More
  KreuLetërsiBibliotekë"Ars poetica", poezi nga Shazim Mehmeti

  “Ars poetica”, poezi nga Shazim Mehmeti

  ARS POETICA

  (kanavaca e bardhë, piktori, mbase unë…)

  Aty ku çasti qafën e vet pret,
  ti copash je.
  Ngulur, vetmisht, te këthizë e fatit.

  Hutimthi,
  përpara asaj pëlhure të bardhë,
  preparuar për dorë,
  preparuar për brushë,
  preparuar për grua,
  preparuar për diell.

  E, në vend se gruaja,
  në vend se dielli,
  të del përpara deti.

  Vranësira s’është trupi i gruas
  që e kërkon n’ëndrra.
  Je vetmitari në rrugëtimin e largët,
  je ylli që ngarend të mbytet,
  në hullinë e kurreshtjes, errësimit.

  Asnjë Zot nuk të del zot,
  qielli është i madh i errët,
  i thellë i egër deti.

  Je ku kthim nuk ka,
  je barka e vogël që luhatet,
  dridhet, përmbytet.

  Në pafundsinë e pambarimtë të hamendjes,
  krahësh të godet stuhia –
  furtunë e fortë përpara teje.

  Secili asht brenda teje thehet,
  brenda teje dhemb.
  Një dërrasë barku,
  kalbur t’është, thyer –
  brenda teje rrjedh, përfutet deti.

  Trupi yt s’është yti,
  gjithë derdhja e detit,
  gjithë shembja e botës
  mbi mishin tënd ndodh.

  Në thellësinë e pamatë,
  e ke prekur vdekjen,
  e ke prekur shkëmbin.
  Atje poshtë te fundi,
  ti krahë i vë ëndrrës,
  ngjitesh, noton, noton.

  Ti lind në sërishje,
  ti lind për ta parë diellin,
  dhe trupin e gruas,
  n’kanavacë e n’zemër…


  DRIDHUR ZË I ZOGUT T’NDROJTUR…

  Dridhur zë
  i zogut t’ndrojtur;
  krehur, flokënajë
  e lagur e natës;
  dy hije derdhur
  n’njëra tjetrën;
  trupit tënd ngjitur,
  i vdekuri rilind…


  BEKIM

  Qoftë prej guri
  ai trup, ai shpirt,

  prej argjile qoftë,
  a prej humusi,

  qoftë prej bime
  a prej secilit shpend,

  prej bishe qoftë,
  prej mali, prej malli,

  qoftë prej krimbi
  a prej kafshe t’butë,

  prej ere qoftë,
  prej drite, prej terri,

  qoftë prej njeriu
  a prej një djalli brinjar,

  ajo e lanë…

  Ujë është koha.
  Bekuar qoftë!…


  VLIM

  I kam ndigjue
  shtërzimet e gjata t’natës,
  n’çastet e fundit t’shtatzanisë shenjte
  dhe kam qa.

  I kam pa
  edhe kambët e vogla t’mëngjesit
  n’lindjen e tij praptas
  dhe kam qa.

  Kam vlue n’zemër –
  lotë gjaku kam derdhë
  me këto dy sy terrine,
  kur kam pa si bahet dritë
  mishi i territ…


  TRËNDAFIL MBI GUR…

  A çahet guri,
  trëndafil?…

  Shtërzon të mbijsh,
  shtërzon të mbijsh mbi gur,
  e dita m’bëhet tirane.

  Dhe gjaku
  i kaltër e letrës
  tiran më bëhet,
  dhe drita,
  që s’më ndrit,
  s’më lanë…

  S’të ndihmoj, më ndje!…
  N’kthetra errësire,
  n’kthetra embrioni
  akoma m’je,
  trëndafil
  mbi gur!…


  UDHË…

  Drita lahet
  në sytë e tij.

  Shumë udhë,
  i dalin para syshë,
  e ai nuk di.

  Kah t’ia mbajë,
  kah t’ia mbajë,
  ai rob i Zotit?…

  Gjithë zori
  i vjen nga e thjeshta:
  udhët janë shumë
  e mendja një…


  MËNGJESET, BALADA T’REJA I THURIN GJAKUT…

  Mëngjeset,
  balada t’reja
  i thurrin gjakut;

  zogjtë e gurëve
  me pendla drite
  e vrasin urinë;

  përditë
  çahet gjoks i qiejve,
  nga tirania e përpiktë
  e skifterëve t’hekurt;

  digjen gurë e qiej,
  qiej e zogj;

  pardon’ja eterike –
  rrena masive
  vazhdon ta përgjakë
  jeshilenë e butë,
  jeshilenë e mjerë
  të fukarenjve sydiej;

  si miklime engjëllore,
  paketohen, shiten krimet,
  e mbarsin eterin…

  Gjithëçka e kuptueshme, Zot imi:
  n’shekullin e kushedisatë
  t’rrenës e t’gjakut,
  engjëj duken tiranët,
  dhe bota vazhdon të mbetet
  po ajo gjëmë…


  ATY ËSHTË, ATY S’ËSHTË…

  Aty është,
  aty s’është,
  ai shelg,
  ai zog.

  Sytë mashtrojnë,
  fryma është
  shpëtim.

  Shikimi është
  një farfuritje
  kaluese.

  Drita
  ka ngjyrën
  e këtij mendimi…


  MËNGJESI DEL PREJ GJUMI…

  Mëngjesi
  del prej gjumi.
  Mëngjesi
  sytë e vegjël
  përpëlit.

  Sheh
  mërdhirë mbi shelg,
  zogun e dimrit,
  dhe dimër
  i bëhet
  fjala.

  (Fjala,
  zemër është
  a stinë?…)

  MËSYVE, MËSOVE, E ZURE ATË YLL…

  Mësyve,
  mësove,
  e zure
  atë yll.

  Mësyj,
  mëso, tashti,
  si mbahet
  prushi n’dorë…

  (kohë n’paç,
  zemër,
  durim…)


  DITË, DRITË E ZOTIT…

  Ditë,
  dritë
  e Zotit,

  bardhësi
  e virgjër,
  borë e re,

  gjurmë hapash
  mbi borë,
  edhe gjurmë ujku,

  shtrirë,
  tutje, e tutje,
  deri te ajo pikë e zezë
  ku shikimi përgjaket…


  TRISHT

  Mërdhirë pasqyra,
  matanë qelqit dimër.

  Drita mërdhirë,
  dhe mëngjesi, njashtu,
  dhe zemra bërë pikë.

  Lumenj të ngrirë
  sheh dimri n’pasqyrë…

  Mbi pikë
  i pik
  trishtimi…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË