuara
  Kohërave të verdha

  Librat i mbulon pluhuri modern
  Pikturat e shenjta kidnapohen
  Nga kont të zi e bajlozë
  Që na e bëjnë ligjin mbi jetën

  Ti se di çka ndodh tutje hundës
  As pse dialektika është e zezë
  Jeta virtuale blihet me një lek

  Plogështia e mëngjesit na plakë
  Estetika blu na mbulon me lym
  Lakuriq dëftohet shpirti ynë
  Pak nga pak mbërthyer në kryq
  Në zjarr lind e vdesë fati njerëzorë

  Justiniani para pasyrës

  Senati vendosë për luftë të fundme
  Egalite-ja jep shpirtë
  Te këmbët e legjionit të 19-të

  Perandorinë s’ka kush ta shpëtojë
  Në vigjilje të fillimit të fundit tragjik

  Gjakun se lanë shiu as bora
  Rrugëve të pista të imperumit
  Laviret e sundojnë historinë

  E qarë kupola e një renesance plotë lavdi
  E mbërthyer në kryq fryma e shpirtit

  Të harruar janë bijtë e Eneut
  Të mbyllura janë portat e perandorisë

  Copë e grimë bëhen pasqyrat në imperum
  Senati abdikon flamujt digjen n’zjarr
  Një qytetërim i kalbur përfundon në llum

  San Siro

  Aty shkojnë bashkë
  Të varfër e të braktisur
  Aristokrat e vrasës
  Mashtrues e gjeni
  Të klithin një çast
  Të bëhen një

  Edhe kur dielli ngroh
  Edhe kur frynë e bie shi
  San Siro të gjithë
  I bënë një…

  Rrëke vjen ëndërrimi
  Klithma e dëshpërimi
  Nga jehet nga heshtja

  Aty në rrafshin sfidues
  E njohim fitoren-humbjen
  Tek e kuptojmë esëll
  Emblemën njerëzore

  Në San Siro tej n’fund
  Klithma epike
  Dëshpërimin e mund

  Letër nga Ana Franku

  E dashur: librin tënd e kam lexuar
  Gjysmë shekulli më vonë
  Mes dritës së mekur të robërisë

  Aty isha dhe unë – diku afër teje
  Duke i dëgjuar lutjet t’ua
  Duke e mashtruar vdekjen

  A mashtrohet vdekja e dashur…?

  Prandaj isha në ferr dhe unë
  Kisha frikë si t’i – kisha dhimbje si t’i

  Anë : ende kam shumë drojë
  Dhimbja nuk na ka braktisur
  Liria përgjaket e kryqëzohet shpesh
  Sa herë vjen mes nesh
  Mbretëria e të marrëve…

  Shi në Kartagjenë

  Sa herë vijnë përvjetorët
  Unë kapërcej bregun e yjeve
  Lule ëndrrash shkoj të mbledh
  Në tregun e tiranëve të zi

  Përvjetorët janë të ndryshëm
  Të bardhë të kuq kaltër zi…
  Lule ëndrrat ua dërgoj atyre
  Të dashurve të m’i

  Ua lë te këmbët e gjymtuara
  Te zemrat e përvëluara
  Tufat e lirikave me shi

  Shi në Kartagjenë sërish
  Mijëra vjet më vonë…

  Xhim Morisoni

  Kur dhimbja shndërrohet në uragan
  Lind një yll që peshon rënd
  Sa dita e fundit n’këtë botë

  Kur kënga kthehet në protestë
  Oqeanet mbyten nga lotët njerëzorë

  S’ka gjë më e keqe se dhimbja Xhim
  Ti që vdiqe për një pikë mendimi
  Në universin plotë me pikëllima

  Xhim jeton ende me ne
  Me ato ritme plotë zjarr
  Me ato vargje homerike
  Hero i klithmave…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË