More
  KreuLetërsiBibliotekë“Ave përjetësi”, cikël me poezi nga Rei F. Hodo

  “Ave përjetësi”, cikël me poezi nga Rei F. Hodo

  ave përjetësi…

  ti fort mirë se lufta një ditë do të shtozohet
  e di
  buka i ngjan fatit të penelopës
  që ti kruspullon mëngjeset e tua mbi kuajt trojanë

  atëherë ç’do të ketë mbetur s’dihet
  eshtrat do t’i kem lidhur me një rimë në njërin krah
  dhe me një rimë tjetër në krahun tjetër
  dhe kur patrokli të duket këtyre anëve
  të mundë t’i lidhë në jelat e kalit të tij

  ti fort mirë e di se lufta do të mbarojë një ditë
  por deri atëherë të rënët
  do të kenë mbushur kafenetë e rrathëve të parajsës a ferrit

  me ta edhe unë me siguri do të kem udhëtuar
  në trastë me një sy tëndin
  dhe në mendje të tërë shpirtin tënd
  që me siguri s’mërzitesh të ma japësh hua

  në tokat e qiellit a në tokat e nëntokës
  do të thërras emrin tënd kur të bëjë mot i ftohtë
  dhe në paç një çast dhembshurie për mua
  qasmu pranë dhe do të ndiesh se si buzët e mia
  do të pëshpërisin
  ave përjetësi
  ave përjetësi

  në udhë e kam kaluar jetën e poezisë
  dhe ty t’u rrëfeva më shumë se detit
  dhe ty dashuri sa detit të dhurova
  ndonëse e gjallë më bëhesh në ëndrrat e pasgjumit
  andaj sillmë në trastë edhe duart e tua
  që mbrëmjeve me të rënët duke iu mburrur sho-shoqit
  të mund të rrëfehem krenar se t’i kam ledhatuar duart
  dhe buzët e nxehta të miat lanë shenjë përgjithmonë aty

  bëmë të rënin krenar jo nga trimëria e luftës
  por nga magjia e mrekullisë së përfundimit të saj
  dhe atëherë kur medaljonet të rendin tek ne pas vdekjes
  do të jetë bërë sërish ftohtë ndërsa unë ende do kem në duar
  ngrohtësinë e orgazmës dhe një ofshamë tënden
  që në betejën e ashpër më mbërriti me një vetëtimë

  ave përjetësi
  ave përjetësi

  fort do të ta thërras këtë emër dhe pse në thelat e tokës
  bën mot i turbullt
  njerëzit janë ndryshe dhe nuk shihen në sy
  ndërsa unë nga ty jam i bekuar se në trastën e fshehur
  mbaj irisin tënd si një fëmijë të kujdesshëm
  që përralla të mos të ta trazojë gjumin

  ti fort mirë e di se lufta një ditë do të mbarojë
  dhe atëherë pa të rënët do të jetë toka
  në dhera
  në qofsh gati kërkomë
  në bregun a buzët e ndonjë guri do të gjesh epitafin
  ndërsa trupin
  kërkoma brenda shpirtit tënd
  ave përjetësi


  netët e fundit të shkurtit…

  ngjan se gdhend malin në at’ çast kur jeta mbetet pezull
  i rrëmben botës një frymëmarrje dhe
  dëshirat marrin trajtën e dritës së bardhë

  njerëzit heshtin
  janë të gjithë njerëz para tij

  mbinjeriu s’do të kishte fatin e tij
  do të ishte vetë deti
  krejt i bukur
  i paqtë si amëshim i lehtë me një trastë me ëndrra

  intrigat s’gjejnë vend këtu
  ato krrusen si hijenat që me frikë e vrasin moshën
  dhe sytë i bëhen turbullirë në filxhanin e një kafeje

  barkave të reja s’u mjafton një spirancë teknologjie
  të qasen bregut me shpejtësinë e dallgës

  bota ende me rregullin e një grumbulli vijash të bardha
  ecën

  ti s’di të thinjesh det
  moshën e përmbys si një lëmsh të shkuarash
  dhe me të end të pathënat e tua

  zot janë shumë

  udhës ia rrëmbejnë vetminë neonët e zverdhur
  ndërsa unë hapoj në qetishtë
  me syzet e mia prej miopi

  vonë nuk të kam njohur det
  që në gjenezë ke qenë në qenien time
  si një meshë e mbyllur në kutinë e fshehtësive

  por ti s’thinjesh det
  as guralecët në këmbët e tua s’të trazojnë
  ata të përditshem thurin me hijen e njerëzve që i qasen pranë

  ja dhe një lëvizje tjetër e rregullt si vetë rregulli i universit
  një tjetër zhurmë që pranë zemrës gjen vend
  një pllaquritje duarsh fëmije

  hëna humbur është në shtratin e saj
  edhe vetminë dashuron ajo ndoshta
  si ne që mahnitjen e morëm prej saj si dhuratë
  dhe s’duket të shfaqë sytë e saj në këtë paranatë

  ajmè det ti më ke pranë në teatrin tënd krejt të pamaskë
  në lëkurën e asnjë personazhi që ti ndoshta gatit
  në qoshet e mendjes tënde
  por krejt të njerëzishëm
  me lëkurë prej njeriu dhe dy sy që në qofshin të bekuar
  të ngulitur tek ty
  edhe jetën mund ta mbyllnin pa asnjë mëdyshje

  dyshimi më i madh do të mbetet njeriu
  ai që kurrë s’do të mund të të njohë të gjithin det
  ty
  mjeshtërinë e fjalës që edhe një shpirt të lartë
  trondit si një kambanore antike

  s’trembesh det
  ti e hapon jetën tënde mrekullor
  ndërsa ne këtej bregut
  mjerisht mbetemi njerëz

  në shpirtin tënd ka mbetur gjithnjë ditë
  ndërsa këtu në breg
  netët e fundit të shkurtit kanë rezervuar turbullirë


  qyteza e vogël e peshkatarëve…

  qiejt fërkojnë sy prej mollë adamësh
  shtrat me errësirën
  -pështjellë me natë- ka bërë

  mullinjtë e erës mbi kokat e e kashta të shtëpive
  eshtrat me tërsëllime trondisin – të zgjohet jeta
  si pishë halore e një mëngjesi të ftohtë në
  ballin e një mali

  ajo – ndienja më perandorake
  madhështia me sy përjetësie fëmijësh
  plaga e pashterrshme e dhimbjes së tokës
  njerëzimi lëngon pafundësi metastazash

  bardhësia e virgjërisë tënde vajzërì
  shami e stërmadhe e një veliere druri
  shkund themelesh erën e pabindur – inat fëmije
  vjen kremtim fitoreje shekullore – puthje penelope

  zgjuar janë ata sy duke mos mbyllur kurrë


  kanë çelur karafilat…
  (ose prelud për një poemë të mundimshme)

  poetët zbresin kudo me do parashuta
  që i bëjnë t’u ngjasojnë don kishotëve pa qenë të tillë
  por të etur për dhembshuri aq sa bën të mbërrijnë
  edhe në dehje

  në sytë e tyre retë zgjohen prej drite
  udhët zgjaten si jetë e një odiseu dhe fatet trazohen
  në rite të panjohura gjer në përjetësinë e dhembjes
  atje ku edhe perënditë fshihen sysh nga trishtimi

  kanë çelur karafilat dhe midis gurësh
  dhe midis vetmie ku ka veç dy sy të një femre të bukur
  dhe një shall të bardhë që i ngjason
  resë së fëmijtë në qiellin prej jetës së saj

  mbrëmjeve do të çelin karafila të tjerë
  unë mëkatoj ndoshta t’i këpus në fshehtësi por
  më thotë zemra
  se duke i sjellë tek ti ndoshta edhe me filatelinë e erës
  mëkatet do të zhbëhen e drita sërish do të rroket
  midis dy gjinjve të tu
  ashtu tejet femëror të ngurtësuar nga epshi i mbrëmjes
  për të pasur pranë më të bukurin e vargjeve të saj

  kanë çelur karafilat
  por druaj se me to s’mund të shkruaj
  një letër të gjatë dashurie
  por do të zbres në vargje dhimbjen për jetën
  e krizantemave që s’do mund t’i shoh
  në dheun e varrit tim
  e mbi trupin tim
  e mbi ëndrrat e mia
  që edhe në duart e tokës do të ëndërrojnë ty
  por ndoshta as me to
  s’munden poetët të shkruajnë një letër dashurie
  apo ndoshta një letër si telemakut odiseu

  ajmè
  prej dhimbjes janë krijuar poetët
  prej syve të bukur që bukurinë e tyre vrasin
  dhe për atme ndoshta s’dinë të bien
  por për dy gjinjtë e tu të ngurtë femëror

  do të çelin sërish karafila të tjerë
  dhe shtegtarët e udhëve me fat odiseu do të kuqin
  duart nga e kuqja e onufrit
  dhe mbi dheun e varrit të poetit
  do të lënë trishtimin prej petalesh


  rruga e perëndimit të jetës…

  rruga për në perëndimin e jetës nuk di
  në është nga kjo kthesë e fortë në të djathtë
  që zhduket me heshtjen e boshësisë në xhep

  në të majtën time është shtëpia atërore
  ku ende në dhomën me vjetërsira
  është fëmijëria e veshur me portret

  diku më tutje tek gryka e zgavërt
  nga e cila frikën kanë marrë të gjithë dhe thonë
  se të nxjerr në ngastrat e qytetit të heshtur

  në ditarin e të fshehtave as ime më
  nuk paska shkruar se nga bie rruga
  për në perëndimin e jetës

  ndërsa e dhembshura gjyshe kujdesej
  që në përrallën e gjumit të parë
  dielli të ish i ndritshëm si sytë e saj

  ngase as në letrat e sime motre
  gjësendi s’thuthet për atë ç’ka dua por
  një palë krahë dallëndysheje gjej në çdo fjalë

  rruga për në perëndimin e jetës nuk e di nga bie
  por në të majtën time është ende shtëpia atërore
  dhe sytë e nënës që më tregojnë se dielli sërish lind


  këngë e të vdekurve…
  (ose një gjysmë poemë e trishtë)

  në ajër të kësaj nate shkundet nga qiejt pak metaforë trishtimi
  dhe me të shndërroj sytë në xixëllonja
  për të të gjetur ndoshta edhe ty brenda humbëtirës

  në gjirin e qytetit të heshtur fshihet një fije frymëzimi
  që më bëhet se zbret nga qielli i bukurisë tënde
  edhe pse frymon e ëndërrt brenda ndjenjës sime

  kudo nuhatet aromë eshtrash që mbajnë në supe
  hapat e sa dhjetëra fytyrave
  të gjitha në përpjekje për të gjetur itakën e tyre

  në rrugët e zbrazura të qytetit të heshtur
  eci ditëve me shi të paduruar dhe nxitoj hapat
  të arrij kohën e humbur

  në kronometrin e jetës nuk mund të bëhet kompromis

  heshtja më bëhet e zëshme dhe fytyra jote e zbardhur
  më zgjon një tis frymëzimi
  për ta shndërruar në poezi atë trëndafil të bardhë
  që lumturisht jeton mbi kokën tënde

  por ndiej se sytë e tu nuk i mbyll dot në një varg
  shpirtin tënd nuk mund ta zgjedhoj si një kallëzues
  që rimon në fund të rreshtit

  dhe mësoj se duhet të rrëmbej qenësisht të gjithën
  e atëherë do të mund të jesh ti
  që zgjohesh trëndafil i bardhë në poezinë e mbrëmjes që shkruaj
  unë poeti i qytetit të heshtur


  psalm për lirinë

  (që nuk mbyllet në vargjet e poezisë sime)

  para se tinëzisht të hyj në shtratin e fjalëve të mia
  të shkujdesura
  një tabletë lirie më turbullon shikimin
  mbi syprinën e kaftë të komodinës tënde

  një zë i mekur nga larg errësirës
  më kujton se janë zgjuar nga gjumi ujqërit
  jo ndoshta ata që në pyll rrojnë këta jo
  janë të tjerë ujqër ata që me lirinë tonë ushqehen

  dhe ti më fshihesh mes metaforave dhe sytë
  i mbyll me një krahasim të paqenë

  unë e di se sytë e tu nuk zhvishen kurrë nga liria ime
  ndonëse e largët
  ndonëse e ëndërrt

  para se tinëzisht të hyj në shtratin tënd prej fjalësh
  përtyp një dy a tre vargje lirie
  sepse ty edhe pse të ëndërrt s’mundem
  prej saj të të ndaj

  dhe kësisoj një natë fshikulluese fshihet nën shtrat
  dhe sytë e tu
  që ngrenë vela të bardha të qepura prej mijëra vargjesh
  për të m’u bërë udhërrëfyes të lirisë sime

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË