More
  KreuLetërsiShënime mbi libraAli Aliu: Poezi e ndjenjave intime të njeriut (Shënime mbi librin “Trup...

  Ali Aliu: Poezi e ndjenjave intime të njeriut (Shënime mbi librin “Trup e shpirt” të Timo Fllokos)

  Timo Flloko vjen si një krijues me formim letrar, kulturor dhe përvojë të gjatë jetësore, që, të gjitha së bashku, janë sa barrë e rëndë aq edhe favor lehtësues në krijimtarinë artistike, veçmas në poezinë lirike, me këtë rast, arrin të krijojë distancim ekuilibrues ndaj dy ngasjeve.

  Në librin e tij “Trup e shpirt”, autori është në kërkim të shkathët drejt balancimit mes dy boshteve tematike, atij intim dhe atij persiatës nëpër rrjedhat e përditshme të botës. Kjo qasje, kjo lëndë, ky përjetim dhe këndvështrim i autorit na sjell një  libër të qëndrueshëm dhe unik… Më të realizuara artistikisht janë poezitë e shtratit të parë, siç është poezia ‘Sytë’:

  Sytë shohin, shihen, fshehin, fshihen.

  Sytë ikin, largohen, sytë mërgohen.

  Sytë ndrijnë, qeshin, ndizen, ndezin.

  Sytë dashurojnë, dashurohen, sytë

  verbohen.

  Sytë lotojnë, pikëllojnë, harrohen, harrojnë.

  Sytë ftohen e s’flasin, sytë vrasin.

  Apo poezia tjetër, ‘Në ardhsh’:

  Nëse ndodh me trup të mos vish,

  bëhu e padukshme

  dhe eja

  si frymë, si hije.

   Po ashtu, në të njëjtën trajektore, si poezi të ndjenjave intime të njeriut, të cilat autori i sjell të hapura dhe të drejtpërdrejta, vjen edhe poezia ‘Mbi urën e Bruklinit’:

  Kam mall… Eh, ç’mall ta dish!

  Çmrekulli kur shoh në park,

  Se si zogjtë në arrati,

  Marrin sytë e mi për larg.

  Mister dashuria, fshehtësi,

  Një rebus i përhershëm mbetet,

  Kë braktis, për ty jep edhe jetën,

  Ajo që lakmon, tjetrit i jepet.

  Ndërsa tundimet dhe sfidat e përshkojnë në tërësi librin, tek personalet ato janë më të mprehta. Te vargjet e poezisë ‘Dyshimi’, urtia elegante e zërit ecën tehut e duket sikur vihet, pro dhe kundër, bukuria e gruas dhe e burrit që magjeps e pushton këtë bukuri. Me një qetësi konstante e mbyll në fund me vargjet:

  Një fjalë e pathënë më mbet në fyt,

  Si kafshim i Mollës së Adamit.

  Tek poezitë e shtratit real-përditshmëri – absurditete, etj. si tek ‘Estetika’, poeti sjell të tjera tundime, teksa hedh në diskutim, bukuri artificiale apo natyrale? Duket i hapur, kur thotë që, atë që e ka ndëshkuar zoti me shëmti fizike (të pamjes), pse të mos ketë të drejtë të ndjehet i bukur dhe i lumtur… Pra, një ide a mendim që gabimet e tilla të zotit mund t’i përmirësojë njeriu dhe kjo do të ishte fare normale.

  Atë çfarë Zoti e krijoi të mangët,

  Mjekësia estetike e kthen shpejt në hir,

  Rilind krijesa me pamjen e ndryshuar,

  Shndërrohet defekti në përsosmëri.

  Ithtarë të natyrës klithin: Herezi!

  Por shëmtimit, si djallit, i ikin me të katra,

  I mallkojnë ndërhyrjet në trup e fytyrë,

  Ndonëse e vuajnë dramën që u sjell plakja.

  Rebelim ndaj natyrës, thërrasin, sakrilegj,

  Por atë që vuan e çliron ky ndryshim,

  Ia fshin përjetë ndjesinë e përuljes,

  Që Krijuesi ia la mbi shpinë si mallkim.

  Ky tis përsiatës që i përshkon vargjet e këtij libri poetik, e bën autorin të veçantë dhe tërheqës. Duke e lexuar, sidomos poemat në fund të librit, të cilat mbajnë peshën kryesore të tij, do të thosha, krijohet perceptimi mbi mendimin, shpirtin, botën, këndvështrimin ndjenjat, tërë botëkuptimin dhe formimin e këtij artisti të njohur në jetën kulturore të shqiptarëve.

  Vëmendjen e lexuesit e marrin edhe poezi të tipit ‘Rob i manive’, ‘Transgresion’, ‘Ceni i Davidit’, poezi të cilat nuk të lejojnë të lexohen si rutinë, porse të mbeten në mendje pas përfundimit të leximit, sepse janë gjetje interesante.

  Për ta mbyllur, poezitë e këtij libri, nuk i përkasin fondit të poezive që të vënë në mendime për të zbuluar çfarë fshihet ndër rreshta, këto poezi janë të tejdukshme dhe vijnë si rrjedhojë e çasteve, përjetimeve. Ato janë ndërtuar si një panoramë e hapur, si një fushë e gjelbëruar që na shpaloset para syve dhe çdo gjë që është duket…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË