More
  KreuLetërsiBibliotekë"E verdhë mbi të zezë", cikël poetik nga Nafije Zogaj

  “E verdhë mbi të zezë”, cikël poetik nga Nafije Zogaj

  GJETHE TË GJELBËRTA FILLUAN TË BININ

  dielli u shkëput nga yjet
  që i rrinin larg zërit të zi të natës
  u buzëqeshi paramilitarëve
  si fëmija kafshëve të egra

  gjethe të gjelbërta filluan të binin

  një vajzë e re
  mbështetur për lisi
  asgjë nuk po kuptonte
  jashtë librit që i ra nga duart


  NJË NJOLLË SI HUKAMË

  pasi nxorën nga thellësitë e tokës
  një copë të ngurtësuar qielli
  nuk ia dolën kurrsesi ta pastrojnë pamjen
  para kokës së zogut
  që i shiheshin këmbët e vogla
  nga një njollë
  si hukamë


  KUKËS 1999

  Një fëmijë i gjetur pas dy muajve,
  nuk donte të kthehej te prindërit e tij.
  Jo që i kishte harruar,
  por nuk i njihte.


  TOJA E PATIKËS

  askush nuk e dinte përse
  mes qindra të të rrethuarve në luginë
  paramilitarët zgjodhën
  katërdhjetëedy
  për t’ua këputur
  perin e jetës

  një djalë njëmbëdhjetë vjeç
  një, jo numër katërdhjetëetre
  me t’i parë paramilitarët kah afroheshin
  e kishte shtrënguar zemrën aq fort
  sa i kishin dalë flatrat

  dhe pa zhurmë
  ishte shkëputur
  nga prehri i nënës ku ishte strukur
  nga frika se do ta vrisnin
  edhe rrugës për në qiell

  epilog:

  nëna
  e cila e kishte hapur një gropë
  shpejt e shpejt
  “sa mos t’ia linte trupin mbi dhe
  e t’ia hanin qentë”
  ende nuk ka arritur në qiell

  nëpër zemër i lidhet
  toja e patikes së djalit
  që s’kishte arritur
  t’ia mbulonte mirë


  MINDILI I BARDHË

  nën qiellin pa zogj
  ku korbat kthehen të parët
  sapo nata të zbardhë

  një nënë
  ia mbyll sytë
  që e shihnin
  me një habi të përsosur
  si të mos e njihnin
  djalit të saj

  i merr erë

  nxjerr
  nga xhepi i jelekut të zi
  mindilin e bardhë
  fytyrën ia mbulon

  mbase frikësohen kafshët e egra

  mbase vrasësit
  mbase engjëjt
  kur të ktheheshin
  do ta vërenin

  që ai tashmë ishte
  përfundimisht i vrarë


  E VERDHË MBI TË ZEZË

  Bllacë, 1999

  përtej gropës së askujt
  ku pranvera nuk kishte pështymë
  t’i lagte me gjuhë
  buzët e bëra shkrumb

  e verdhë mbi të zezë
  vezullonte një vijë

  e hollë
  si vija ndarëse
  mes jetës dhe vdekjes


  DIKU NË RRUGËN E QUMËSHTIT

  Për ata që e përjetuan 1 Prillin e 1999-tës në Bellanicë

  si zog pa kokë
  dita dha shpirt në duart e shiut
  që kishte filluar të binte
  mbi natën që po flinte në këmbë

  e lagur gjer në palcë
  nata me hapa të rëndë
  e varros të vdekurën në hënë
  pastaj i lyen me të zezë
  rrugët tokë qiell

  (ishte luftë
  dhe vdekja ngjyrën e zezë e kishte)

  diku në rrugën e qumështit
  një yll kthehet në xhuxh të bardhë


  SA TË JETË GJALLË

  nëna kishte katër fëmijë
  që të katërt ia kishin vrarë
  nuk lejoi t’i varrosnin as te varrezat e dëshmorëve
  as te ato të fshatit

  i varrosi në oborr
  t’i ketë sa më pranë

  t’u thotë çdo ditë mirëmëngjes
  çdo natë natën e mirë
  t’u dërgojë ndonjë gjë për të ngrënë
  e për të pirë

  sa të jetë gjallë


  MENDONTE SE PO FLUTURONTE

  duke ikur nga krismat e gjuetarëve
  një zog u dha krahëve fort
  fort

  fluturoi derisa pa
  pasqyrimin e tij
  mbi sipërfaqen e ujërave të kaltër

  atëherë
  i lumtur shtriu krahët

  nuk e dinte se po binte


  HISTORIA E NJERËZIMIT

  shtatë burra të armatosur gjer në dhëmbë
  ia shqyen rrobat asaj
  ia zhveshën
  dhe kur erdhi puna te lëkura
  në të me thonj
  që i ngjyenin në jargë
  filluan të shkruajnë
  historinë e njerëzimit

  vetëm i shtati e vërejti
  që ajo nuk ishte aty
  prapa syve të saj
  të hapur


  PA E DITUR SE ENDE ISHTE

  pa e ditur se ende ishte
  u zgjua
  nën një të çarë qielli
  nëpër të cilën hynin e dilnin
  zogj

  ca njerëz e pyetën kush ishte
  nga vinte

  sa bukur ecnin

  ata buzëqeshnin

  ajo nuk e tha asnjë fjalë
  deri ditën kur në shiritin lëvizës
  në fund të ekranit të TV-së
  ku kërkoheshin të humburit nga lufta e fundit
  në Kosovë
  pa shkronjat e emrit të saj

  që tërhiqeshin nga ana e majtë e shiritit
  sikur ky i fundit të ishte vonë
  për ta zënë tokën në rrotullim


  RRËFIMI I LËNË NË GJYSMË

  e la në gjysmë rrëfimin
  e lëshoi bluzën
  i mbuloi gjinjtë e shpuar
  nga plumbi
  që kishte përshkuar fëmijën e saj

  dhe filloi t’i ngushëllonte
  të pranishmit
  që po qanin


  KTHIMI NË ATDHE

  gjatë kthimit në atdhe
  një refugjat
  nuk zbriti nga autobusi në ndalesën
  ku shoferi e lajmëroi emrin
  e fshatit të tij

  diellin që flinte përmbi varreza
  sikur e njihte
  por shelgjet te stacioni
  nuk ishin
  nuk ishin as shtëpitë
  në të djathtë

  NJË KOMENT

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË