More
  KreuLetërsiBibliotekë"Fytyra në xham", cikël poetik nga Virion Graçi

  “Fytyra në xham”, cikël poetik nga Virion Graçi

  1

  Përhapen rrathët e dheut
  Si faqja e lëmuar e liqenit
  Nën goditjen e gurit të vogël
  Hedhur nga Zoti.

  Në liqen prehet trupi i djalit
  Në thellësitë e dheut prehet
  Trupi i vajzës. Zot. Përse?
  Dashuria e tyre ishte e zakonshme. O Zot.

  2

  Vazhdova rrugën pa të dashurën.
  Pemët më binin mbi supe
  Gurët kilometrikë
  Më bënin shenjë të vazhdoja.

  Vazhdova. Diku pashë një urë
  E hedhur tejpërtej mbi greminë
  Aty poshtë, në fundin e saj të frikshëm
  Midis gurëve të mbushur myshk e hije
  E dashura ime mbillte trëndafila.

  U hodha. Ngeca në ajër. I lodhur.

  3

  Kisha dalë të të prisja
  Kur malli më kish qepur
  Një këmishë të verdhë
  Me lule të kaltra
  Si flutura dëbore.

  Të më kishe parë së largu
  Do të kishe ardhur e vdekur dhe e qeshur
  Mbi supet e udhëtarëve
  Që zbrisnin nga treni .

  4

  Je rritur…U rrite…
  Në pëllëmbët e mia rëndon shumë
  Trupi yt dhe kënga jote.

  Mora një vajzë më të vogël
  Por gishtat më kishin ngrirë
  Të gurëzuar.

  Ti digjeshe në pëllëmbët e një burri.
  Burri ishte më i madh se dashuria e tij.

  5

  Humbe në detin e kaltër.

  U ktheva i qetë dhe i lumtur
  Në stolin e vetmuar
  Humbur në rërë.

  U kujtova.
  Ne asnjëherë nuk ishim puthur.

  U bëra kështu pjesë e natyrshme
  E detit. Në detin e Zi.

  6

  Pas meje vinte vajza që doja unë
  Me djalin që do ajo.

  Ktheva kokën përsëri
  Pas meje vinte vajza që doja
  Me djalin që do ajo.

  Më vonë
  Nuk i dëgjova më zërat e tyre.
  Nata ishte plotësuar.
  Ndeza një cigare.Nxitova hapat.
  Mëngjezi mund të më hante edhe mua.

  7

  Të pyeta për emrin
  Të kërkova adresën e shtëpisë
  Të pyeta për orën.
  Ora ishte tetë.
  Mëngjes.

  Në mesditë të kërkova përsëri
  Ti mungove.

  Ndala një vajzë tjetër. I thashë:
  Më pyet për emrin, më merr adresën.
  Më pyet për ditët e mia të rënda si gjyle.
  Më pyet për orën moj vajzë e panjohur .
  Më pyet se do të vdes tani dhe s’kam
  Asnjë dokument në xhepat e xhaketës.

  8

  Të pashë mbrëmë.

  Kishe dalë nga gjumi yt
  Kishe hyrë në gjumin tim

  Të bëra vend afër vetes
  Të fola diçka në vesh .

  Ti tunde kokën me mosbesim
  U ktheve përsëri në gjumin tënd.

  Thirra…thirra
  Jeta ishte zgjuar
  Tre orë para meje.

  9

  Shkelje pellgjet e vegjël
  Pllakat e trotuareve thyer nga pranvera
  Gjethet e vrara nga vjeshta
  Rrugën tënde të përditshme shkelje, e dashur.

  Në trotuarin tjetër të rrugës këlthisja.
  Koha më mbështillej rreth qafe si gjarpër.
  E dashur. Më beso.Ti ecje
  Duke shkelur praninë time
  Në rrugën tënde të varfër.

  10

  Fytyra jote shfaqet përkohësisht
  Në pastërtinë e përkohëshme të xhamave.

  Pastaj tretet në ngjyrat e errëta të perdeve
  Dhe në tingujt e gëzuar të muzikës.

  Fytyra jote e përkohëshme shfaqet përjetësisht
  Në pastërtinë e përkohëshme të xhamave.

  11

  Ëndërroja dhe qeshja.

  Aty ku ndahej dita me natën
  Urreja. Atje ku ndahej nata me ditën
  Dashuroja.

  Për herë të fundit
  Dielli u drodh i përgjakur.
  Dashuria ime po nisej.

  Për ku?

  (1994)

  NJË KOMENT

  1. Filozofi, shkrimtari i madh Gjerman Nitche thoshte: Çdo gjë që nuk ishte ,,ekzistente”njeriu e bëri ekzistent, prandej edhe zoti nuk ekziston , por besimi për te eziston; EXLiBRiS dhe poezia e Virion Graçit….

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË