More
  KreuLetërsiBibliotekë"Gjuha e papërfunduar", poezi nga Göran Sonnevi

  “Gjuha e papërfunduar”, poezi nga Göran Sonnevi

  Përktheu: Qerim Raqi

  Çfarë ndikon në strukturën e dashurisë?

  Çfarë e mundëson
  strukturën e dashurisë drejt të bardhave
  struktura të kundërta
  që tani
  bota i pranon? 
  Tash e tri ditë ne ishim 
  bashkë, pa u mbrojtur
  Qelizat brenda trupit tënd ndoshta
  janë shumëzuar
  në bazë të strukturave të tyre
  të veçanta? 
  Akoma janë forma të pastëra, pa realitet! 
  Në gjenet e tyre
  ekziston edhe
  aftësia e gjuhës
  Sa kohë duhet të kalojë që një tjetër
  të fillojë të flasë
  gjuhën e dashurisë?
  Nëse e vë veshin mbi stomakun tënd
  dëgjoj qelizat tek pëshpërisin, 
  gati të padëgjuara,
  nga zëri i zorrëve, zërit
  kumbues të gjakut.
  Strukturat e pranishme, të bardha, pa zë,
  janë edhe në trupin tënd.
  Gjuha pret 
  mundësinë që të dalë jashtë nga jeta jote dhe
  ta ndryshojë botën.
  Sa kohë ka mbetur? 
  Gjenet, të bardha, pa gjuhë
  i japin botës formën!
  E mundur
  Gjuha e dashurisë tani duhet të flasë
  me armë! 
  Ata që vdesin dy herë më shpejtë se ne
  nuk mund të presin
  me muaj, me vite, për një gjuhë të re.
  Pa mbrojtje
  për strukturat e bombave të bardha flasin ato
  kah pagjuha,
  me një dashuri që
  transformon të gjitha strukturat! 
  Prandaj fëmija që presim të lind mbase duhet
  të mësojë një gjuhë
  krejtësisht të re
  për hirë të realitetit
  që i përketë nocionit lindje

  **

  Më ke parë
  me syrin e dashurisë
  dhe çfarë tjetër duhet
  kërkuar
  Nuk është e nevojshme
  një tërheqje kah qendra
  Dhe drejt
  dy syve
  në pafundësinë e botës së njëri-tjetrit

  Dy botëra!
  Pafundësia ekziston
  në të gjitha anët

  Edhe ana e errët
  e shpirtit tënd
  lëviz ngadalë duke qeshur
  Dhe ti e di
  që ti nuk mund ta kontrollosh
  atë të qeshur
  i afrohesh 
  lëkurës sime 
  me buzë Dëshiron
  të më puthësh, edhe me
  errësirën tënde
  Kam pasqyrë
  edhe për 
  errësirën tënde të thellë?

  Së shpejti s’ ka më unë
  as ti
  Ne lëvizim drejt holokaustit
  lëvizim akoma
  labirintit
  së bashku Penj-jete
  për njëri- tjetrin, mbështjellë
  deri te labirinti i katërt
  nga ana e jashtme
  dhe e brendëshëme e labirintëve tanë

  Unë nuk di ndonjë rrugë dalëse

  Në rërën pranë meje
  një i panjohur ka vizatuar
  një labirint i kuq
  dhe një i kaltër
  Ti, në anën time
  ke rroba të kaltëra në të errët
  mbi trupin tënd ngjyrë gështenjë

  sytë e tu më vështrojnë
  unë shikoj
  në sytë e tu, në qendrën
  e tyre të zezë
  plotë jetë Dhe lëkurën tënde të butë
  rreth syve 
  pafundësisht e zbutur 
  në lëkurën e gishtrinjëve të mi

  Domosdoshmëria e dashurisë, nuk vie
  pse dikush, disa
  e dëshirojnë këtë Ajo ekziston
  si një veprim
  si veprim krejtësisht
  i lirë

  **

  Kur bëjmë dashuri
  gjërat përreth meje janë miqësore
  Pa më pyetur
  depërtojnë në shqisat e trupit tim
  ashtu siç janë, në lirinë e tyre,
  Jashtë çdo domethënje
  më përfshijnë në një dehje kurioze

  **

  Eci në labirintin e trëndafilit
  Në kohën e tij
  gjatësinë, gjerësinë, lartësinë
  Nga qendra zero e tij
  deri te pafundësia e tij
  në të gjitha drejtimet
  Në secilën ekziston një ti, një
  njeri. Unë e gjej aty
  errësirën tënde, dritën
  e gjakut tënd që pulson.
  Eja, le të jemi
  një çast së bashku
  megjithëse është e pamundur.
  Askush nuk e ka të njëjtin vend
  në koordinatat e trëndafilit.
  T’ i ndërrojmë vendet? 

  **

  Ekziston
  thellë në mua
  një pikë qetësie
  që askush s’ mund ta prishë.
  Sikur të mund
  ta mirrja një copë në dorën time
  dhe t’ia jipja dikujt
  asaj që e dua

  **

  Një ditë ti zgjohesh Nga
  një boshllëk i madhë
  Dikush të mbanë kokën
  duke të dhënë me lugë
  dromca jete

  **

  Variacione të Mozartit

  Muzika
  nuk mund të mohohet
  As s’ mund të
  kundërshtohet veçse
  me muzikë tërësisht të re

  që muzika! që nuk
  ekziston asnjë kufi
  për ekspandimin e saj
  ashtu siç nuk ekziston
  as për matematikën
  dhe as për variacionet
  e ndjenjave, degëzimet,
  format ende të panjohura
  të dashurisë dhe
  urrejtjes

  Mozarti kolektiv nuk eksiston
  nuk mund të ekzistojë!
  Ai është i pamundur.
  Ku gjendet
  Mozarti
  Mozarti
  kolektiv
  që nuk është
  i vetëm
  po me humantitet
  krejtësisht të njëjtë
  në një plotëni të mundshme
  krejtësisht të re.

  Secila jetë duhet të shohë kufijt e saj
  drejt vdekjes
  Vetëm atëherë
  unë mund të
  tejkaloj
  Jo vdekjen
  por ata kufij të lejueshëm
  në çdo çast
  për të
  vdekshmen

  Jetë

  Gjuha që detyrimisht
  kufizon
  vetveten
  vdes, vret
  si një litar
  njeriun
  që jeton
  në të

  **

  Gjuha e papërfunduar

  Duhet ta përfundojmë
  që të mund të shkojmë tutje
  Gjuha e papërfunduar
  nuk është një seri nocionesh boshe
  ndonëse disa pjesë të saj
  do të mbesin boshe
  Vija ndarëse vendoset
  vazhdimisht, në realitetin
  konkret, në
  abstrakcion
  Është i njëjti realitet
  Gjuha është trupi ynë i përbashkët
  dhe është pjesë
  e historisë së trupave tanë.
  Konstrukcioni i trurit është një funksion
  i konstrukcionit të gjuhës, dhe anasjelltas
  Vetëm përmes nocionit zero
  dialektika mund të bëhet e mundëshme
  Historia jonë filogjenetike
  është e papërfunduar.
  Në vazhdimësi
  vendoset vija ndarëse
  përmes nocionit zero
  ne vetë bëhemi
  histori të vetvetës.

  *

  Pothuaj i gjithë probabiliteti tregon
  se zhdukja do të vie
  Është krejtësisht e pakuptueshme
  S’ ka kurrfarë rëndësie.
  Pas kësaj nuk do të jetë e mjaftueshme
  që nocioni kuptim
  të ketë ndonjë kuptim.
  Ne përjashtohemi nga nocioni
  Edhe nocioni nocion zhduket.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË